Hepimizin Çok İyi Tanıdığı ve Bahtsız Bir Şekilde AIDS'ten Dolayı Hayatını Kaybeden 15 Ünlü İsim

AIDS'te erken tedavi hayat kurtarır diyebiliriz...

1. Anthony Perkins

Amerikalı oyuncu ve yönetmen olan Perkins sinema tarihinde yaşamış en ünlü biseksüel oyunculardan biridir. Hayatına baktığımızda da pek iç açıcı değildir. 11 Eylül saldırısında eşini kaybeden Perkins, 60 yaşında AIDS'ten dolayı ölenler arasında yer alır.

2. Keith Haring

Yaptığı çizimleri illa ki bir yerlerde gördüğümüz Keith Haring'e 1987 yılında HIV teşhisi konmuş ve 1990 yılında AIDS'ten dolayı hayatını kaybetmişti. Ama eserleri günümüze kadar ulaştı!

3. Arthur Ashe

Dünyanın bir numaralı tenisçisi olan Arthur Ashe 1980 yılında geçirdiği bypass ameliyatı sırasında verilen kanlardan dolayı HIV kaptı ve 12 yıl sonra hastalığını kamuoyuna duyurarak halkı AIDS ve HIV konusunda bilinçlendirme çalışmalarına başladı. Hatta AIDS'i yenmek için bir dernek dahi kurdu fakat 1993 yılında AIDS'e bağlı zatürre nedeniyle hayatını kaybetti.

4. Rock Hudson

Kovboy filmleri başta olmak üzere Amerikan sinemasının eski yüzlerinden biri olan Rock Hudson 59 yaşında AIDS'in sebep olduğu komplikasyonlardan dolayı uykusunda hayatını kaybetti.

5. Freddie Mercury

Queen grubunun ve müzik dünyasının en sevilen yüzü olan Freddie Mercury ilk başlarda testinin pozitif çıktığını yalanlamıştır. Sonrasında çevresindeki kişilerin mahremiyetini korumak için sakladığını söylemiş ve AIDS olduğunu kamuoyuna açıklamıştır. Bu açıklamasından 24 saat sonra evinde AIDS'ten dolayı gerçekleşen  bronşiyal pnomöniden kaynaklı hayatını kaybetti.

6. Robert Mapplethorpe

Patti Smith'in bir dönem birlikte olduğu efsanevi ve aykırı fotoğrafçı Robert Mapplethorpe kendi döneminde çalışmaları ve düşünceleri ile pek çok tartışmaya yol açmıştır. HIV virüsüne yakalandığı zaman çalışmalarının değeri artmış hatta fotoğraflarının her biri 500 bin dolar değerinde olmuştur. 1 yıl sonra ise AIDS'in ilerlemesi ile hayatını kaybetmiştir.

7. Eazy-E

Ünlü rapçi Eazy-E de AIDS teşhisi konduktan bir ay sonra hayatını kaybetti. Oğlu ise babasının ölümünden sonra tanınmış bir rapçi olmanın yanı sıra herkes tarafından bilinen AIDS aktivistlerinden biri oldu.

8. Isaac Asimov

Dünyaca ünlü biyokimyager ve bilimkurgu yazarı olan Asimov hayatı boyunca 500'den fazla kitap yazmıştır. 1893 yılında geçirdiği bypass ameliyatında kan nakli sırasında HIV'li birinin kanı verilmesi sonucunda HIV+ olmuş ve daha sonrasında AIDS olmuştur. Ameliyattan 9 yıl sonra hayatını kaybeden Asimov'un AIDS'ten dolayı öldüğü ölümünden 10 yıl sonra duyurulmuştur.

9. Michel Foucault

Ünlü Fransız düşünür, tarihçi, psikolog ve sosyolog olan Michel Foucault 20. yüzyıl felsefesine çok büyük katkılarda bulunmuş ve hepimizin ismini en az bir kere duyduğu kişi olarak hafızalarımıza kazınmıştır. 1984 yılında Paris'te AIDS'e yakalanmış ve hayatını kaybetmiştir.

10. Dack Rambo

Amerikalı ünlü aktör Dack Rambo da 1994 yılında AIDS'ten dolayı hayatını kaybetmiştir.

11. Stephen Stucker

Airplane filmi ile tanıdığımız Amerikalı oyuncu AIDS olduğunu açıklayan ilk oyuncu olarak tarihe geçmişti. Açıklamasından 2 yıl sonra AIDS'ten dolayı hayatını kaybetti.

12. Pedro Zamora

AIDS'ten dolayı hayatını kaybeden en genç isimlerden biri olan Pedro Zamora Amerikan televizyonunun sevilen isimlerinden biriydi ve medya dünyasında ilk eşcinselliği ilan eden isimdi. 22 yaşında AIDS'ten dolayı hayatını kaybettiğinde çok fazla zayıflamış ve çökmüştü.

13. Murti (Murtaza Elgin)

Sezan Aksu ve İbrahim Tatlıses'in yakın arkadaşı olan Murtaza Elgin 80'lerin eğlence ve müzik sektöründeki ünlü isimlerden biriydi. Tatlıses'in solistliğini yapan ve Murti ismi ile bilinen Elgin Türkiye'nin ilk resmî açıklanan AIDS vakası olarak kayıtlara geçmişti. 

O dönmede AIDS olduğu için tecride kapatılan Elgin için, onunla görüşenlerin dahi AIDS olacağına dair haberler yapılmıştı. Daha sonrasında AIDS'e bağlı komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybetti...

14. Brad Davis

Gece Yarısı Ekspresi filmi ile tanınan Brad Davis 1991 yılında AIDS'ten hayatını kaybedenler arasında yer alıyor.

15. Cia Carangi

Amerikan model 26 yaşında AIDS'e bağlı komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybetti. Öldükten sonra bir müddet ölüm nedenini kimse bilmedi. Kendisi AIDS'ten ölen ilk ünlü kadın olarak biliniyor.

Bonus: Charlie Sheen

Emmy ve SAG ödüllerine aday gösterilen ünlü oyuncu Charlie Sheen de 2011 yılından HIV olmasına rağmen bunu 2015'te duyurmuştu. O döneme kadar kadınlarla olan ilişkisini sürdürdüğünü açıklamıştı. Şu an AIDS konusunda sorumluluk sahibi olduğunu açıklıyor ve yardımlarını sürdürüyor.

Bonus 2: Chuck Panozzo

Döneminin ve rock müziğinin en iyi gruplarından biri olan Styx'in basçısı olan Panozzo 2001 yılında HIV olduğunu açıkladı. Şu an tedavi olmaya devam ediyor ve ilaçlarını kullanıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

HIV Pozitif Olduğunu Gelecekteki Partnerlerine Duyurmak İçin Genital Bölgesine Dövme Yaptıran Genç Kadın
Tartışmamız Gereken Bir Konu Var! HIV Pozitif Bir Kişi Cinsel İlişkiye Gireceği Partnerine Durumundan Bahsetmek Zorunda mı?
Tarihe Geçti: ‘Londralı Hasta’ HIV Virüsünden Tamamen Kurtarılan İkinci İnsan Oldu

Popüler İçerikler

Babalık Davasıyla Uğraşan Uğur Dündar'ın Yıllar Önce Verdiği Bir Röportajda Söyledikleri Şoke Etti
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
02.12.2020

Çoğunu tanımıyorum.

02.12.2020

Aids bildiğiniz eşcinsel hastalığı, AIDS olanların çoğu eşcinsel

03.12.2020

Yani diyorsun ki hastalık cinsel yönelime göre bulaşıyor?

02.12.2020

11-resimdeki robert hays ve daha ölmedi

TÜM YORUMLARI OKU (18)