Hepsi Yalan mı? Çoğumuzun Evinde Kendine Yer Edinen Kişisel Gelişim Kitapları Kişiyi Gerçekten 'Kişisel' Geliştirebilir mi?

1. Bu aslında ilk kişisel gelişim kitabının başından beri sorgulanan bir durum.Yani cevap kesin değil.Ancak bu kitapların ortak özelliklerine bakınca şaşırtacak benzerliklerle karşılaşabilirsiniz.

Kişisel gelişim kitaplarındaki bölümler,birbirine benzeyen hikayeler ve çoğu zaman ünlü düşünürlerin sözleriyle başlar.Bu hikayelerin ana fikri okuduğumuz bölüme dair birkaç düşünce verir.Ama mevzubahis bölümlerden önce çoğumuzun atladığı sayfalar da vardır.

Ön sözler,teşekkür kısımı,yazarın hayatı… Bu ve bunun gibi kısımları da okuduğunuzda aslında bu kitapların ne kadar benzer olduklarını anlayabilirsiniz.Birbirine çok benzeyen bu metinler sizden başlangıç olarak belli şeyler isterler veya size belli vaatlerle yaklaşırlar fark ettiniz mi?

2. Şimdiye kadar okuduklarınızı unutun! Hayatınızı değiştirmek mi istiyorsunuz? İşte size fırsat! Mutlu/başarılı olmak sandığınızdan daha da kolay!

Tanıdık geldi mi? Bu tip kitaplardan iki tane dahi okuduysanız bu cümlelere hiç de yabancı değilsiniz demektir.Ayrıca yukarıdakine benzer tipte cümleler -özellikle ön söz gibi bölümleri okumayı sevmeyen milletlerde- kitabın hemen arka kapağında yer alırlar.Çünkü çoğu kişi ilk olarak kitabın arkasına (yani vaatlere),sonra alttaki fiyat etiketine bakar.

3. Bu tip kitapları okumadan önce beklentiler giderek artar.

Ne ilginçtir ki bu kitaplar,klasik sayılabilecek çoğu kitaptan daha ucuzdur.Okuyucu,içinde değişim barındırdığına inandığı bu kitapların diğer tip kitaplara oranla daha ucuz olduğunu görünce almak/almamak ikileminde “almak” kısmına kayar ve eylemi gerçekleştirir.Eylemden sonra iş hayal gücüne kalmıştır.Okuyucu,kitabı okuduktan sonrasını düşünmektedir.Buna göre kitap okunduğunda kişinin gözü açılmış,hayat daha farklı gelmeye başlamış ve kişi bunların hemen ardından başarıyı yakalamıştır.

4. Sonuçlar,tıpkı kitaplar gibi,birbirlerine benzerler.

Bir süre sonra elde kitap,kafada tonla düşünce ve hayalle kitapların kapakları açılır.Zaten büyük olan beklentiler her sayfada biraz daha büyür,büyür ve kişiyi kendine hapseder.Öyle ki bu tip kitapların etkisinde kalmış insanlarda birbirine benzer hareketler göze çarpar.Bu insanların çoğu,bu tip kitaplarla değiştiklerini sanmaktadırlar.

İşte bu yanılgıyla “hayat” dediğimiz sınavlara giren kişiler,mutlu/başarılı olmak için devamlı didinirler.Oysaki yapılanların yanlış olduğu “mutluluk=başarı” düşüncesinden bellidir.Mutluluk,başarı değildir ve her başarı da mutluluk getirmez.

Durum böyle olunca neye göre hareket edeceğini bilmeyen insanlar başarısızlık ile sonuçlanmış bir sürecin daha sonuna gelmiştir.

5. Yine ve yeniden! Aynı kitaplar tekrar tekrar alınır.

Başarısızlığın sonunda kitapların yazarları okuyucuya yapılan her hatanın ve yaşanılan her başarısızlığın bir deneyim olduğunu hatırlatırlar ve deneyimlerin kişiyi geliştirdiğini söylerler.Pratikte doğru olan bu bilgi kişiyi yeni deneyimlere iter ve yeni deneyimler aslında yeni kişisel gelişim kitapları demektir.

6. Oysaki gelişim yazının başında söylenen “ucuz” kişisel gelişim kitaplarıyla olmaz,tercih edilmeyen “pahalı” klasiklerle olur.

Dünya edebiyatında yer edinmiş,çoğu eleştirmenin süzgecinden geçmiş klasikler kişiyi farklı bir diyara götürür ve kişiye işin sonucunda bir kıvılcım verir.Bu kıvılcım kitabın ne anlatmak istediğidir ve kişi yandıkça gelişir.

7. Peki istisnalar yok mudur?

Her konuda olabileceği gibi bu konuda da istisna sayılabilecek çokça ürün vardır elbette.Ancak bir sene içinde bize sunulan yerli/yabancı binlerce kişisel gelişim kitabının içinde bunları bulabilmek de pek olası olmasa gerek.

Popüler İçerikler

"Geri Zekâlılar..." Müge Anlı'dan Canlı Yayında Sert Çıkış!
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Yaş Farkından Dolayı Artık Kocasını Beğenmediğini İtiraf Eden Kadından Dumur Eden Açıklamalar