Her Gün Şarj Ederek Akıllı Telefonunuza Zarar Veriyor Olabilir misiniz?

Akıllı telefonlarımıza ihtiyacımız arttıkça onların 'dolu' bataryalarına da ihtiyacımız artıyor. Şarj konusunda akıllara takılan sorular bol ama en sık karşılaşılanı batarya tam olarak boşalmadan doldurmanın zararlı olup olmadığı.

Gelin, sır perdesini aralayalım.

Bunca tedirginliğin altında akıllı telefonlarımızın ne denli akıllı olduğunu unutmamız var.

Akıllı telefonların, hatta dizüstü bilgisayarların, genel olarak yeni nesil bataryaya sahip tüm aygıtların içerisinde bulunan çipler şarj konusunda telefonlarımızı bizden akıllı hale getiriyor.

Lityum iyon piller bizim karmaşık, düzensiz şarj alışkanlıklarımıza hayli toleranslı. Ama nereye kadar?

Şarj olan akıllı telefonu serin tutmak, üzerinde onun sıcaklık seviyesini dengede tutmasını engelleyecek yastık gibi malzemeler bulundurmamak sağlıklı şarjın ilk adımı.

Sıcaktan uzak kaldık ama ne kadar serin olmalı?

Modern lityum iyon bataryaların sevmediği iki şey var. Biri aşırı soğuk ortam, diğeri de aşırı sıcak. Bu ekstrem durumlardan uzak durmak bataryanızı kullanılmaz hale getirebilir, uzun ömürlü akıllı telefonlar için bu iki koşul mühim.

Bu önerilerin ardından asıl konumuza, bataryanın şarj edileceği optimum seviyeye gelelim.

Akıllı telefon kullanırken eski alışkanlıklardan olsa gerek şarjı sonuna dek tüketmek, sıfırlamak batarya ömrünü uzatır gibi düşündürüyor.

Fakat bataryaları bir gün tam deşarj tam şarj edip diğer gün farklı şekilde şarj etmek büyük bir fark yaratmıyor.

Bataryalarımızın bir hafızası olmadığı için bir önceki şarj davranışlarımızın düzensizlikleri uzun vadede belli başlı problemlere yol açmaz.

İstisnasız bir değişim varsa o da bataryaların önünde sonunda eskimesi.

Bu eskime sonucunda olaylı olarak akıllı telefonunuz 'yaşlandıkça' tam şarj süresi uzuyor. Ortalama 2 saatte şarj olan bir akıllı telefonun tam şarj süresi yarım saate kadar uzayabilir.

Bu bir yanlış kullanım belirtisi olarak görülmemeli.

Yani sözün özü, batarya ömrü kullanıcısından bağımsız.

Bu sebeple iç rahatlığıyla şarjınız azaldığında yahut uzun bir süre akıllı telefonunuzu şarja takamayacağınız durumda şarjınızı tamamlamak isterseniz şarj kablosunu akıllı telefonumuzla kavuşturmaktan çekinmemek gerekiyor.

'Sorun yok, devam' teskini ötesinde, ne olur ne olmaz içim rahat olsun diyenlere iki önerimiz var.

iOS cihazlarda şarj süresi %80 doluma ulaşıldıktan sonra arttığı için akıllı telefon daha fazla güç tüketiyor. Bataryanızdan bağımsız olarak olası yüksek voltaj problemleriyle karşı karşıya kalmamak için şarjınızı %30-%80 arasında tutmak sağlıklı olabilir.

Android cihazlarda da eğer varsa hızlı şarj özelliğinden kaçınmalı.

Yine iOS cihazların %80 şarj seviyesi üstündeyken yaşadığı yüksek voltaj riskinin benzeri burada da var.

Gerek akıllı telefon üreticileri gerek akıllı telefon uzmanları bunları söylüyor, kulak verelim. Bundan sonra şarj konusunu dert etmek yok!

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
07.05.2018

"Modern lityum iyon bataryaların sevmediği iki şey var. Biri aşırı soğuk ortam, diğeri de aşırı sıcak. Bu ekstrem durumlardan uzak durmak bataryanızı kullanılmaz hale getirebilir" yani diyorsun ki bataryanızı aşırı sıcakta, soğukta tutmaktan kaçınırsanız kötü olur :D Bu küçük anlatım bozukluğu dışında güzel içerik :)

09.05.2018

Hala düzeltme yok. Yorumları okumayan editör... Thumbs down.

07.05.2018

%80 üzeri sarjda yüksek "voltaj" riski yazılmış ama adaptörler %80 üzerinde daha yüksek "volt" vermiyor. Genelde bataryalar ya 5VDC veya 9VDC, değişen şey akım yani "amper" oluyor eğer yanlış bilmiyosam, ki o da potansiyel fark en fazlayken daha yüksek oluyo yani telefonlar %0-%50 arası çok hızlı sarj oluyor, bu da asıl yüksek akım riskinin olduğu aralık değil midir? ben yanlış biliyor olabilirim.

07.05.2018

hizli sarjsiz dusunemiyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ