Hemofilinin en yaygın görülen belirtisi kas ve eklemlerde meydana gelen kanamalardır. Küçük kesikler genellikle bir soruna yol açmamakla birlikte derin yaralanmalar tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde kalıcı sakatlıklara sebep olabilecek kanama atakları gelişebilir. Kanın düzgün pıhtılaşmadığı hemofili hastalığının diğer belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Herhangi bir yara ya da kesikler durumunda aşırı dış kanamaya neden olur.
- Kendiliğinden burun kanamaları görülür.
- Diş etinde kanamalar meydana gelir.
- Eklemlerde şişme oluşabilir.
- Kanama durduktan sonra tekrar başlar.
- Kız çocuklarında yoğun menstrüel yani adet kanamaları görülür.
- Erkek çocuklarında sünnetin ardından durmayan kanamalar söz konusudur.
Hemofili olan birey kafasına bir darbe aldıktan sonra beyinde iç kanama gelişebilir. Beyin kanaması baş ağrısı, uyuşukluk, kusma, görme problemleri, davranış değişiklikleri, nöbet ve felçleri içermektedir.
HEMOFİLİ HASTALIĞININ TANISI NASIL KONUR?
Hemofili rahatsızlığı bulunan kişilerde hastanın öyküsü ve kan testleri teşhis koymak için yeterlidir. kan testleri kanın pıhtılaşma faktörlerinin seviyelerini ya da hangi pıhtılaşma faktörünün eksik olduğu konusunda yardımcı bilgiler vermektedir. Yapılan bu test ile hemofili şiddeti ve tipi belirlenebilir.
Hemofili A ya da hemofili B’de gelişen kanama sorunları benzerdir. Bu çeşitlerinden hangisine sahip olduğu özel kan testleri ile belirlenebilir. Tedavileri farklı olduğu için hangi tip hemofili çeşidine sahip olunduğu önemlidir. Hemofili hastası bir hamile kadının bebeğinde bu hastalığın teşhisi hamileliğin 10. haftasında konulabilmektedir.