Hepimizin Özellikle de Son Dönemlerde Muzdarip Olduğu Soğuk Algınlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğumuz mevsim geçişlerinde grip ve soğuk algınlığı geçiriyoruz fakat bu yöntemlerle soğuk algınlığınızı daha başlamadan bitirebilirsiniz. Eğer çok geç kaldıysanız ve hali hazırda soğuk algınlığı geçiriyorsanız iyileşmenizi hızlandırabilirsiniz. İşte sizi soğuk algınlığından koruyacak bilgiler.👇

1. Bol bol sıvı tüketin, su için.

Vücudunuzu hastayken daha çok ihtiyaç duyduğu sıvılardan mahrum bırakmak çok kötü olacaktır. Hasta olduğunuzda vücudunuz sümük ve ter yolları ile çok sıvı kaybeder. Kaybettiğiniz sıvıları yerine geri koymak iyileşmenizi hızlandıracaktır.

  • Su, meyve suyu  et suyu içeren veya içermeyen çorbalar, kafeinsiz ve alkolsüz içecekler içebilirsiniz.

  • Kahve veya kafeinli çaylardan ve alkolsüz içeceklerden kaçının çünkü bunlar susuz kaybetmenize neden olabilir ve semptomlarınızı şiddetlendirebilir.

2. Bol sebzeli bir tavuk çorbası için.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, tavuk çorbası tüketmenin vücuttaki iltihaplanmayı azalttığı, grip belirtilerini azalttığı ve damar tıkanıklığını önlediğini gösterdi. Eğer tavuk sevmiyorsanız, sebze çorbası da yapabilirsiniz.

  • Tavuk çorbası iltihap sökücü özelliklere sahiptir ve ayrıca sümüğün burundan geçişini geçici olarak hızlandırır ve bu da tıkanıklığı giderir.

3. Alkol, sigara ve kafein içeren içeceklerden kaçının.

Alkol, kafein ve tütün ürünleri soğuk algınlığı belirtilerini artırabilir. Hastayken bu ürünlerden uzak durmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ve belirtilerinizi azaltabilir.

4. Tuzlu suyla gargara yapın.

Basit bir tuzlu su çözeltisiyle gargara yapmak, boğaz ağrısını ve cızırtısını gidermeye yardımcı olabilir. Yararları geçici olsa da, kendinizi daha iyi hissetmek için bu yöntemi ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta kullanabilirsiniz.

  • Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın.

  • Hazırladığınız tuzlu su ile bir süre gargara yapın ve tükürün.

5. Boğazınızı yumuşatmak için pastil veya boğaz spreyi kullanın.

www.youtube.com

Hafif analjezikler içeren boğaz pastilleri veya spreyler boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Okaliptüs veya kafur içeren spreyleri de boğazınızdaki kaşıntıyı gidermeye yardımcı olabilir.

  • Her iki ila üç saatte bir veya pakete veya doktorunuzun talimatlarına göre boğaz pastillerini emin veya spreyler kullanın.

  • Boğaz pastili tamamen bitene kadar emin. Çiğnemeyin veya bütün olarak yutmaya çalışmayın, bu boğazınızı uyuşturabilir ve yutma güçlüğüne neden olabilir.

6. Tuz içeren burun spreyi kullanın.

Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığının en can sıkıcı semptomlarından biridir. Tuzlu bir burun spreyi, sümüğü yumuşatarak tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Çocuklarda kullanımı güvenlidir ve genellikle istediğiniz sıklıkta kullanılabilir.

  • Eczanelerde reçetesiz satılan tuzlu burun damlalarını temin etmek çok kolay. Paketin üzerindeki talimatları takip ettiğinize emin olun.

7. Mümkün olduğunca fazla dinlenin.

Dinlenmek semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Mümkünse, özellikle ateşiniz varsa veya uykunuzu getiren ilaçlar aldıysanız, işe veya okula gitmeyin, evde kalın.

  • Mümkünse gün içinde bol bol şekerleme yapın ve vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için gece en az sekiz saat uyuduğunuzdan emin olun.

8. Rahat bir uyku ortamı yaratın.

Rahat, sıcak ve hafif nemli bir yatak odasında uyuyun. Uyuduğunuz odanın sıcaklığını sabit tutun.

  • Yatak odasındaki sıcaklığı, sizi sıcak tutabilecek ve uyumanıza yardımcı olabilecek 21 ila 23,9°C arasında ayarlayın.

  • Havayı nemlendirmek için tıkanıklık ve öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilecek bir nem cihazı kullanın.

  • Kapalı bir banyoda sıcak duş alırken buharı solumak tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • Hava sirkülasyonu sağlamak için bir fan kullanın veya dışarısı soğuk değilse pencereyi aralayın.

  • Banyoda sıcak suyla duş alırken buharı solumak tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

9. Alternatif tıp çözümlerini düşünün.

Birçok insan soğuk algınlığını önlemek ve rahatlatmak için alternatif tıbba güvenir; bununla birlikte, soğuk algınlığı ilaçları olarak C vitamini, Ekinezya veya çinkonun etkinliği konusunda çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Sizin için işe yaradığını ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağladığını düşünüyorsanız bu yöntemi kullanın.

  • Soğuk algınlığı semptomlarının başlangıcında C vitamini almak semptomlarınızın süresini azaltmaktadır.

  • Bazı araştırmalar, soğuk algınlığının başlangıcında ekinezya almanın semptomların şiddetini ve süresini azaltabileceğini göstermiştir.

10. Doktora görünün.

Soğuk algınlığı genellikle kendi kendine geçer ve doktora gitmeyi gerektirmez. Bununla birlikte, doktorunuzu görmeniz gereken bazı durumlar vardır.

  • 10 gün boyunca soğuk algınlığı belirtilerinizde bir iyileşme olmazsa.

  • Boğaz ağrınız ve soğuk algınlığı semptomları olmayan ateşiniz varsa, boğazınızda antibiyotik kullanmanızı gerektiren bakteriyel bir enfeksiyon olabilir. Doktorunuza danışmadan sakın antibiyotik kullanmayın.

  • Yüksek ateş (38,5°C'nin üzerinde), şiddetli veya kötüleşen belirtiler, şiddetli baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, göğüs ağrısı, hırıltılı solunum, nefes darlığı veya nefes almada zorluk.

  • Soğuk algınlığı veya ateşi olan üç aylık veya daha küçük bir bebek kesinlikle bir sağlık uzmanı tarafından görülmelidir.

11. Soğuk algınlığını nasıl önleyebilirim?

Soğuk algınlığı için kalıcı bir tedavi olmamasına rağmen, onu önlemeye yardımcı olacak etkili yollar vardır. El yıkama, yüzeyleri temizleme ve ağzınızı kapatma gibi temel önlemleri almak, kapma riskinizi en aza indirmeye yardımcı olabilir.

  • Gripten farklı olarak, soğuk algınlığı için bir aşı yoktur.

  • Soğuk algınlığına bir virüs neden olduğundan ve antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi ettiğinden, antibiyotikler soğuk algınlığı tedavisinde etkili olmayacaktır.

12. Ellerinizi sık sık ve iyi bir şekilde yıkayın.

Soğuk algınlığını önlemenin en etkili yollarından biri uygun el yıkama teknikleridir. Bu, birçok insanın dokunduğu yüzeylerden bakteri ve grip virüsünün yayılmasını en aza indirir.

  • Ellerinizi ılık suda sabunla en az 20 saniye yıkayın.

  • Sabun ve su yoksa el dezenfektanı kullanın.

  • Toplu taşıma araçlarının kulpları gibi kalabalık yerlerde herhangi bir şeye dokunduktan sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

13. Burnunuzu ve ağzınızı mendille kapatın.

Öksürürken veya hapşırırken daima burnunuzu ve ağzınızı bir mendille kapatın. Mendiliniz yoksa, ellerinizi kirletmemek için dirseğinizin iç kısmına öksürün veya hapşırın.

  • Mendili hemen çıkardığınızdan emin olun ve ardından ellerinizi yıkayın.

  • Burnunuzu ve ağzınızı kapatmak, soğuk algınlığınızı etrafınızdakilere bulaştırma riskini en aza indirir.

  • Başkalarını öksürürken veya hapşırırken burunlarını ve ağızlarını kapatmaya teşvik edin.

14. Kalabalık ortamlarda bulunmaktan mümkün olabildiğince kaçının.

Soğuk algınlığı özellikle çocuklar için çok bulaşıcıdır ve en kolay kalabalık yerlerde yayılır. Kalabalık ortamlarda geçirilen süreyi en aza indirmek, hastalanma riskinizi azaltabilir.

  • Hasta olan kişilerle temastan kaçının. Soğuk algınlığı olan biriyle mutfak eşyaları ve diğer kişisel nesneleri paylaşmayın.

  • Soğuk algınlığınız varsa, başkalarına bulaştırma riskini azaltmak için evde kalın.

15. Yüzeyleri ve boşlukları dezenfekte edin.

Mikroplar banyo gibi ortak alanlarda veya mutfak yüzeylerinde kolayca yayılır. Bu alanların sık sık temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, soğuk algınlığının ailenizin diğer üyelerine veya arkadaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

  • Ortak kullanım alanlarına odaklanın. Buna tuvalet, banyo lavabosu, mutfak tezgahları ve mutfak lavabosu dahildir. Kapı kollarını da dezenfekte etmek isteyebilirsiniz.

  • Piyasada bulunan her türlü yüzey dezenfektanını kullanabilirsiniz.

  • Bu yöntemler her ne kadar yardımcı olsa da kişiden kişiye farklılık gösterebilir, en etkili çözüm yoluna ulaşmak için doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;👇

Grip ve Koronavirüs Belirtileri Arasındaki Farklılıkları ve Benzerlikleri Mutlaka Öğrenmelisiniz!
Soğuk Algınlığına Birebir Kahve: Zerdeçallı Latte! Zerdeçallı Latte Nasıl Yapılır?
Çay Tiryakileri Buraya! Sana İyi Gelecek Bitki Çayını Söylüyoruz

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!