Her Gün Kullandığımız Uygulamaların Arkasındaki Ukraynalı Geliştiriciler

WhatsApp, PayPal, Snapchat ve Grammarly gibi günlük kullandığımız uygulamalar Ukrayna kökenli geliştiriciler tarafından üretildi. Rusya tarafından işgal altında olan Ukrayna’nın teknoloji dünyasına kattıklarını listeledik.

Ukrayna iki gün önce başlayan Rus işgali nedeniyle zor günlerden geçiyor.

Forbes Ukrayna Editörü Mike Sapiton, her gün kullandığımız ve hayatımızda olan birçok uygulama ve teknolojinin aslında Ukrayna kökenli geliştiriciler tarafından geliştirildiğini gözler önüne serdi. WhatsApp, ve Snapchat gibi milyarlarca kullanıcıya ulaşan uygulamalarda Ukrayna kökenli geliştiricilerin imzası var.

WhatsApp’ın kurucu ortağı Jan Koum, Ukrayna’nın Kiev’e bağlı Fastiv şehrinde doğmuştu.

Koum, sonrasında ABD’ye taşındı. WhatsApp CEO’luğu görevinden gizlilik ihlalleri nedeniyle 2018 yılında Facebook’tan ayrılarak istifa etti.

Elon Musk ile beraber Paypal’ı geliştiren ekipte yer alan Max Levchin de Ukrayna kökenli bir geliştirici.

Levchin, Paypal'un ardından BNPL hizmeti sunan yeni girişimi Affirm'ü kurdu. Geçen yıl, halka arz gerçekleştirmeye hazırlanan Affirm, 9 milyar dolar değerlemeye ulaşmayı hedefliyordu.

Sosyal medyaya yeni bir soluk getiren Snapchat’in alamet-i farikası olan artırılmış gerçeklik teknolojisi Ukraynalı Victor Shaburov ve Yuri Monastryrshin tarafından geliştirilmişti.

Snapchat bu teknolojiyi platformuna kazandırmak için 2015 yılında Looksery'yi 150 milyon dolara satın almıştı. Ukraynalı Victor Shaburov ve Yuri Monastyrshin tarafından Odessa'da kurulan girişim, hala operasyonunu Snapchat altında yürütmeye devam ediyor. Bu bağlamda Snap, Kiev ve Zaporizha ofislerinde Artırılmış Gerçeklik üzerine çalışmaya devam ediyor.

İngilizce gramer kurallarını konusunda popüler olan Grammarly, 3 Ukrayna kökenli girişimci tarafından kuruldu.

featureindia.in

2009 yılında Dmytro Lider, Max Lytvyn ve Alex Shevchenko kurulan girişim, en son Kasım ayında 200 milyon dolar yatırım aldı. Paylaşılan bilgilere göre; değerlemesi 13 milyar dolara ulaşan Grammarly'nin geliştirmeye adanmış en büyük ofisi Kiev'de bulunuyor.

Popüler Fintech girişimi Revolut’un kurucusu Ukrayna kökenli Vlad Yatsenko da Ukrayna’nın Mıkolayiv kentinde doğdu.

2021 yılında yaklaşık 3 yıldır Avrupa Birliği'nde kendi bankacılık lisansına sahip olan Revolut, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Estonya, Yunanistan, Letonya, Malta, Romanya, Slovakya ve Slovenya'da hizmet vermeye başlamıştı.

Kripto borsalarının popüler ağlarından biri olan Solana’nın kurucusu Anatoly Yakovenko da Ukrayna doğumlu.

Anatoly Yakovenko tarafından kurulan Blockchain ağı Solana, kurulduğu 2018 yılından bu yana 335.8 milyon dolar yatırım aldı. NFT pazarının yükselişinden nasibini alan Solana, platformda geliştirilen oyunlarla da dikkat çekiyor.

İlginizi çekebilir:

Rusya Ukrayna'ya Niye Savaş Açtı? Savaş Neden Çıktı, Nasıl Başladı? Rusya ve Ukrayna Savaşının Nedenleri Ne?
Hayat Bir Şekilde Devam Ediyor: Ukrayna'da Bombalanan Binanın Önünde Oyun Oynayan Küçük Çocuk

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu