Hepimizin Bildiği Düğün Geleneklerinin Nasıl Ortaya Çıktığını Öğrenince Küçük Dilinizi Yutacaksınız!

1. Gelin kaçırma

Gelin kaçırma geleneği Roma zamanlarına kadar uzanır ve bu saçma gelenek birkaç yıl öncesine kadar hala devam ediyordu. Bu ritüele göre, genç bir bekar, evlenmek istediği kadını kaçırmasına yardım etmek için küçük bir sağdıç ordusu toplardı. Daha sonra damat arkadaşlarıyla birlikte gelinin evini basarlardı. Damat, gelini kaçırırken damadın arkadaşları gelinin ailesininin damadı engellemesini durdururdu.

Bu gelenek, tarih öncesi ve tarih boyunca farklı kültürlerde uygulanmış.

Bu ataerkil uygulamanın birçok nedeni var. Bu geleneği genç kızlara tecavüz etmek ve bu kızları seks kölesi olarak kullanmak için uygulayan holiganlar da var. Günümüzde her ne kadar kanunlara aykırı olsa da Doğu ve Güney Asya, Etiyopya, Amerika ve Avrupa gibi bazı kültür ve dinlerde hala oldukça yaygındır.

Bu geleneği sizlere burada da anlatmıştık 👇

İnsanlığınız Batsın! Genç Kızları Kaçırıp Tecavüz Eden ve Evlenmeye Zorlayan "Gelin Kaçırma Geleneği"

2. Sağdıçlar

Günümüzde sağdıçlar genellikle damadın bekar hayatını birlikte geçirdiği en yakın arkadaşlarıdır. Ancak geçmişte sağdıç, kız kaçırma sırasında en güvenilir olduğunu kanıtlayan ve gelinin ailesiyle en iyi mücadele eden adamdı.

Bu kavramın 16. yüzyıl Germen Gotlarından geldiği düşünülüyor.

Başlangıçta, sağdıcının rolü gelini kaçırma ile sınırlıydı. Zamanla sağdıç, gelini ailesi tarafından geri almaktan korumak veya kıskanç bir talibin gelini kaçırmasını önlemek için koridorda damada eşlik edecek adam olduğunda, konum daha belirgin hale geldi. Düğün sırasında sağdıç, gelin ve damadın yanında kalacak ve kavga durumunda onları koruyabilmesini sağlayacaktı.

Zamanla, diğer geleneksel uygulamalar sona ermeye başladıkça, sağdıç fikri bir korumadan çok damadın en iyi arkadaşına dönüştü.

3. Nedimeler

Kara büyünün yaygın olarak yapıldığı gelin kaçırma çağlarında, nedimeler gelinlerin güvende kalmasını sağlamada çok önemli bir rol oynadı.

Nedimeler, gelinin aynı elbisesini giymeli ve ona yakın durmalıydı, böylece gelini 'çalmak' isteyen herkesin gerçek gelinin kim olduğu konusunda kafası karışacaktı.

Nedimeler aynı zamanda kötü ruhları gelinden uzaklaştırmak için birer tuzak görevi gördü.

Günümüzde nedimeler, genellikle düğün etkinliklerinin planlanması ve özel gününde en iyi arkadaşlarının yanında yer alan gelinin en iyi arkadaşları veya yakın akrabalarıdır.

4. Duvak

Duvak, gelinin gelinliğine ihtişam katan güzel bir aksesuar olmasının yanı sıra, başlangıçta kötü ruhları kovmak ve gelini büyülerden korumak için bir mekanizma işlevi görmüştür. Duvak, gelin ve damadın 'şansının' kötü bir ruhtan etkilenmemesini sağlayacak ve böylece sorunsuz bir evliliğin tadını çıkarabilecekti.

Duvak ayrıca gelinin yüzünü saklamak için kullanılıyordu.

Damat dahil hiç kimse evlenmeden gelinin yüzünü göremezdi. Bu da damadın, gelinin yüzünü görüp düğünü iptal etmek istemesinin önünde geçmek için yapıldı. Çünkü damadın ailesi düğünü iptal ederse gelinin ailesi başlık parasını damada geri vermek zorundaydı. Düğünün iptal olmaması için en güvenilir yol, damadın evlenmeden önce gelini görmemesiydi.

5. Başlık parası

Biliyorsunuz ki, damadın ailesi tarafından gelinin ailesine gelin karşılığında ödenen paraya başlık parası deniyor. Geçmişte evliliğin amacı aşk değil, para ya da statüydü. Dolayısıyla o zamanlar başlık parası fikri şimdi göründüğü kadar aleni değildi. Bu uygulama aynı zamanda gelinin babasının ya da bir akrabasının onunla birlikte yürüyüp gelini damada vermesi geleceğiyle de alakalı. Babanın kızını kendi eliyle damada teslim etmesinin nedeni başlık parasını ödemeden gelinle birlikte kaçmamaları içindi.

Bununla birlikte, damadın ailesi başlık parasını ödediğinde gelin artık damatla birlikte gidebilirdi.

Şaşırtıcı bir şekilde, bugün bile, başlık parası geleneği uygulanmaya devam ediyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Antik Sparta'da Normal Kabul Edilen Bu 10 Vahşi Geleneği Duyunca O Çağlarda Yaşamadığınıza Şükredeceksiniz!
Tarihin Karanlık Yüzü: Timsah Yemi Olarak Kullanılan Siyahi Bebeklerin Kan Donduran Hikayesi
Geçmişten Bugüne Kadar Kullanılan Kadın Hijyen Ürünlerini Görünce Teknolojinin Geliştiğine Şükür Edeceksiniz!

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
28.08.2022

Acı çeken yine kadınlar olmuş

28.08.2022

Eşimin köyünde başlık parası muhabbeti hâlâ var.Daha yeni 20.000 verdi çocuğun biri o da zar zor abiyi ikna ederek yoksa kızın abisi30.000 istemiş.İşin kötü tarafı alınan parayla kıza hiçbir şey yapmıyorlar kendileri yiyorlar parayı

Hepsi hakaret resmen

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ