Hedefi Hep Yıldızların Ötesinde! Eğitimle Kölelik Zincirini Kıran, Erkek Egemen Dönemin Baş Kaldıran Kadını: Maria Mitchell

Nereden başlasak, nasıl anlatsak? Bir kuyruklu yıldız geldi geçti bu dünyadan... İşte karşınızda, Maria Mitchell!

Henüz 12 yaşında gökyüzünün bilinmezliğine aşık olan bir kadın... Peki kimdir bu kuyruklu yıldız misali kadın, Maria Mitchell?

Gökbilimci ve öğretmen olan babası sayesinde tutkusunu keşfeden Maria küçük yaşında yolunu yıldızlardan çizmeye başladı. O dönemde kadınların da erkekler gibi eşit derecede eğitim alması gerektiğini savunan bir ailede doğmak Maria'nın en büyük şanslarından biriydi. Öğrenmeye hevesli bir çocuğun, bu destekle nerelere geldiğine ve ne başarılar elde ettiğine inanamazsınız!

Küçük yaşta boyundan büyük sorumluluklar Maria'dan sorulurdu...

Henüz 12 yaşında babasıyla güneş tutulmalarını gözlemleyerek konum hesaplamaları yapmaya başlayan, 14 yaşındayken denizciler ve balina avcıları için hayati seyir hesaplamaları ile devam eden, 16 yaşında eğitimini tamamladıktan sonra 17 yaşında matematik ve fen bilimleri eğitimi veren, o dönemde cesur bir hareket olarak siyahi insanların da eğitim almasını sağlayan bir okul açtı Maria. Evet henüz 17 yaşına kadar tüm bunların üstesinden gelmeyi başaran bir kadındı o.

Gündüzleri kütüphaneci, geceleri astronom derken işte sonunda onun adını dünyaya duyuracak gün geldi, çattı.

1 Ekim 1847, Maria her zaman ki gibi teleskobunun başında fakat o gece orada olmaması gereken bulanık bir cisim gördü. Bu bulanık cisim daha sonrasında 'Miss Mitchell Kuyruklu Yıldızı' ismini alacak olan (bugün bu kuyruklu yıldızın resmi adı C / 1847 T1’dir), keşfettiği ve bu keşfinden dolayı bir kuyruklu yıldızı keşfedip yörüngesini çıkaran ilk Amerikalı olacaktı. Evet kendisi Amerika'nın ilk profesyonel astronomu. Başarısını yıldızların ötesine taşıyan bir kadın ve bilim insanı olarak Maria, o dönemde birçok kadına ilham olmuştur.

Savaşını hiçbir zaman bırakmayan Maria bilim ve kadın hakları için her zaman sesini çıkaran bir insandı.

Amerikan Kadın Gelişimi Derneği’ne 1873’te üç yıl boyunca başkanlık yaptı. 1876’da 'Bilimde Kadınlara İhtiyaç' başlıklı önemli bir konuşma yaptı. Köleliği protesto etmek ve çabalarını göstermek için pamuktan yapılmış giysiler giymeyi bıraktı.

"Yıldızlara sadece parlak noktalar gibi bakmayın. Evrenin enginliğini anlamaya çalışın."

Kısacası, artık gökyüzüne baktığımızda zamanında hepimizin hayatına dokunmuş, katkılarıyla başarı dolu bir hayatı, Maria Mitchell'i hatırlayacağız. 

Son olarak bizlere değerli tavsiyesi ile içeriğimize son noktayı koyalım: 'Her şeyi sorgula'.

Popüler İçerikler

Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
YORUMLAR
06.10.2019

19yy bilim insanlarinin yasamina bakinca bir kac istisna disinda hemen hepsinde ayni ozellikleri goruyorum: aristokrat cok zengin ailelerden geliyorlar, son derece liberal ve ozgurlukculer, kolelige karsilar, insan haklarini her platformda savunuyorlar.

Bu önemli kadınını daha iyi tanımak isterdim. Keşke hazırladığınız metin daha uzun olsaydı. Ama bu değerli insanı tanımak en büyük armağandır bize. Teşekkürler hepinize ☺️

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ