Hem Gamer'ların Hem de Coin Madencilerinin Heyecanla Beklediği Ekran Kartı Stoklarının Tükenmesinin Nedenleri

Hem bilgisayar oyunu tutkunlarını hem de 'mining' meraklılarını profesyonel araştırmacılara dönüştüren küresel ekran kartı kıtlığının sebeplerini araştırdık.

1. 2020 yılının ortalarından itibaren dünya genelinde grafik kartları için adeta talep patlaması yaşanıyor.

Pandemi ile birlikte dünya genelinde bazı ürünlerin stoğunda ciddi sıkıntılar yaşandığını görmüştük. Amerika'da yaşanan tuvalet kağıdı çılgınlığı bu durumun en net örneklerinden biriydi. Kulağa biraz şaşırtıcı gelse de bugünlerde internette en çok aranan ürünlerden biri grafik kartları oldu.

2. Yoğun talep gören ekran kartları, yüksek çözünürlükte ve yüksek hızda oyun oynamayı mümkün kılıyor.

Bilgisayar performansı için en önemli donanımlardan biri olan ekran kartları, en temel ifadesiyle bilgisayarın yaptığı işlemlerin monitöre aktarılmasını sağlıyor.

3. Yüksek performanslı grafik kartları aynı zamanda Bitcoin, Etherium gibi kripto paraların madencilik işlemlerinde de yüksek verimlilik sağlıyor.

Başta ETH, BTC gibi coin'ler olmak üzere birçok kripto para birimi için 'mining' denilen kazım işlemi yapıyor. Bu işlemde dikkat edilen temel metriklerden biri, kartların madencilik için verimliliğini gösteren 'hashrate' oranları.

4. Dünyanın önde gelen üreticileri artan talebi karşılamakta yetersiz kalıyor.

AMD, Nvidia, Intel gibi üreticiler sektörü domine eden şirketler arasında. Son dönemde artan talep karşısında dev üreticilerin üretim kapasitesi de yetersiz kalıyor. Talebi karşılamakta güçlük çeken üreticiler, stok sorunlarını çözmek için canla başla çalıştıklarına dair açıklamalar yapmaya devam ediyor.

5. Bu talep patlamasının birincil sebebi elbette pandemi nedeniyle üretimde yaşanan aksaklıklar.

Çin'de üretimin tamamen durması küresel tedarik zincirine darbe vurmuştu. Tam kapasite çalışmaya dönülmesi bir hayli zaman aldı. Bu durum ekran kartı stoklarını da vurdu.

6. Üretim aksaklıklarını takip eden nakliye sıkışıklığı hem fiyatları hem de teslim sürelerini arttırıyor.

Kovid etkisiyle alınan önlemler, petrol fiyatlarındaki oynaklık, duraksama sonrasında konteynır bazında artan astronomik talep gibi sebeplerle nakliye tarafında da işlerin iyi gittiğini söylemek pek mümkün gözükmüyor.

7. Özellikle karantina döneminde bilgisayar oyunlarına olan ilginin zirve yaptığı bir gerçek!

Son dönemde Steam platformunda oyun oynama süreleri %50'ye yakın oranda arttı. Oyun satış rakamları da rekor üstüne rekor kırıyor. Uzaktan çalışma uygulamaları da talebi arttıran sebepler arasında.

8. Son dönemde yaşadığımız ekonomik değişimler kripto para birimlerindeki artışı tetikleyerek mandencilik işlemlerinin kar oranlarını arttırdı.

20 bin dolar seviyelerinden hızla yükselerek 60 bin doları aşan Bitcoin ve bu artışı takip eden alt coin'ler, mining işlemlerinin de daha karlı hale gelmesini sağladı. Dolayısıyla mining işlemine yatırım yapmak isteyenlerin sayısı da bir hayli arttı.

9. Ham maddelerde yaşanan tedarik sıkıntısı da sorunu büyüten nedenler arasında.

Ekran kartlarının üretiminde kullanılan silikon, 'wafer' gibi komponentler ve yarı iletkenlerin tedariğinde de ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu durum küresel GPU kıtlığının kritik seviyelere ulaşmasına sebep oluyor.

10. Dev üreticiler stoklar için net tarih vermekten kaçınıyor.

Sektörü domine eden üretici firmalar ekran kartı kıtlığının ne zaman sona ereceğine dair net bir tarih veremiyorlar. Aracı firmalar ise henüz stoğa gelmemiş ürünleri dahi ön-satış şeklinde piyasaya sürüyor.

11. Talepteki inanılmaz artış ürünlerin karaborsaya düşmesine sebep oluyor.

Eğer son dönemde ekran kartı almaya karar verdiyseniz, göreceğiniz fiyatlar küçük dilinizi yutmanıza sebep olabilir. Ürün kıtlığı dünyanın her yerinde stokçuluğu da beraberinde getirince aşırı fiyat dalgalanmaları kaçınılmaz oldu. Özellikle hashrate oranları yüksek, 6700, 3070, 3080 gibi modellerde astronomik fiyatlarla karşılaşmanız mümkün.

Bonus: Stok sıkıntısı 2022 yılına sarkabilir.

Piyasanın ne zaman normale döneceğine dair tarih vermek pek mümkün olmasa da güncel tabloya göre ekran kartı stok sıkıntısının 2022 yılına uzanması bekleniyor.

Kripto dünyasıyla ilgileniyorsanız bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bunları Bilmeden Bitcoin İşine Girmeyin! Yeni Başlayanlar İçin Basit Açıklamalarla Kripto Para Terimleri
Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin Madenciliği(Mining) Nedir? Nasıl Yapılır?
Bilmeyen Kalmasın! Bitcoin Hakkında Aklınıza Takılan Tüm Soruları Teker Teker Yanıtlıyoruz

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
26.03.2021

Ay ne kadar minnoş. Coin madenciler de bekliyormuş. Akıl öürlzü greiezalkı editör. Saydıklarının hepsinin temelinde madenciler yatıyor zaten. Onları savunmanın bir anlamı mı var. Yazsana madencilerin gerekli gereksiz tüm kartları toplayıp kazı yaptığını ve bu sebeple kripto para karlılık oranının yükseldiğini. Sanki zavallılar mazlum mazlum eldeki kartlarla bu işi yapıyorlar. Devler tabii yetişemez bu çakallara. Çakallar sömürdükçe ham madde miktarıda düşer. Ha şu var. Bu devler de az değil. Özellikle Nvidia. Biosgate haberi olanlar durumu bilir. Yayınladığı son güncelleme ile 3090 serisini madencilere hazır hale getirdi. Daha öncesinde madenciler için ölü bir kart idi. Git biraz piyasayı araştır

26.03.2021

3 tane ekran kartı markası yazmış.. AMD, NVİDİA, İNTEL.. En büyükleri bunlar demiş.. Canım zaten bir tek bunlar var.. İntel harici ekran kartı üretmez, anakarta tümleşiktir ayrı olarak satın alamazsın ki zaten temel işleri yapma amacı vardır intelin.. Yani bilgisayar açılınca görüntü gelsin =) Amd ise Ati batınca onu satın alıp kendi bünyesine katmış böylelikle nvidia'nın tekel olmasını engellemişti. Kısaca Grafik kartı konusunda 2 büyük firma var. Amd ve İntel. Başka da bir firma yok.. İntel'i bu sisteme ne yazık ki dahil edemiyoruz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ