'Her Gün Ölüm Sırasının Gelmesinden Korkuyorum' Demişti: Silikozis Bitlis'te Bir Can Daha Aldı

İstanbul'da 'merdiven altı' diye tabir edilen kot taşlama atölyelerinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan Bitlis'in Karlıova ilçesinden 16 kişi, son 13 yılda hayatını kaybetmişti. Hastalığın pençesinde yıllardır mücadele eden 6 çocuk babası Ramazan Aydar da (38 ) geçtiğimiz yıl, 'Her gün ölüm sırasının geleceğinden korkuyorum' demişti. Ramazan Aydar, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu... 

Karlıova ilçe merkezi ve Taşlıçay köyünde otururken, 1994- 2004 yıllarında, İstanbul'da 'merdiven altı' diye tabir edilen kaçak atölyelerde, kum ve hava ile kot taşlama işinde çalışırken, silikozis hastalığına yakalananların durumu, her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Bir kişinin hayatını kaybetmesiyle silikozisle tanıştılar

Kaçak kot taşlama atölyelerinde çalışan işçiler, hastalığı ilk olarak o yıl Karlıova ilçe merkezinde silikozis nedeniyle Kenan Temiz'in hayatını kaybetmesiyle öğrendi.

Yaptıkları işin silikozise yol açtığını gören işçiler, 2004'ten itibaren çalışmayı bırakıp, eve döndü; ama hastalık, onların peşini bırakmadı. Son 13 yılda, Karlıova ilçe merkeziyle Taşlıçay köyünde 16 kişi, silikozis nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ramazan Aydar ile birlikte can kaybı 17'ye yükseldi

Taşlıçay'da, 4 yıldır solunum cihazına bağlı olarak yatalak yaşayan, geçmişte kot taşlama işinde çalışan ve 13 yıldır silikozis hastası olan Ramazan Aydar da Elazığ'da, tedavi gördüğü hastanede yaşam savaşını kaybetti. 6 çocuk babası Aydar'ın cenazesinin, Elazığ'dan Taşlıçay köyüne getirilerek, toprağa verileceği belirtildi. Aydar'ın ardından Karlıova'da silikozisten ölenlerin sayısı 17'ye çıktı.

Kot Taşlama İşi Bir İlçeye Ölüm Getirdi: Silikozis 16 Can Aldı, 110 Kişi de Hastalığın Pençesinde...

"Çocuklarıma baktıkça kahroluyorum"

Ramazan Aydar, 27 Kasım 2017 tarihinde, silikozis hastalarıyla ilgili haber yapan DHA muhabirine verdiği röportajda, ölüm sırasının kendisine gelmesinden korktuğunu söylemişti. Aydar, kot taşlama işi nedeniyle yakalandığı hastalığı anlatırken, 'İstanbul'da kot taşlama işiyle tanıştık. 800 TL maaş alıyorduk; fakat kaçak ve sigortasız çalıştırıldık. O yıllarda sigortalı çalışmanın ne anlama geldiğini ve kot taşlama işinin sağlıksız olduğunu bilmiyorduk. Köyde elektrikler, sık sık kesiliyor. Elektriklerin kesildiği zamanlarda solunum cihazımız, çalışmıyor. Bu yüzden hastaneye gidiyoruz; çünkü bu makineler, bizim nefesimizdir. Çocuklarıma her baktığımda, onlara destek olamayıp, doğru dürüst babalık yapamıyorum. Her gün çocuklarıma baktıkça kahroluyorum; çünkü artık iyileşemeyeceğimi biliyorum. Her gün ölüm sırasının geleceğinden korkuyorum' demişti.

Ramazan Aydar'ın ölümüyle birlikte kot taşlama işi ve silikozis hastalığı yeniden gündeme geldi...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
27.09.2018

Ekmek paran için çalış didin ve bu yolda hiç uğruna genç yaşta, yaşayamadığın hayata gözlerini yum :((

27.09.2018

anlatamıyoruz derdimizi ne işverene ne işçiye. başına bişey gelince anlıyor büyük çoğunluğu iş güvenliğinin önemini.

28.09.2018

Kesinlikle...

27.09.2018

yalnız karlıova bingölde... düzelt lütfen editör.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ