Hep Yapabildiklerine Odaklandık, Sıra Yapamadıklarında! ChatGPT ile Yapamayacağınız 12 Şey

ChatGPT ile kırılan kodlar, yazılan bilimsel makaleler ve ispatlanan teorilerle hepiniz karşılaşmışsınızdır. Sadece 1-2 yılda geldiği nokta bille akıllara ziyan olan ChatGPT'nin nerelere gidebileceği asla tahmin edilemiyor. Fakat bu kadar artıya rağmen ChatGPT hala bazı temel şeyleri yaparken sınıfta kalıyor?

O şeyler nelermiş birlikte inceleyelim!

1. Hislerin Deneyimi

ChatGPT ile bir süredir ilgileniyorsanız özellikle duygu ve his gibi konularda tıkanıp kaldığını mutlaka görmüşsünüzdür. Çünkü ChatGPT her ne kadar bazı konularda harika yanıtlar veriyor olsa da duygusal deneyimlere sahip değildir ve hisleri bir insan gibi algılayamaz veya bir insanın ne hissettiğini anlayamaz.

2. Bilinç Deneyimi

ChatGPT gibi bir yapay zeka modeli, bilinen anlamda bilinç deneyimine sahip değildir ve bu nedenle bilinci ilgilendiren konularda karşısındakine yardımcı olamaz. Bilinç farkındalığı olmayan ChatGPT bu tür sorularla karşılaştığında otomatik yanıt sistemine döner ve ihtiyacı karşılayamaz.

3. Fiziksel Dünyayla Etkileşim

ChatGPT her ne kadar bazı konularda fazlasıyla kullanışlı olsa da fiziksel dünyaya kendi başına dokunamaz ve verdiği cevaplar sadece dijital veri tabanı üzerinde kalır. Bu nedenle fiziksel varlıkları doğrudan etkileme yeteneğine sahip değildir.

4. Kişisel Deneyim

ChatGPT'nin kendi fikirleri yoktur, bu nedenle bir olaya tarafsız yaklaşamaz veya tam olarak ne düşündüğünü ifade edemez. Sadece internet üzerinde var olan bilgileri kendi filtresinden geçirerek makineleşmiş biçimde yanıtlar üretir.

5. Özgün Yaratıcılık

Kendi başına düşünemediği için aslında özgün bir yaratıcılık da sergileyemez. Onun ürettiği ve söylediği şeyler dijital veri tabanındaki bilgilerle sınırlıdır. Mevcut verileri okuyarak yeni metinler üretebilir fakat daha önce benzeri olmayan bir içerik yaratamaz.

6. Empati Yeteneği

ChatGPT, duyguları ve hisleri anlayamadığı, kendine ait düşünceleri olmadığı için empati de kuramaz. Dolayısıyla psikolojik destek gibi konularda beklentiyi karşılayamaz ancak karşısındakine bir uzmana görüşmesi gerektiğini söyleyerek yardımcı olabilir.

7. Yaşam Deneyimi

Bilinen anlamda ölçülü ve dengeli bir yaşam deneyimi için yetersizdir, böyle bir şey vaat edemez. Yaşamın ne olduğunu algılayamadığı için sağlıklı yaşam sürme konusunda internetteki verilerden daha farklı bir fikir ortaya süremez ve karşısındakine rehberlik edemez.

8. Bedensel ve Ruhsal İyileşme

Bütün bunlardan ötürü ChatGPT, bedensel ve ruhsal iyileşme amacıyla da kullanılamaz. Karşıdakini anlamıyor oluşu, yaşam ve bilinç deneyimi edinememesi gibi nedenler onu bu tür konularda yetersiz yapar. Dolayısıyla fiziksel ve zihinsel yönlendirme yapabilecek bir konumda değildir.

9. Etik Kullanım

ChatGPT etik ve ahlaki kurallara sahip değildir, sadece belirli toplumların veya kültürlerin sahip olduğu ahlaki temeller hakkında bilgi sahibidir. Ancak bu ona zararlı kullanıcılarla karşılaştığında farkına varma yeteneği kazandırmaz. Dolayısıyla kötü amaçlı kullanıma açıktır ve kolayca etik kullanım dışında yönlendirilerek zararlı içerikler üretebilir.

10. Tıbbi Teşhis ve Tedavi

ChatGPT, pek çok bilgiye gelişmiş bir veri tabanını kullanarak ulaşır ve bilgileri bunlarla sınırlıdır. Bu nedenle fiziksel dünyadaki hastalık gibi durumlarda tıbbi teşhis koyma veya kişiyi tedavi etme amacıyla kullanılamaz. Bu tip konularda hiçbir zaman bir doktorun veya sağlık çalışanının yerini tutamaz, yine de bazı temel sağlık sorularına yanıt verebilir.

11. Gerçek Zamanlı Müdahale

Tıbbi teşhis koyamadığı gibi acil müdahale gerektiren durumlarda da işlevsel olamaz. Gerçek zamanlı vakalar için acil durum hizmetlerine başvurulması gerekir.

12. Yasal Tavsiye

Tıpkı tıbbi müdahalede olduğu gibi yasal tavsiye konusunda da yetersizdir. Olayları bilinç, etik, duygu gibi konulardan ele alamadığı için sağlıklı bir yasal tavsiye de veremez. Dolayısıyla hukuki konularda bir avukatın yerine kullanılamaz.

Popüler İçerikler

Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti