Herhangi bir blog yazısından tutun da, iş yerindeki önemli dosyalara kadar gün içerisinde yazı ile haşır neşir olduğumuz birçok alan vardır. Dolayısıyla herhangi bir yazıyı okumak için de benimsediğiniz bir yöntem bulunur.
Fakat detaylı bir makalenin karmaşık kelimeleri arasında yolunuzu bulmaya çalışmak, bazen çok büyük zaman kaybı olabilir, zihninizi ve gözlerinizi yorabilir. Hem hızlı okumak, hem de okuduğunuzu anlamak istiyorsanız Mental Floss'tan sizler için derlediğimiz bu 7 madde size çok şey kazandıracak.
Belli kitaplar için bunlar geçerli olabilir ama özellikli kitaplarda özellikle belli kısmını okumak veya 5 kelimeden 3 ünü okumak kitabı doğru anlayamamanıza sebebiyet verebilir. Bir de yazar açısından bakın. Yazarken her kelimeyi özenle seçen ve bölümleri özellikle belirleyerek bütünde birşey anlatmaya çalışılan bir kitabı böyle okuduğunuzda yazara saygısızlık gibi olmuyor mu. Ben açıkçası 5 kelimeden 3 ünü okuyarak anlayabileceğim kitapları okumuyorum genelde. Veya öyle bir kitabı okumaya karar vermişsen hızlıca geçiyorum. İncelikli seçilmiş kelimelerin arasında sizi alıp bambaşka duygulara götürecek kitapları okumanın zevki ayrı bence. Öyle değil mi? Hızlı okuma teknikleri bana hiç uymuyor zaten. Ya ben olayı çok yanlış anladım ya da hızlı okuyanlar olaya başka bakıyor.
Bu ne kadar çok okuduğunuzla alakalı. Ne kadar çok okusanız, beyniniz gördüğünüz o kelimelere bir o kadar çok alışıyor ve başka bir herde gördüğünüz zaman, kelimeyi tanıdığınız için okuma gereği duymuyor, görüp geçiyorsunuz. Mesela bunu geliştirmek için, sevdiğiniz bir kitabı bir kaç defa üst üste okuyun, hatta en sevdiğiniz kısmı belirleyin, iki- üç defa kitabı baştan ya da en sevdiğiniz kısmı yeniden açıp okuduğunuzda, artık kelimeleri okumadığınızı, bunun yerine sahnenin kafanızda otomatik olarak canlanmaya başladığını göreceksiniz. Ve bu daha sonra her şeyde işe yaramaya başlayacak. Kendimden biliyorum, bu oluyor.
arkadaş bir kitap hızlı okumak için okunuyorsa o işte sıkıntı var bence çünkü ben sevdiğim kitapta her kelimeyi her cümleyi anlayarak yavaş yavaş okumayı çok daha severim ki kendime düşünme payı bırakayım, kitaptaki o anı yaşayayım, yoksa sırf okumak için bir şey okunmaz