Her Gidenin Şaşırdığı İsviçre'deki Yaşam Hakkında Bilmediğiniz Birbirinden Etkileyici 22 Gerçek

Bazı insanlara göre yaşanabilecek en iyi ülke...

1. Bazı insanlar ziyaret etmeden önce bu ülkenin gerçekten pahalı olduğuna inanmıyor.

İsviçre'deki maaşlar da yüksek ancak marketler de oldukça pahalı 1 kg et yaklaşık olarak 40 frank, yani 331 lira...

2. Ancak fiyatlar değişik marketlerde bile hep benzerdir.

Her mağazadaki ürünler fiyatları hemen hemen aynıdır. İndirimli ürün alışverişi yaparak bütçenize destek olabilirsiniz.

3. Ev kiralamak oldukça zordur.

Ev sahipleri çok seçicidir ve kiracının kirayı ödeyebileceğine kanıt olacak bir sürü belge isterler. İşiniz ve sigortanız yoksa yaşayacak güzel bir yer bulmanız neredeyse imkansızdır.

4. İsviçre'deki insanlar sigorta konusunu çok ciddiye alır.

Yerlilerin sağlık sigortası yaptırması zorunludur ve buna 2500 frank öderler (2500 frank= 20000 lira). Ancak bu sağlık sigortasının içinde diş masrafları dahil değildir...

5. Ancak bu pahalı sağlık sigortası bazı kazaları ve testleri karşılaşamaz...

İnsanlar düzenli olarak sağlık testine gitmez çünkü pahalıdırlar. 'Öksürdüğüm için doktora gitmiştim, 6 saat sırada bekledim ve doktor bana sadece öksürük için pastil yazdı. Pastilin fiyatı 300 franktı.'

6. İnsanlar genelde tasarruf yapmak için hastane ve market işlerini yakınlardaki ülkelerde hallederler.

Almanya, Fransa ve İtalya yakınlarında yaşayan pek çok İsviçreli, genellikle yiyecek almak için bu ülkelere gider.

7. Trafik cezaları da oldukça karmaşıktır.

Zürih'teki neredeyse her kavşakta, her küçük kural ihlalinin fotoğrafını çeken kameralar vardır. Bu kurallardan birini ihlal ettiğiniz anda e-postanıza mesaj gelir. Otoparklar çok pahalıdır ve arabanızı en fazla 1.5 saat dışarıda bırakabilirsiniz. Bu nedenle çoğu insan bisiklet kullanır.

8. Boşanma davalarında erkek, eski eşine bakmakla hükümlüdür.

İsviçre'de, kocaları sadece çocukları için değil, aynı zamanda boşanma durumunda eski karıları için de nafaka ödemeye zorlayan bir yasa bulunur. Aslında evliliklerde kimin geliri daha yüksekse nafakayı o öder.

9. Bern'deki yaya geçitleri Swarovski kristalleri ile kaplıdır.

Yaya geçitlerini boyayan işçiler, geceleri daha çok ışık yansıtsın diye sarı boyanın içine küçük Swarovski kristalleri karıştırır.

10. İsviçre'deki insanlar her çeşit çöpü ayırır.

Balık kılçıkları, şişeler ve deterjanlar için bile ayrı çöp kutuları bulunur. Çoğu insan çöplerini buralara ayırarak atmayı tercih eder çünkü ücretsizdir. Kendiniz evde çöplerinizi ayırmak isterseniz para verip özel çöp torbası almanız gerekir.

11. Bütün yiyecekler kaliteli olduğu için pahalıdır.

Hükümet çiftçileri desteklediği için ve yasalar hayvanları koruduğu için etler kalitelidir ve hiç ucuz değildir. Sebzeleri ve peynirleri de oldukça iyidir.

12. Birden fazla resmi dilleri vardır.

İsviçre'de 4 resmi dil vardır: Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Reto-Romanca. Şehre bağlı olarak dil değişir ancak buradaki çoğu insan birkaç dil konuşur. Yerlilerin konuştuğu Alman dili, Almanya'da konuşulan dilden farklıdır.

13. İnsanlar dışarıda çok vakit geçirir.

Pazar günleri hayat durur... Restoranlarda çalışanlar da dahil olmak üzere herkesin bir gün izne ihtiyacı vardır...

14. İsviçre'deki insanlar birçok kurala uyar.

İsviçre'de çok katı kurallar bulunur. Örneğin yeni bir daireye taşınırken 3 gün içinde kendinizi eve kaydettirmeniz ve tüm kuralları okumanız gerekir. Bazı evlerde akşamları banyo yapamazsınız, bazılarında ise sifonu bile çekemezsiniz. Saat 22:00'den sonra duş alamazsınız ve insanlar bu kurallara gerçekten uyar...

15. Yetkililer insanların güvenliğine çok önem verir.

Her evde havalandırma sistemine sahip sığınaklar bulunur. Halka açık sığınaklarda ise her insan için 9 litre su, ekmek, konserve yiyecek ve ilaç gibi şeyler bulunur.

16. İsviçre halkı evlerinde çamaşır makinesi olmasını sevmez.

Binaların bodrum katında herkesin kullanıma açık çamaşır odası bulunur. İsviçre'deki banyolarda çamaşır makinesi bağlayacak boru olmadığı için isteseler de evlerine çamaşır makinesi alamazlar.

17. Demiryolu çok yaygındır.

Her 30-60 dakikada bir tren gelir bu yüzden hiç geç kalmazsınız.

18. Buradaki sütün tadı farklıdır.

Diğer ülkelerdeki süt çiftliklerindeki ineklere sıklıkla antibiyotik ve büyüme hormonu verilir. İsviçre'deki inekler ise ot yer. Bu nedenle İsviçre'deki sütlerin tadı son derece saftır.

19. Çeşme suyu ve kaynaktan gelen suları içebilirsiniz.

Bir çeşmenin en büyük amacı, İsviçre'de herkesin içme suyuna erişimini sağlamaktır. Mutfaktaki musluktan tamamen temiz kaynak suyu gelir...

20. Pembe bir çikolata yaratmışlardır.

Bu çikolatalarda gıda boyası kullanılmaz, kırmızı kakao çekirdeklerinin doğal rengi sayesinde pembe olur...

21. Kadınlar geç yaşta çocuk sahibi olmayı tercih eder.

İsviçre'deki kadınlar ortalama 30,7 yaşında anne oluyor... İsviçre'de çocuk sahibi olmak ucuz değil. Normal bir anaokulunda bir günün maliyeti 110-130 dolar civarındadır.

22. İnsanlar kendilerine iyi bakarlar.

Çocukluktan beri çocuklara sağlıklı yiyecekler yemeleri öğretilir. Çocuklar okulda atıştırmalık olarak sebze ve meyve alırlar. İnsanlar her zaman spor yapar, yürür ve bisiklete biner.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dünyanın Çeşitli Yerlerinden Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Birbirinden İlginç 11 Noel Geleneği
Turistlerin Taşındıktan Sonra Kültür Şokuna Uğradıkları Danimarka Yaşamının Birbirinden Garip 15 Özelliği
Finlandiya’da Yaşayanlar İçin Oldukça Normal Olmasına Rağmen Dünyanın Geri Kalanına Tuhaf Gelecek 13 Alışkanlık

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
02.01.2021

Anaokulları ücretsizdir eğer çocuğunuzu 4 yaşından sonra okula göndermezseniz devlet çocuğunuzu elinizden alır,her çocuk için 1200 frank bakım ücreti ödenir sağlık sigortaları pahalıdır ancak devlet size onun yarısını geri öder suyu elektiriği az kullandığınızda devlet size teşekkür ederek ödediğiniz faturaların yarısını geri öder İsviçre'de daireler kura ile seçilir yani ev sahibi kiralamaz her çocuğun 18 yaşına gelene kadar 5 tane doktoru devlet tarafından verilir eğer ebeveynler doktorlardan memnun kalmazsa değiştirebilirler hani herşeyi anlarım da İsviçre'de yaşamadan neden kötülediniz onu anlamadım. Dipnot genelde Fransa ve Almanya'dan insanlar 2 saat daha erken uyanıp İsviçre'de çalışırlar daha iyi şartları ve daha iyi maaşları olduğu için.

Pasif Kullanıcı
05.01.2021

Devletin sigortanın yarısını, suyun ve elektriğin yarısını ödediğine dair bir kanıt sunabilir misin ? Sallayın da bu kadar sallamayın be kardeşim. Bunları uydurunca eline ne geçecek ? En kötü versicherung bile aylık 350 CHF'den başlar ve birçok şeyi karşılamaz, ayrıca sigortanın aktif olması için 2000 CHF sağlık harcaması yapman gerekir ilk etapta. Suyu-elektriği az kullandığınızda kanton parayı geri öder evet...ama yarısını falan değil 3-5 kuruş geri öder. Mesela geçen sene Basel için 17 CHF geri ödemişlerdi (allah razı olsun belediyeden bi döner yeriz artık :). Ama devlet dairesine git basit bir adres değişikliği yaptır. Onun için bile para alır devlet senden. İsviçre'de daireler kura ile kiralanmıyor, senin bahsettiğin şey kooperatif (WBG).

02.01.2021

İsviçrede kreş ücretli anaokulu ücretsizdir. Bahsettiği gibi bir ücret mevzu bahis olamaz. 6 yıldır burdayım. Doktorda en fazla 10 dakika beklerim. Sağlık sigortaları çeşitlidir burda. Biraz yüksek ödersen tüm masraflarını karşılar. İsviçre bahsedildiği gibi kötü bir ülke olsaydı avrupanın heryerinden ve hatta Amerika kıtasında bile göç almazdı.

Pasif Kullanıcı
05.01.2021

ben de 4 senedir İsviçre'de yaşıyorum. Şu duş meselesi dışında bütün maddeler noktasından virgülüne gerçek. Sigortaların tüm masraflarını karşılayanları aylık en az 1000 chf'dan başlar. Daha ucuzu varsa söyle kaydolalım. Şu Covid döneminde bile doktorda 45 dakika beklediğim oldu. Marketler bile tıka basa dolu olmasına rağmen kasa açılmıyor. Hükümet tarafından Covid süreci berbat yönetiliyor. Bunun dışında ülke bildiğimiz avrupa ülkesi düzenine sahip. Almanya'dan göç etmiş biri olarak "WOW" diyebileceğim bir şey göremedim İsviçre'de ama Türkiye'ye kıyaslarsan zaten iyi. Bulgaristan bile Türkiye'den iyi.

02.01.2021

İsviçrede yaşıyorum. Yazı tamamen abartı. İmkanı olan varsa gelsin. Gerek iş kurmak gerek işçi olmak yaşanılanacak ülke.

12.03.2022

peki nasıl gelebiliriz?çok kolay gibi yazmışsınız :'(

TÜM YORUMLARI OKU (28)