Hepsi Hollywood'un Oyunu muydu? Filmlerde Gördüğümüz Dinozorların Aslında Gerçekleriyle Alakası Bile Yokmuş!

Bugün hepimizin 'dinozor' dendiğinde aklına gelen dinozor figürleri aslında bu konuda yapılan ilk çizimlerin herkesi etkilemesiyle ortaya çıkmıştı. Ardından film endüstrisi de bu tasarımları kullanınca...

Gelin hikayeyi baştan anlatalım.

Filmlerde gördüğümüz dinozor tasarımlarının kaynağı o döneme dair yapılan bilimsel araştırmalar değil.

Filmler ve televizyon programları için yapılan bazı tasarımlar öylesine etkili olmuş ki dinozor figürleri yaratılırken artık insanlarının ilgisini çekecek bu yeni tasarım kodları kullanılır olmuş.

Dinozor tasvirlerinin özü eldeki iskeletleri alıp kasları ve diğer yapısal detayları 'olması gerektiği' gibi yerleştirmek üzerine kurulu.

Fakat dikkate almadığımız şey bu iskeletler etrafında şekillenen dinozorların kiloları, insan tahayyülünü aşan dokuları veya organlarının olup olmaması. Hiçbir fikrimizin olmadığı bir dönemde yaşayan canlıları bugünün tasarım eğilimleriyle yeniden yaratma girişimimiz öylesine ilginç ki bir tasarımcı bu ilginçliği somutlaştırmak istemiş.

Paleontolog ve sanatçı Darren Naish dinozorlar için uyguladığımız tasarım kodlarını modern canlılar için uygularsak ortaya çıkacak 'garipliği' şöyle betimlemiş:

Solda bir fil, sağ üstte bir at ve altta bir gergedan tasviri, dinozorları tasarlarken uygulanan teknikleri tekrarladığımızda bu halde oluyor.

Tanınmaz haldeler, değil mi?

Özellikle fillerin hortumlarını biliriz, kemikli yapıda olmadığı için elimizde sadece iskeleti olan bir fil varsa bu hortumu tasarlamak imkansız olacaktır. 1 milyon yıl sonra fillerin soyu tükenirse hayatında hiç fil görmemiş bir grup bilim insanı fil iskeleti bulduğunda nasıl bir tasvir ortaya atacaktı sorusunu yanıtlamış Naish. Buradan bakınca dinozorların vücutlarından neler eksilttiğimizi yahut neler eklemlediğimizi tahmin bile edemiyoruz.

Naish son dönemde yapılan araştırmaları incelediğinde dinozorların birçoğunun alışılagelmiş tarzın dışında tüyleri olabileceğini görmüş.

Kaleme aldığı kitabının bir bölümünde bu varsayımı temele alarak bu örnek dinozor tasvirini yapmış.

Bunu...

Ve bunu da araştırmalar ışığında dinozor tasvirleri arasına eklemiş.

Oluşturduğu tasvirlerden en ilginci buydu, aslında bugün hafızalarımıza kazınan dinozor tasvirleri kadar gerçekçi. Çünkü dinozorların aslında nasıl olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz.

Bunlar bizim hayal gücümüzün sınırları içerisinde kalan dinozor tasvirleri, büyük olasılıkla dinozorlar tahminlerimizden çok daha farklıydı.

Popüler İçerikler

Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
YORUMLAR
13.02.2019

Harbiden o zamanlarda yaşamadığımız için bilmiyoruz.Herhalde daha değişik şekilde tasarlayanlar da olacaktır.Sonuçta nasıl göründükleri belirsiz ve hayalgücü de serbest.

13.02.2019

dinozorları çok severim ve bunun hakkında epey düşünmüştüm ama kimin umrunda bırakın nasıl hoşumuza gidiyorsa öyle olduklarını düşünelim bir anlamı yok çünkü tabi kesin olarak nasıl göründüklerini gösterebilecek bir teknolojiye ulaştığımızda iş değişir

14.02.2019

Çocukken bir ara aklıma gelmişti. Ya iskelet üzerindeki kas bölümü daha fazla ise ve et olduğu için tamamı çürüdüğünden bir bunların gerçek şeklini bilmiyorsak aslında diye. Ama 10 dakika falan sürdü sanırım bu düşünce :) Çok da şeyetmedim yani.Şimdi de bunu öğrenince hayat benim için değişmedi. Hala aynı :)

TÜM YORUMLARI OKU (14)