Hepsi Son Teknolojiyle Donatıldı: İşte Türkiye'de Üretilen Yerli Silahlar

Yapılan sınır ötesi operasyonlar ve terörle mücadele faaliyetleri neticesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde yer alan yerli silahlar ve teknolojiler dönem dönem büyük ilgi uyandırıyor. 

Bu içeriğimizde sizler için milli imkanlarla üretilen silahları ve teknolojileri derledik.

Not: Silahlarla ilgili bilgiler Aselsan, Roketsan, Havelsan, Otokar, Karsan, BMC, FNSS, Nurol ve TSK'ya bağlı resmi web sitelerinden alınmıştır veya bilgilerden faydalanılmıştır.

MPT-76 (Milli Piyade Tüfeği)

Listemize en bilinen silahlardan birisi ile başlıyoruz. Daha öncesinde Alman üretimi olan ve TSK'da artık eğitim amaçlı kullanılan G3 piyade tüfeklerinin muadili olan ve NATO standartlarına göre MKE tarafından üretilen MPT-76'lar 7.62 mm yivli mermi kullanmaktadır.

BORA-12 Keskin Nişancı Tüfeği

7.62 milimetre kalibreli tüfeğin etkili menzili 800 metre. Aksesuarsız ve şarjörsüz 6,5 kilogram ağırlığındaki tüfekte 10 mermi kapasiteli şarjör bulunuyor.

Atış hassasiyetini maksimuma çıkaran serbest salınımlı namlunun bulunduğu tüfekte kullanıcıya göre ayarlanabilen, amortisörü sayesinde kullanıcı üzerine gelen geri tepme kuvvetini sönümleyebilen fonksiyonel dipçik yer alıyor.

L-UMTAS Lazer Güdümlü Füze

UMTAS; helikopter, İHA, kara aracı, sabit platform, hafif saldırı uçağı, deniz platformu gibi çeşitli platformlara entegre edilebilen ve tüm zırhlı sistemlere karşı etkili olan uzun menzilli tanksavar silah sistemidir.

CİRİT Lazer Güdümlü Füze

UMTAS'a göre daha hafif ve hızlı manevra için tasarlanmıştır. Helikopter, İHA, kara aracı, sabit platform, hafif saldırı uçağı, deniz platformu gibi çeşitli platformlara entegre edilebilen hafif zırhlı/zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyet ile etkin maliyetli çözüm sağlayan bir sistem olup, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır.

Hisar Füzeleri

HİSAR; askerî üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına (İHA) karşı kullanılan hava savunma füzeleridir.

T-122 ÇNRA 122 MM Çok Namlulu Roketatar

T-122 , 122 mm Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi; gece/gündüz her türlü hava ve arazi şartında, yüksek öncelikli hedeflere karşı manevra birliklerine yoğun ve etkili ateş desteği sağlayan bir silah sistemidir.

T-122 ÇNRA Sistemi, 16 – 40 km menzil aralığındaki hedeflere görünmeyerek ateş gücü sağlayabilmektedir.

Fırtına Obüsü

TULPAR Paletli Zırhlı Muharebe Aracı

Muharebe sahasında ihtiyaç duyulabilecek tüm görev donanımlarını standart olarak sunan TULPAR, A400M ile taşınabilirlik, modüler koruma yapısı, elektronik alt yapı ve düşük siluet gibi teknik ve taktik özellikleri ile geleceğin zırhlı muharebe aracıdır.

GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. 2018'deki testleri başarıyla geçen helikopter 2021 yılında seri üretime geçecektir.

T-300 Kasırga Roketatar Silah Sistemi

T-300, 300 mm.lik Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi, topçu birliklerinde gece ve gündüz şartlarında, her türlü hava koşulunda, bölge hedeflerine karşı görmeyerek ateşler açarak derinlikte ateş destek görevlerini yerine getiren bir taktik silah sistemidir.

TUSAŞ ANKA İnsansız Hava Aracı

ANKA; gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmektedir.

BAYKAR DİHA İnsansız Hava Aracı

Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA), keşif ve istihbarat görevleri için faaliyetler yürütebilecek Taktik İHA sınıfında bir hava aracıdır.

Araç, otomatik seyir uçuşu, otonom kalkış, otonom iniş ve yarı otonom seyir uçuşu yapabilmektedir. Bayraktar DİHA, elektrik motorlarıyla kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçecek, seyir uçuş modunda sadece yakıt motoru aktif halde bulunacaktır. İniş modu için dikey iniş, gövde üzerine iniş ve paraşütlü iniş olmak üzere üç farklı opsiyon bulunmaktadır. Hava aracı, otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş modlarını gerçekleştirebilen uçuş kontrol sistemine sahiptir.

ALTAY Muharebe Tankı

ALTAY Ana Muharebe Tankı Üretim Programı’nın, 9 Kasım 2018 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle temelleri atılmıştır. Program kapsamındaki ana yüklenici rolünü üstlenen BMC, sözleşme kapsamında 250 adet ALTAY Ana Muharebe Tankı’nı üreterek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edecektir.

Kirpi Ulaştırma ve Destek Aracı

Kirpi, mayına karşı korumalı araç sınıfında sağladığı üstün koruma düzeyi ile başta Türkiye olmak üzere farklı ülkeler tarafından da en önemli savunma aracı olarak kullanılıyor. Kirpi’nin yenilenen yeni versiyonu Kirpi II, farklı ihtiyaçlara yönelik özel çözümler sunmaya devam ediyor.

KUNDUZ AZMİM - Amfibi Zırhlı İstihkam İş Makinesi

Bu araç temel olarak amfibi, zırhlı, paletli, 1 operatör ve 1 mürettebat ile kullanılan bir istihkâm iş makinasıdır. İş makinası olarak küreme, düzleme, taşıma ve kazıma operasyonlarını yapabilmektedir. FNSS tarafından geliştirilmektedir.

ATAK Taktik ve Keşif Helikopteri

Hızlı manevra yeteneğine sahip olan ATAK helikopterleri keşif ve taarruz amacıya kullanılmaktadır. Bu çerçevede İtalyan AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutmaktadır. Yazılımı Türkiye'ye aittir.

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi

KORAL yerli imkanlar ile üretilen mobil elektronik harp sistemidir. Amacı düşman radarlarını kör etmek, aldatmak ve şaşırtmaktır. Sistem 8x8 taktik araç üzerine entegre edilmiştir. Sistem 2 ana yapıdan oluşmaktadır. KORAL ED olarak adlandırılan Elektronik Destek Sistemi düşman radar yayınlarını algılayıp takip ediyor. Radarı algıladıktan sonra frekans değeri tespit ediliyor. Daha sonra ise devreye KORAL ET yani Elektronik Taarruz sistemi devreye girerek düşman radarlarının sinyallerinin bozulması için karşı yayın yapıyor. Suriye'deki iç savaş nedeniyle sınıra yakın bölgelerde konuşlanmıştır.

EJDER YALÇIN Zırhlı Muharebe Aracı

EJDER YALÇIN 4x4; Sınır Gözetleme ve Güvenlik Aracı, Keşif Aracı, Taktik Füze Taşıma/Fırlatma Aracı, Komuta-Kontrol Aracı, Hava Savunma Aracı, Muharebe Aracı, Personel Taşıyıcı Araç, KBRN Keşif Aracı, Mayın/EYP Tespit-İmha Aracı ve Zırhlı Ambulans gibi kullanıcının değişik harekât ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunmaktadır. Nurol Makina tarafından üretilmektedir.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
03.11.2019

Yine onedioda çok ilgi cekmeyecek bir içerik. Yunanlılar bu silahlara bizden daha ilgili. Televizyonlarında sürekli tartışıp tek tek inceliyorlar.

Çünkü o silahlar onlar için tehdit.

03.11.2019

%100 yerli değiller. Motorlar dışarıdan alınma.

03.11.2019

zaten 100 de 100 yerli diye bir şey dünyada yok.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ