Her Girişimcinin Kaçınması Gereken ve Sıkça Yapılan 11 Sunum Hatası

Bir fikri anlatırken sunumu doğru şekilde yapmak büyük önem taşır. Bu yüzden sunum yaparken ekstra dikkat edilmesi gereken ve sıkça yapılan hatalara hızlıca bir göz atalım!

1. Çok fazla ve uzun metin kullanmak.

Ne kadar fazla yazı olursa sunumun ilgi çekiciliği o kadar azalır. Bu yüzden yaptığınız sunumlarda metinlere çok fazla yer vermemeniz gerekir.

2. Anlatırken göz teması kurmamak.

Bu yapılan en büyük hatalardan biridir. Sunumunuzu anlatırken kesinlikle göz teması kurmalı ve kişilere bakmalısınız. Bu hem onları önemsediğinizi gösterir hem de daha etkili olmanızı sağlar.

3. Metinden bağımsız görsel kullanmak.

Sunumda kullandığınız her görselin içerik ile uyum içerisinde olması çok önemlidir. Bundan dolayı kullandığınız görsellere ekstra dikkat edin.

4. Küçük punto kullanmak.

Kesinlike sunumu yapacağınız ortamın şartlarını da göz önüne alarak puntonuzu seçin. Çok küçük olması halinde kimse okuyamayacaktır.

5. Okunmayan font tercih etmek.

Yazının puntosu kadar kullandığınız font da büyük önem taşır. Okunmayan veya zor okunan bir font seçmeniz halinde sunumunuz çöp haline gelebilir.

6. Renk karmaşası oluşturmak.

Renkli sunum yapmak dikkat çekicilik açısından önemli olsa da sunumu çok fazla renge boğmamak gerekiyor. Kullandığınız renklerin uyumuna dikkat etmelisiniz.

7. Hazırlıksız sunum yapmak.

Sunum yapmadan önce sunumun ana noktalarına özellikle çalışın. Kullanacağınız bağlaçlar ve genel akışa hakim olmanız çok önemli.

8. Beden dilini yanlış kullanmak.

Sunumunuzu etkili yapan şeylerden biri de nasıl anlattığınızdır. Eğer beden dilinizi doğru şekilde kullanırsanız daha etkili bir sunum yapabilirsiniz.

9. Bir hikaye ve akış oluşturmamak.

Her ne sunumu yapıyorsanız yapın genel olarak sunumun bir akışa ve hikayeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden fikirlerinizi ve sunmak istediklerinizi bir akışa oturtmanız gerekir.

10. Yazdıklarını okumak.

Hem sunumun etkisini azaltır hem de kişilerin odağını kaybetmesine sebep olur. Sunum yaparken mecbur kalmadıkça yazılanları okumayın.

11. Sunumda hiç tasarım yapmamak.

www.culturepartnership.eu

Tamamen bembeyaz veya renkli bir sayfanın üzerine fikirleri yazmak çok da anlamlı ve etkili olmayacaktır. Basit de olsa bir tasarım yapmanız sunumun etkisi açısından çok önemlidir.

Popüler İçerikler

Aldığı Bursla Yurt Dışı Tatili Yapan Üniversite Öğrencisi Tartışma Yarattı
Arda Güler'in Buz Pistindeki Performansı Yine İspanyolları Büyüledi
Pendik'te Yürek Yakan Olay: Down Sendromlu Genç Kız, 40 Günlük Bebeği 6. Kattan Attı!