Hegemonya Nedir? Türk Dil Kurumuna Göre Hegemonyanın Anlamı Nedir?

Günlük hayatta çok fazla karşımıza çıkmayan ancak kitaplarda veya televizyon programlarında duyulan hegemonya kelimesinin ne anlama geldiğini merak eden pek çok kişi Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan Büyük Türkçe sözlüğüne bakıyor. İşte TDK'ya göre hegemonya kelimesinin anlamı...

Sosyal hayat içerisinde çokça kullanılmayan kelimelerden olan hegemonya daha çok sosyoloji ve siyaset felsefesi gibi konularda ve bu konular hakkında kitaplarda kullanılan bir kelimedir. Hegemonya ve hegemonik yaklaşım kelimelerinin ne anlamlara geldiğini öğrenmek ve bu kelimeleri doğru kullanmak isteyen kişiler hegemonyanın ne anlama geldiğini araştırıyor.

Hegemonya Ne Demek?

Latince kökenli olan hegemonya kelimesi dilimize latinceden geçmiştir. Türk Dil Kurumu'na göre Hegemonya kelime anlamı olarak bir sistem içerisindeki bir bireyin diğer bireylerden üstün veya baskın olmasını ifade etmektedir. Hegemonya kelimesi tam hakimiyeti anlatmak için kullanılan bir kelimedir. Siyasette kullanılan hegemonya bir devletin diğer devletlet üzerinde kurduğu hakimiyet ve otoriteyi anlatmaktadır.

Hegemonya terimi Antik Yunanistan'da ortaya çıkan bir terimdir. Avrupa toplumcu hareketi 19. yüzyılın sonunda, en önemlisi İtalyan Marksist felsefeci ve siyasal önder Antonio Gramsci'nin çalışmasında tekrar canlanmıştır. Çin düşüncesinde benzer kavramlar mevcut bulunmasına rağmen, sıklıkla Batılı soykütüğü, hegemonya teriminin internasyonal ilişkilerden sömürgecilik sonrası kuram ve cinsiyet çalışmalarına kadar uzanan alanlarda yaygın olarak kullanılmasını engellememiştir.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Elegan Ne Demek? Elegan Olmak Nedir? Türk Dil Kurumu'na Göre Elegan Ne Anlama Geliyor?
Azami Ne Demek? Türk Dil Kurumu'na Göre Azami Ne Anlama Geliyor?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!