Hepimizin Severek Kullandığı Pembe Kapaklı Motorola Telefonları Neden Kayıplara Karıştı?

Motorola, cep telefonu dünyasının ilk yıllarında büyük bir isimdi. Bir zamanlar herkesin aklında ve elinde olan bu marka, teknolojik ilerlemeler ve pazar değişiklikleri nedeniyle zorluklar yaşadı. Peki bu efsanevi marka nasıl bir radyo üreticisinden dünyanın ilk cep telefonunu yaratmaya ve sonunda neredeyse unutulmaya kadar geldi? İşte Motorola'nın hikayesi.

Bir zamanlar cep telefon dünyasında Motorola büyük bir oyuncuydu.

Pembe ve kapaklı sevimli telefonları ile herkesin elinden düşmezdi. Ancak en son ne zaman bir Motorola telefonu gördünüz? Aslında, şirket hakkında son kez ne zaman bir haber duydunuz? Gelin Motorola'yı beraber hatırlarken geçmişine bir göz atalım.

25 Eylül 1928'de Paul Galvin ve kardeşi Joseph, Motorola'yı Chicago'da "Galvin Manufacturing Co." adı ile kurdu.

Bu, Paul'un ilk şirketi değildi. 1921'de, arkadaşı Edward Stewart ile birlikte bir telekomünikasyon şirketi kurmuştu ancak bu şirket 1923'te ödenmeyen vergiler nedeniyle kapatılmıştı.

Edward, 1926'da Storage Battery Co'yu kurdu ve radyoların ve diğer taşınabilir elektronik cihazların piller olmadan çalışmasını sağlayan bir pil düşürücü yarattı.

Ancak Edward'ın iş girişimi başarısız oldu ve Galvin kardeşler, pil düşürücü tasarımını satın alarak onu Galvin Manufacturing Corporation adı altında Motorola'nın ilk ürünü olarak piyasaya sürdüler.

Polis radyosu, Galvin kardeşler sayesinde bugünkü haline geldi.

1930'da özellikle polis departmanlarına ve belediyelere satılan Motorola radyosu adında uygun fiyatlı bir otomobil radyosu tanıttılar.

II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından televizyonlar o kadar çok satmaya başladı ki Amerikalıların yarısının evinde bir tane vardı.

Bu yüzden Motorola, bu fırsatı televizyon üretmek ve işlerini büyütmek için kullandı. Motorola'nın televizyonları ilk yıldan 10 bin birim satmıştı ve bu o zamanlar oldukça büyük bir rakamdı.

3 Nisan 1973'te Motorola'nın baş mühendisleri dünyanın ilk cep telefonu olan DynaTAC 8000x'i kamuoyuyla paylaştı.

Daha sonraki yıllarda Motorola cep telefonu teknolojisini geliştirmek için yılmadan çalıştı. Bu telefonun bataryası 35 dakika dayanıyordu ve şarj etmek ise 10 saat sürüyordu!

2007'de Apple ilk iPhone'u çıkardı ve Motorola'nın global satışları yarı yarıya düştü.

Bu Motorola için büyük bir darbeydi ve firma ikiye bölünmeye karar verdi.

Bir taraf polis telsizleri gibi telekomünikasyon ürünlerine odaklandı (şimdi Motorola Çözümleri). Diğeri ise cep telefonlarına (Motorola Mobility) odaklandı.

Ne yazık ki Motorola'nın girşimi başarılı değildi ve 2012'de Motorola Mobility, Google tarafından 12.5 milyar dolara satın alındı. Bu Google'ın en pahalı hatalarından biri oldu çünkü şirketi 2014 yılında yalnızca 2.91 milyar dolara Lenovo'ya satmak zorunda kaldı.

Google için iyi olan tek nokta elde ettikleri patentlerdi.

Motorola, on binlerce patentin sahibiydi ve Google, tüm bunları elde etmiş oldu. bu, Apple ve Microsoft gibi şirketlerden gelen patent saldırılarına karşı şirketi güçlendiren bir hamleydi.

Motorola Solutions kendi şirketi olmayı sürdürürken, cep telefonları yaratan ve hepimizin bildiği ve sevdiği Motorola artık Lenovo'nun bir alt markasından fazlası değil.

Motorola'nın, radyo ve televizyonların öncü bir üreticisi olarak ilk günlerinden cep telefonu teknolojisindeki çığır açan yeniliklere kadar zengin bir tarihi vardı.

Ancak marka, teknoloji dünyasının hareketli değişen dünyasına dayanamıyarak tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

İlginizi çekebilir:

Bilim Dünyasından Çarpıcı Buluş: Samanyolu'nda Tekrar Eden Sinyaller Uzaydaki Komşularımızın İlk Sesi mi?
Görsele Sadece 1 Piksel Ekleyerek Çözülebilen Matematik Problemi Bulmaya Çalışanlara Saç Baş Yoldurttu!
Sevgiline Armağan Etmen Gereken İlk Şarkı Hangisi Olmalı?

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi