Her Eve Lazım: Defne Yaprağının Vücudunuz İçin Mucizevi Faydaları

Hafif aroması ile birçok yemekte sık sık kullanılan defne yaprağının vücut için saymakla bitmeyecek faydaları bulunur. Bazen toz halde, bazen de taze yaprak veya kuru yaprak olarak bütün halde satılan defne yaprağı, bazı kesimler tarafından zehirli olarak bilinir. Bu popüler efsane ise yanlıştır. Yalnızca bazı hassas kesimlerin defne yaprağını tüketmesinde bazı sakıncalar bulunabilir. Özellikle hamileler, kronik rahatsızlığı bulunanlar ve çocuklarda defne yaprağı tüketiminden önce uzman görüşlerine başvurmak gerekebilir. Saymakla bitmeyecek kadar faydası bulunan defne yaprağı, yemeklere pişirme esnasında eklenir ve yemek servis edilmeden önce çıkarılır. Yemeğin içerisinde kaldığı süre boyunca da hem yemeğin tadını zenginleştirir hem de besin değerlerinin yükselmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda defne yaprağı çay olarak da tüketilebilmektedir. Hindistan’dan Karayipler’e kadar dünyanın pek çok yerinde yetişebilen, hemen hemen her ülkede baharat reyonlarında bulunan defne yaprağı, dengeli besin ögeleri ve zengin vitamin-mineral içeriği ile de öne çıkıyor. Zengin içeriği ile defne yaprağı, beslenme sürecinde etkin rol oynuyor. Sizin için zengin içeriğe sahip defne yaprağının saymakla bitmeyecek mucizevi faydalarını araştırdık. İşte detaylar…

Diyabetin etkilerini azaltabilir

2008 yılında yapılan bazı araştırmalar, defne yaprağının diyabet tedavisinde kullanılabileceğini göstermekte. Gün içerisinde 1 ila 3 gram aralığında defne yaprağı içeren kapsüller almak glikoz seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. 

Uzmanlar bunun nedenini defne yaprağının güçlü antioksidanlardan olan polifenol içermesine bağlıyor. Kolesterol seviyesini düşürmeye de yardımcı olabileceği söylenen defne yaprağı, dolaylı olarak kardiyovasküler hastalıklarda da etkili olabilir. 

Kan şekeri kontrolüne müdahale edebileceği bilinen defne yaprağının bu amaç için kullanımından önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekli. Doktorunuzun görüşlerini alarak bu doğrultuda hareket etmeniz daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayabilir.

Yaraların iyileşmesini hızlandırabilir

Defne yaprağı üzerine yapılan bazı çalışmalar yaraların tedavisi ve iyileşmesi noktasını da araştırmakta. Bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı bazı deneyler, defne yaprağının yaraların iyileşmesini hızlandırdığını gösteriyor. Dolayısıyla defne yaprağını vücudunuzda yaraların daha hızlı iyileşmesi noktasında da tercih edebilirsiniz. Bu aşamada da uzman görüşlerinin son derece önemli olduğunu unutmayın.

Böbrek taşlarını uzak tutabilir

Yapılan bazı çalışmalar, defne yaprağının böbrek taşları üzerinde de etkili olduğunu gösteriyor. Sekiz geleneksel şifalı bitki ile birlikte defne yaprağının da dahil edildiği bu çalışmada defne yaprağının üreaz miktarını azaltmaya yardımcı olabileceği bulundu. 

Peki üreaz nedir? Üreaz, başta böbrek taşları dahil olmak üzere birçok mide rahatsızlığını doğuran enzimlerden biridir. Defne yaprağı, bu enzimin üretimini azaltmaya yardımcı olabilir ve böbrek taşı riskini azaltabilir. Bazı bilim insanları, bu noktada daha fazla araştırmaya gereksinim duyulduğunu da ifade ediyor.

Zihin üzerinde olası etkileri vardır

Defne yaprağının hafıza üzerinde de olası etkilerinin bulunduğu belirtiliyor. 2021 yılında yapılan çalışmada fareler 22 gün boyunca günde 1 defa ve 5 dakika boyunca defne yaprağına maruz bırakıldılar. Bu çalışmanın sonucunda farelerin hafıza oluşumlarının daha iyi hale geldiği ve bilişsel eksikliklerinin iyileştiği görüldü.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler her zaman insanlar için aynı sonucu vermese de insanlar için yol gösterici olabiliyor. Dolayısıyla bazı uzmanlar, defne yaprağının hafıza üzerinde etkili olabileceğini de belirtiyor.

Bağışıklık sistemini destekleyebilir

Defne yaprağının bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkilerinin bulunduğu biliniyor. İyi bir A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini kaynağı olan defne yaprağı, vücudu vitaminler ve mineraller bakımından destekleyebiliyor. Dolayısıyla düzenli tüketiminde bazı vitamin ve mineral eksikliklerine fayda sağlayabiliyor.

Sağlığa yararları ile bilinen defne yaprağının içeriğinde aynı zamanda bakır, magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, manganez ve selenyum da bulunuyor. Bu zengin içerik, defne yaprağının bağışıklık sistemini güçlendirmesini sağladığından bazı salgın hastalıkların belirtileri ile savaşmasını da sağlıyor. Soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyon belirtileri ile savaşma noktasında defne yaprağını çay gibi demleyebilirsiniz.

Sindirime yardımcı olabilir

Defne yaprağı çayını grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar sırasında tüketebileceğiniz gibi sindirim sorunları sırasında da tüketebilirsiniz. Oldukça aromatik olan bu çay, mide ağrılarınızı hafifletebilir. Aynı zamanda aromatik olması sayesinde sinüs basıncı ve burun tıkanıklığında da etkili olabilir.

Ağrıları hafifletebilir

Defne yaprağının içerisinde belli miktarda yağ bulunuyor. İçerisinden çıkarılan yağ, zorlanma, burkulma, romatizma ağrıları gibi problemlerin azaltılmasında kullanılabiliyor. Defne yaprağı yağı ile yapılacak olan masaj, anti enflamatuar etkisi sayesinde migreni, baş ağrılarını ve diğer vücut ağrılarını azaltabilir.

Defne yaprağının aromatik kokusu, masaj esnasında zihnin rahatlamasını da sağlayabilir. Yorgunluğunuzu bu masaj ile unutabilir ve kendinizi ağrıların olumsuz etkisinden kurtarabilirsiniz. Özellikle uyku saatlerinde defne yaprağı yağı ile masaj yapabilir veya defne yaprağı tüketebilirsiniz. Böylece uyku sürecinizi de verimli hale dönüştürebilirsiniz.

Bonus: Defne yaprağının kullanımı

Bunca faydası olan defne yaprağını nasıl kullanabilirsiniz? Merak ettiğinizi biliyoruz. Defne yaprağı, market raflarında toz veya bütün halde satılabiliyor. Aynı zamanda aktarlarda da bulunabiliyor. Defne yaprağının yemeklerde kullanımında genellikle bütün yapraklar tercih ediliyor. 

Pişmesi zor olan ve oldukça acı bir tada sahip olabilen defne yaprağı, yemek pişerken tencerenin içerisine ekleniyor. Servis edileceği zaman ise tencereden alınıyor. Bu sayede servis sırasında defne yaprağı ile yemek sunumu yapılmıyor. Toz haldeki defneyi ise yemeklerinize belli bir oranda yemeği tatlandırmak ve daha aromatik hale getirmek için kullanabilirsiniz. Defne yaprağı genellikle et yemeklerinde tercih ediliyor. Aynı zamanda balık yemeklerinde ve etlerin marinasyonlarında da defne yaprağından faydalanılabiliyor.

Defne yaprağı genelde çay gibi demlenerek kullanılıyor. Defne yaprağı çayı için bir litre suya defne yaprağı koyup suyu kaynatın. Daha sonra çayı süzün ve bir süre dinlenmeye bırakın. Defne yaprağı çayını her gün bir fincan olarak içebilirsiniz. Herhangi bir alerjik duruma karşı defne yaprağını tüketmeden önce uzman görüşlerinden faydalanabilirsiniz.

Defne yaprağının besin içeriği

Defne yaprağının besin içeriği, günlük beslenmesini takip eden ve diyet sürecinde olan kişilerin merak ettiği konulardan. Ufalanmış bir yemek kaşığı defne yaprağının besin içeriği ise şu şekilde:

  • Kalori: 5.5

  • Protein: 1 gr

  • Yağ: 1 gr

  • Karbonhidratlar: 1.3 gr

Bu değerlere bakıldığında defne yaprağının oldukça dengeli bir içeriğe sahip olduğu görülebilir.

Dikkatli olun!

Defne yaprağı, vücuda faydaları ile bilinse de bazı durumlarda kullanımına dikkat etmek gerekebilir. Çiğnenmesi ve sindirilmesi oldukça zor olan defne yaprağını çiğ olarak veya tek başına, büyük miktarlarda tüketmemeye dikkat etmeniz önemli. 

Aynı zamanda bazı kaynaklarda defne yaprağının hamilelik sürecinde faydalı olabileceği yazsa da bu konuda yeterince çalışma yoktur. Dolayısıyla hamilelik dönemindeyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız defne yaprağı kullanmadan önce bir uzmandan destek almanız gerekebilir.

Her ne kadar sağlığa faydaları ile bilinse de diğer birçok besinde olduğu gibi defne yaprağında da uzmanların görüşüne başvurmak gerekiyor. Bu nedenle herhangi bir kronik hastalığınız varsa, alerjik durumlarla başa çıkmaya çalışıyorsanız veya şüpheli durumlarınız varsa tedavi amacı ile defne yaprağı tüketmemeniz önemli. Dolayısıyla defne yaprağını günlük beslenmelerinize dahil etmeden önce detaylı araştırmalar yapmaya özen gösterebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR

Toz yaprakla dişimi fırçalamaya gidiyorum görüşürüz.

24.11.2018

Ben de bir şey demiyorum:)

24.11.2018

Burun kanamasına faydası ne tam olarak acaba?

Tıkayacaksın :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ