Hepatit C Düşündüğümüzden Daha Yaygın

Hepatit C, karaciğer yetmezliğine bağlı ölüme neden olabilen ve ciddi bulaşma riski olan hastalıklardan bir tanesi. Tedavide geç kalınması durumunda, siroz ve karaciğer kanserine yol açabiliyor. Bütün dünyada 170-200 milyon kişi bu hastalıkla mücadele etmektedir. Ülkemizde yaklaşık her 100 kişiden birinin yani 750 bin kişinin hepatit C hastası olduğu tahmin ediliyor. Sonuçları dehşet verici olsa da tıptaki gelişmeler, Hepatit C hastalığının tedavisi için umut veriyor.

Bilhassa ABD’de geçtiğimiz yıl onay verilen ve altı ay önce kullanıma giren iki ilaç ile yine önümüzdeki 5 yıl içinde kullanıma girecek değişik ilaçlar sayesinde Hepatit C’nin neredeyse tamamiyle ortadan kalkması bekleniyor. Türkiye’de de bir 2 sene içinde kullanıma girmesiyle beraber hastalıktan kurtulmak mümkün olabilecek.

Hepatit C virüsü taşıyıcısı olanların, kan ve diğer vücut sıvılarıyla hastalığı başkalarına bulaştırabileceklerini unutmamaları gerekiyor. Bu sayede diğer kişilerle temasta tedbir almaları önemli. Bu hastaların düzenli hekim takibinde olmaları gerekiyor. Yılda 2 kere karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmaları, alkol almaktan kaçınmaları, herhangi bir sebeple ilaç almak zorunda kalırlarsa doktora danışmaları da dikkat etmeleri gereken hususlardandır.

haber kaynağı: 365haber.org/sağlık-haberleri

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi