Hendek'teki Havai Fişek Fabrikasının İşçileri: 'Denetimler Önceden Haber Alınır, Kimyasal Üretim Yapılan Bölümler Kapatılırdı'

Hendek’te 7 kişinin öldüğü havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili soruşturmada ifade veren işçiler, fabrika sahiplerinin yapılacak denetimleri bir hafta önceden haber aldıklarını iddia etti. Fabrikanın eski iş sağlığı uzmanları da uyarılarına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını öne sürdü.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı 7 kişinin öldüğü, 126 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili soruşturmayı genişletti. Tanık olarak dinlenen işçiler ve eski çalışanların anlattıkları ihmaller zincirini göz önüne serdi. 

İşçiler özetle şunları söyledi:

"işçilere daha fazla mal üretimi yönünde baskı yapılırdı"

Havai fişek bölümünde çalışan Ali S.: “İmalathanelerdeki kadın işçilere daha fazla mal üretimi yönünde baskı yapılırdı. Öğle ve ara istirahatlere çoğu zaman kadın arkadaşlar çıkamıyorlardı. Kadın işçiler çalışmazlarsa işten çıkartılmakla tehdit edilirdi. Kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı denetimler 1 hafta önceden haber alınırdı. Bize denetim olacağı bilgisi verilirdi. Denetim günü her yer temizlenir, hazırlanırdı. Çin mahallesi (bir çeşit torpil) ve kimyasal malların üretimi yapılan bölümler kapatılırdı. Bu bölümlere denetleme heyeti zaten girmezdi.”

"Denetleme heyeti, idarece Çin mahallesine getirilmiyordu"

4 yıl boyunca fabrikada çalışan Recep G. : “Denetimden bir hafta önce bize söylenirdi. Çin mahallesindeki tüm üretim durdurulup, orada bulunan personelse denetlemenin yapılacağı bölümlere kaydırılırdı. Denetleme heyeti, idarece Çin mahallesine getirilmiyordu. Burasının kapalı olduğu ve herhangi bir imalatın ve üretim işlemin yapılmadığı heyete beyan ediliyordu.”

"Yalnızca kağıt üzerinde İSG Uzmanı olarak görev yaptım"

İş güvenliği uzmanı Çiğdem S. : “Fabrikada 2014-2015 yılları arasında İSG Uzmanı olarak görev yaptım. Yalnızca kağıt üzerinde İSG Uzmanı olarak görev yaptım, çünkü işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak herhangi bir endişeleri yoktu. İşverenler için önemli olan tek husus üretimdi. Bu konuda da eksiklikleri işverenlere dile getirmeme rağmen dikkate almıyorlardı.”

"İşçilerin yanında bulunması gerekenden fazla miktarda patlayıcı malzeme bulunuyordu"

İş güvenliği uzmanı Faruk E. : “Aksaklıklardan biri de işçilerin yanında bulunması gerekenden fazla miktarda patlayıcı malzeme bulunmasıydı. Yönetmeliğe göre üretim yapılan bir binada en fazla 1 kg kadar patlayıcı malzeme bulunabiliyordu ancak işçilerin yanında zaman zaman bilhassa üretimin yoğun olduğu günlerde bulunması gerekenden fazla miktarda patlayıcı malzeme olduğunu görüyordum. Kendileri bana, hedeflenen miktara ulaşamadıkları takdirde işveren Ali Rıza Ergenç Coşkun tarafından kendilerine kızıldığını söylüyorlardı.

Ayrıca bakınız👇

Havai Fişek Fabrikasının Patronu da Tutuklandı: 'İşçiler Burası Patlayacak, Başımıza Bir Şey Gelecek Diyordu'

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
17.07.2020

Arkadaşlar iş güvenliği uzmanı olarak yazıyorum. Baskın denetim diye bir şey söz konusu değil. Yandaş olsun olmasın denetlenecek firmalara şu gün sizi denetlemeye geleceğiz diye önceden haber verilir. Sadece bizim ülkemizde değil çoğu ülkede böyle bu. Bizde ama gidilen firma yandaşsa gelen denetçiler idari binada oturur yer içer dümenden 2 evrak bakar ve ayrılırlar.

Pasif Kullanıcı
17.07.2020

Bu koșullarda kökünden yasaklansın. Denetim mekanizmaları artıp baskın denetim hakkı verilene kadar. İș güvenliği can güvenliğidir. İnsanlar bunu birey bazında algılayamıyorsa ve algılatılamıyorsa devleti de kapat gitsin. Devlet, külfet olmușsa yıkılmaya müstehaktır.

17.07.2020

Şu iş güvenliği ve denetleme mekanizması o kadar saçma ki zaten, telefonla aranıp randevulaşıyorlar resmen! Ee ne manası kaldı şimdi denetlemenin!? En azından tehlikeli iş grubuna baskın denetimi olmalı.

17.07.2020

Denetledikleri şeyler sahadan çok evrak oluyorlar. Gelen adam memur gibi bir şey çünkü. haliyle sahaya çok da hakim değil. Bakıyor çalışanlara eğitim verilmiş mi, 1/10 oranında ilk yardımcı personel var mı, mesleki yeterlilik belgeleri var mı falan. Olay daha çok bunlar üzerinde dönüyor. Asıl sıkıntı ceza mekanizması. Cezalar caydırıcı değil. Cezayı direkt kesmiyorlar zaten önce bir termin tarihi veriyorlar. O tarihe kadar tamamlayıp ceza almıyorsun.

17.07.2020

Tabi ki de öyle. Türkiye burası

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ