Her Gün Binlerce Hasta Fotoğrafı Teşhis Edilen, Doktorların Instagram'ı Figure 1'da Paylaşılan 14 İlginç Fotoğraf

Figure 1, doktora gitmeden benzer semptomları gösteren hastalar üzerine doktorlar tarafından tartışma yapılan ve çoğu durumda teşhise varılan, önemli tıbbi tartışmaların hayat bulduğu bir nevi 'Doktorların Instagram'ı 'olarak nitelendirilebilecek bir platform.

Bu platform sayesinde farklı ülkelerde yaşanan vakalar tartışılırken uygulamaya tıp personeli dışında yorum bırakmak, fotoğraf paylaşmak mümkün değil. Yani hepimiz inceleyebiliyoruz fakat sadece doktorların sözünü dinliyoruz, olması gerektiği gibi.

2 milyonun üzerinde tıp personelinin tartışmalara dahil olduğu uygulamada son zamanlarda dikkat çeken 14 ilginç fotoğrafa hep birlikte bakalım.

1. Bir hastanın ürini 400 kat büyütüldüğünde tanımlanamayan 'bir şeyler' görülür.

Uygulamada yapılan tartışma sonucunda bu 'şeylerin' halı böceğinin kılları olduğu ortaya çıktı. Tabii bir başka doktor da şerh düştü, bu tip şeyler genellikle hastadan alınan örneğin steril tutulmamasıyla oluşabilirdi.

2. Bir doktor çok yakın bir tanıdığına ait bu fotoğrafı paylaştı ve olası hastalık durumunu paylaşmaktan çekindiğini belirtti.

Bir kısım ciddi bir problemin işareti olduğuna ve acilen kişiye bildirilmesine dikkat çekerken büyük bir kısım ise 'Parmakların çomaklaşması tek başına bir hastalığın habercisi değildir, bu haliyle sadece bir gözlem niteliği taşır. Avucunun diğer kısımlarında farklı nitelikte değişimler gözlemlenmediyse söylememenin bir zararı olmaz' dedi. 

Söyledi mi söylemedi mi bilemiyoruz.

3. Brezilya'da yapılan bir tatil sonrası ayak çevresinde bunu görmüştü bir hasta.

Brezilya'da sık görülen bir kancalı kurt vakasıydı bu da, sahilde çıplak ayakla dolaşmanın yahut çok uzun süre çıplak ayakla oturmanın sonucunda tenin altına yerleşebiliyorlardı.

4. 3 hafta önce bir bebek keçi tarafından ısırılan hastaya ne olduğu uzunca tartışıldı.

Öncelikle keçi ve koyunlardan bulaşan viral deri hastalığı orf olmasından şüphelenildi fakat bir dermatolog farklı görüş ortaya attı:

'Lezyonun şekli ve rengi itibarıyla bunun orf olmadığını düşünüyorum, bu damarların yırtılması sonucu oluşan bir hematom.'

Fotoğrafı paylaşan doktor hematom tedavisi uyguladı ve teşhisin doğru olduğu ortaya çıktı.

5. Cincinnati Çocuk Hastanesi Radyoloji Departmanı'nda bir çocuğun görüntüsü alındı.

Fakat başının içerisindeki nesne tespit edilemedi, dünya üzerinde bu tip bir vaka kaydedilmemişti. Sonra anlaşıldı ki ağzında boya kalemi varken koşan çocuk bir anda düştüğünde kalem başının iç kısmına dek ilerliyor, neredeyse 1 ay boyunca fark edilemiyor.

Küçük çocuk yüksek ateşi sebebiyle hastaneye getirilene dek.

6. Korkunç görünmesine aldanmayın, bu hasta geçirdiği ameliyat sonrasında gülebiliyor.

Tecrübeli doktor yüz kasları felce uğramış hastaya sinir transferi yapıyor.

7. 45 yaşında kadın hasta merdivenden düşmüş. 8 basamak boyunca.

Merdivenden kayıp düşen hasta New York'ta hastaneye gidiyor, omurgası zedelenmiş ve alt bedeninde his azalması yaşadığından bahsediyor. Sonrasında da ameliyata alınıyor. Basit bir durum gibi görünse de doktorlar için değil zira 2 ayrı ameliyat ve kalabalık bir ekip gerektiriyor. Başarıyla uygulanıyor.

8. Bu hastanın aynı doktora aynı şikayetle ilk gelişi değilmiş.

Sebebi de neredeyse 10 yıldan uzun süredir vücudunda metal yabancı bir madde konuk etmesiymiş. Çengelli iğne olarak tanımlanan madde sürekli hareket halinde olduğu için son ziyaretinde endoskopiyle vücuttan alınana dek bir türlü alınamamış.

9. Figure 1'daki bu tartışma dermatoloji konulu hakemli bir dergide yer buldu.

Soldaki iki fotoğrafta çinko eksikliğine sahip bir bebeğin derisinde yaşanan aşınma ve renk değişimi kaydedilmiş. Sağdaki fotoğraflarda hastane bünyesinde çinko terapisi yapıldıktan sonra klinik semptomlarda çok hızlı bir iyileşme yaşanmış.

10. Bir doktor hastasında yaşanan semptomu tanımlamakta güçlük çekerek meslektaşlarına danıştı.

Hastada görülen, doğuştan itibaren deride yaşanan renk değişimi ve damarlardaki dezenformasyon sonucu ortaya çıkan Klippel-Trenaunay-Weber Sendromu'ydu.

11. Bu çocuğun dişine lego sıkışmıştı.

Legoyu ağzında tutarak oynarken bir anda ağzında sabitlenmiş ve ailesi tarafından da çıkarılamamıştı. Tartışmalar sonucunda karara varıldı, lokal anesteziyle birlikte legonun eklemlendiği diş de çekildi.

Ah bu çocuklar!

12. Ayakları sıcak suya temas ettiğinde yaşadığı bu durumu görüp doktoruna başvuran bir hasta üzerine tartışıldı.

Genellikle sinirleri hasarlı bireyler su sıcaklığını tam olarak hissedemediği için bu tip yanma vakaları yaşandığından bahsedildi, bu hastada olduğu gibi. Bir doktor da bu tip bir durumun su eğer yeteri derecede yüksek sıcaklıktaysa birkaç saniye içerisinde gerçekleşebileceğini belirtti.

13. Bu fotoğraf bir teşhis tartışması değildi, bir doktor aşil tendon tedavisinin sonucunu paylaştı.

Diğer meslektaşları da onu kutladı zira hayli başarılı bir uygulama gerçekleştirmişti. Sonrasında ciddiyet yeniden kazanıldı ve tedavi sürecinin ilerleyişi, sürenin ortalamaya yakınlığı tartışıldı.

14. 30 yaşında bir erkek, sağlık açısından hiçbir sorun yaşamadığı halde görüntüsünden rahatsız olduğu bu durumu doktoruna bildiriyor.

Muayeneyle sol kürek kemiğinin daha yüksek olduğuna ve sol göğüs kaslarının çalışmadığı sonucuna varılmış. Fakat teşhis konusunda tartışmalar Figure 1'da sürmüş, son durumda kasların doğumdan itibaren yokluğu sebebiyle Poland Sendromu teşhisi koyulmuş.

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
29.04.2018

Lan var ya ne kadar minnet duysak az şu tıp camiasına. Hepsine helal olsun..

29.04.2018

Hakikaten kutsal meslek. Helal olsun..

30.04.2018

Hekimlik sanırım en zor meslek. Tüm hekimlere büyük saygı duyuyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ