Hem Bedeninizi Hem Zihninizi Eğitebileceğiniz Az Bilinen 7 Savunma Sporu

Bu savunma sporları sadece fiziksel gelişiminize değil, ruhsal gelişiminize de katkı sağlıyor. Aynı zamanda hem teknikleriyle hem de felsefesiyle bütünsel bir savunmayı amaçlıyor!

1. Hapkido

Ruh, beden ve enerjinin uyumuyla ortaya çıkan bir savunma sanatı olan hapkido, eklem kilitlemeleri ve savunma amaçlı fırlatma gibi klasik yöntemlere ek olarak çevik ayak oyunlarını ve eşyaları silaha dönüştürme yöntemini kullanır. Yaklaşık 3000 yıllık Kore savunma sanatlarının bir versiyonu olan hapkido, hanedanlıkların ve Budist tapınakların savunulmasında önemli rol oynamıştır.

2. Jiu Jitsu

Samurayların silahsız kaldığında kullandığı savunma sanatı olarak bilinen Jiu Jitsu, Japonca'da 'ince sanat' anlamına gelmektedir. Manevi erdemlere sahip olmayı temel felsefe olarak ele alan sporda rakibin hamle yaparken verdiği açıklar kollanır ve kitleme, bükme, boğma gibi etkisiz hale getirme hamleleri kullanılır.

3. Savate

Fransız savunma ve saldırı sanatının az bilinen örneklerinden biri olan 'savate', batı boksu ile tutma hareketlerinin birleşiminden oluşur. İlk başta sokak dövüş tekniği olarak ortaya çıkan spor, zamanla daha savunma ağırlıklı bir forma dönüşmüştür. Kökeni 19. yüzyıla dayanmaktadır.

4. Pencak Silat

Endonezya ve Malezya başta olmak üzere Singapur, Tayland gibi bölgelerde hala yaşayan bu savunma sporu, Uzak Doğu felsefesini de içinde barındırır. Rakibin açık pozisyonunu yakalamaya dayalı sporda diz ve dirsekler en önemli savunma araçlarıdır. M.S. 1000'li yıllara dayanan bir geçmişi olan Silat, Kedah Hanedanlığı'nın gizli savunma sanatı olarak saklanmış, 1900'lü yılların ortasında tanıtılmıştır.

5. Wing Tsun (Wing Chun)

Mançuryalılar'ın Shaolin Tapınağı saldırısı sonrası tapınaktan ayrılmak zorunda kalan Ng Moi ünvanına sahip Rahibe Lui'nin geliştirdiği savunma sanatı öğretisi olan Wing Tsun, rakibin gücünü kullanmaya yönelik bir spordur. Temel felsefesi, en sade ve gösterişsiz yöntemle rakibi direkt olarak etkisiz hale getirmektir. Bunun için de rakibi saldırı fırsatı vermeyecek prensiplere yer verilmiştir.

6. Aikido

Görece daha çok tanınmış bir savunma sanatı olarak öne çıksa da Aikido'nun temel felsefesi yeterince bilinmemektedir. 'Ruhun uyum yolu' gibi bir anlam ifade eden Aikido, temelinde doğayla bir olmayı konu alır. Savunma tekniği tamamen rakibin enerjisini kullanmak üzere kuruludur. Dolayısıyla darbeye değil fırlatmaya ve dengeye dayalıdır.

7. Jeet Kune Do

Dünyaca ünlü sporcu Bruce Lee tarafından geliştirilen ve 'durduran yumruğun yolu' gibi bir anlam taşıyan Jeet Kone Do, basitleştirme felsefesi üzerine kuruludur. İhtiyaç duyulmayan tüm hareketleri minimuma indirerek yalın bir teknik uygulanan savunma sporunda ayak oyunları ve zamanlama her şeydir.

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde
Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!