Her Gün Neden Daha Fazla Baklagil Tüketmen Gerektiğini Biliyor muydun?

Nohut, fasulye, mercimek, bakla, bezelye, börülce, barbunya ve soya fasulyesinden oluşan baklagiller sofralarımızın en leziz yemeklerinden. Doktorunuza danışarak doğru şekilde ve düzenli olarak tükettiğinizde baklagillerin sağlayabileceği birçok fayda var.

Kaynak: 1, 2

1. Baklagil tüketimi vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürebilir.

Baklagil en iyi sağlıklı sebze ailesinden biridir. Baklagiller, vücudun düzenli çalışması için ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerle yüklüdürler. Aşırı kolesterol kalbe zarar verdiği ve obeziteyi tetiklediği için kolesterol düzeylerini kontrol altında tutmak son derece önemlidir.

2. Kalbinizi çeşitli hastalıklardan korumak için beslenmenize baklagil ekleyin.

Yukarıda bahsedildiği gibi baklagiller kolesterolü düşürücü etkilere sahiptir. Aşırı kolesterol oksidasyonu teşvik eder. Oksidasyon, LDL veya kötü kolesterollerin üretildiği arter duvarlarının zayıflamasına ve dolayısıyla kan akışının yanlış olmasına yol açan süreçtir. Baklagil tüketimi, LDL kolestrolünü düşürür ve iyi tür olan HDL kolesterolünü yükseltir.

3. Kandaki glikoz seviyelerini düzenliyor

Diyabet ve kalp rahatsızlıklarından kaçınmak için kan şekeri seviyesini düşük tutmak esastır. Bakliyatların glisemik indeksi çok düşüktür. Şeker miktarı çok düşük olan baklagilleri özellikle şeker hastalığınız varsa ya da ailenin tıbbı geçmişi nedeniyle kaygılarınız bulunuyorsa beslenmenize baklagil eklemeye özen gösterin.

4. Kabızlığı önleyebilir.

Baklagil tüketimi ile kabızlık gibi sindirim bozuklukları da önlenir ve tedavi edilebilir. Tek bir porsiyon, vücudun günlük lif ihtiyacının %50'sini karşılayabilir.

5. Lifli gıdalar, kilo yönetimini olumlu yönde etkilemektedir.

Baklagil tüketimiyle fazla yemek yeme durumunu kontrol altında tutabilirsiniz. Tokluk etkileri bir yana, sindirimi de düzenleyerek toksinlerin giderilmesini ve aynı zamanda vücudun yağ oluşumunu önlemesini sağlar.

6. Baklagiller yağ içeriği bakımından çok düşüktür.

Baklagil tüketiminin kilo kaybını teşvik edebilmesinin bir başka nedeni de budur. İçerdiği yağ, linoleik asit adı verilen iyi yağ türüdür.

7. Hamileleik sırasında bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin çoğunu karşılayabilir.

Bakliyat, anne adaylarının rahminde ceninin gelişmesine yardımcı olabilecek farklı seviyelerde vitamin ve besin maddeleriyle doludur. Baklagiller, bebeğinizin sağlığı için çok faydalı olan demir, folat, kalsiyum ve çinko içerir.

8. Protein kaynaklarından biri de baklagil ailesi...

Baklagiller, protein içeriğindeki zenginliği nedeniyle etkili ve sağlıklı et yerine tercih edilebilirler. Yüksek kolesterol nedeniyle kırmızı et tüketimini azaltmaya çalışıyorsanız, baklagil tüketiminizi artırabilirsiniz.

9. Kanser riskini düşürebilir.

Özellikle kuru fasulye, kanserle savaşan isoflavonlar ve fitosteroller içerir.

10. Menepoz semptomlarını giderebilir.

Menepoz süreci kadınlar için çok sıkıntılı olabilir. Bu aşamada olan kadınlar bedenlerinde ciddi değişimler yaşarlar. Baklagiller kadınlardaki bu menopoz etkilerini azaltabilirler.

11. Besin alerjisini tedavi edebilir.

Vücudun bağışıklık sistemi bazı yiyecek türlerini zararlı bulduğu zaman tepki verir. Baklagil tüketimi bağışıklık sistemini antioksidanlar ile uygun hale getirerek alerjiyle mücadele edebilir ve tedavi edici özellik gösterebilir.

Popüler İçerikler

Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
MİT Raporu İlber Ortaylı'nın Kariyerine Engel Olacaktı: Annesinin Doğum Yeri Ortalığı Karıştırdı