Hep Duyuyoruz Ama Detaylarını Şimdi Öğreneceğiz: Geri Dönüşüm Sistemi Nasıl İşliyor?

Geri dönüşümün doğa için önemi çok büyük. Bu nedenle de geri dönüşüm adına atılacak küçük bir adımın bile dünyayı daha güzel bir yer haline getirdiğini söylesek abartmış olmayız!

İlk olarak geri dönüşümün tam olarak ne olduğunu anlatmakla başlayalım...

Geri dönüşüm, daha fazla kullanılamayacak eşya, yiyecek veya aklınıza ne geliyorsa hepsinin atıklarının yeniden değerlendirilmesidir. Yeniden değerlendirilmeyen atıklar biriktirilip yakılmaktadır. Bu da hava kirliliğine yol açmaktadır.

Geri dönüşümün gerçekleştirilmesiyle atıkların sebep olduğu hava kirliliği önlenebiliyor.

Geri dönüşüm işleminde yeniden kullanılma imkanı olan atıklar birtakım fiziksel veya kimyasal işlemler gördükten sonra ikinci bir hammaddeye dönüştürülürler. Böylece de başka bir amaçla yeniden kullanılabilir hale getirilirler.

Geri dönüşüm yapıldığında birçok fayda sağlanıyor...

Geri dönüşüm yapılarak kaynakların aşırı kullanımı önleniyor, atıklar ayrıştırılıyor, çöp miktarı azaltılıyor. Peki bunlar ne fayda sağlıyor? Bu sayede ülke ekonomisi iyileşiyor, enerji tasarrufu yapılıyor.

Bir örnek vermemiz gerekirse; 1 ton atık kağıdın geri dönüştürülmesiyle 8 ağacın kesilmesi önlenir.

Kullanılmış kağıtların geri dönüşümü yapıldığında hava kirliliği %74-94, su kirliliği %35, su kullanımı da %45 oranında azalır. Sadece kağıt atığını geri dönüştürerek bu kadar büyük bir farklılık yaratabilmek mucize gibi değil mi?

Geri dönüşüm dört aşamada gerçekleşiyor...

İlk aşamada geri dönüştürülebilir ve dönüştürülemez olan atıklar birbirinden ayrıştırılarak biriktiriliyor. Ardından geri dönüşüme gidecek olan atıklar hammaddelerine göre sınıflandırılıyor. Sonrasında bu atıklar birtakım değişikliklere uğratılarak geri dönüştürülüyor. Ve son aşamada da geri dönüşümü gerçekleştirilen ürünler yeni bir ürün olarak sunuluyor.

Geri dönüşüm sanılanın aksine yalnızca kağıt, cam ve plastik atıklardan oluşmuyor.

Kimyasal atıklar, organik atıklar, demir, tekstil, ahşap, piller, motor yağı, beton, metal ve alüminyum atıkları da geri dönüşümle yeniden kazandırılabiliyor.

Hem gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak işte bu kadar basit!

Herkes günde birkaç dakikasını ayırarak geri dönüşümün bir parçası olabilir... Siz neden olmayasınız?

Daha sürdürülebilir bir yaşam, daha güzel yarınlar ve güzel ülkem doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!