TÜİK, Türkiye'nin yaşlı nüfusuna yönelik verileri açıkladı. Türkiye nüfusu giderek yaşlanırken, yaşlılardaki yoksullaşma oranında artış dikkat çekti.
TÜİK, Türkiye'nin yaşlı nüfusuna yönelik verileri açıkladı. Türkiye nüfusu giderek yaşlanırken, yaşlılardaki yoksullaşma oranında artış dikkat çekti.
Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60'ına göre hesaplanan yoksulluk oranı, 2019 yılında Türkiye geneli için %21,3 iken 2023 yılında %21,7 oldu. Bu oran, yaşlı nüfus için 2019 yılında %14,2 iken 2023 yılında %21,7 oldu.
Yaşlı nüfusun yoksulluğu cinsiyete göre incelendiğinde, yaşlı erkeklerde yoksulluk oranı 2019 yılında %12,1 iken 2023 yılında %20,7 oldu. Yaşlı kadınlarda yoksulluk oranı ise 2019 yılında %15,9 iken 2023 yılında %22,4 oldu.
İşgücü istatistiklerine göre, işgücüne katılma oranı yaşlı nüfus için 2019 yılında %12,0 iken 2023 yılında %12,2 oldu. İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oran yaşlı erkek nüfusta 2023 yılında %20,0 iken yaşlı kadın nüfusta %6,1 oldu.
İşgücü istatistiklerine göre, istihdam edilen yaşlı nüfusun sektörel dağılımı incelendiğinde, 2023 yılında yaşlı nüfusun %57,7'sinin tarım, %32,1'inin hizmetler, %7,3'ünün sanayi, %2,8'inin ise inşaat sektöründe yer aldığı görüldü.
Dağılıma bakınca girmiş oldukları sektörler de yaşlıların yapamayacağı işler, ama mecburiyet işte... Gel de 60ından sonra tuğla taşı, ot topla. Türkiye yüzyılı!
Ne olacaktı ki elli çeşit alavere dalavere ile emekli maaşları düşürüldü,zaten 40 yaşının üzerindeysen iş yok,vergi de alamıyorlar o yüzden bizi uğraştırma git bir yerlerde kalan ömrünü tamamla derdindeler....