Hedef Bastonsuz Bir Yaşam: Ortaokul Öğrencisi Görme Engelliler İçin Bileklik Geliştirdi

Çankırı'da ortaokul 8. sınıf öğrencisi Can Pusat Dinçer görme engelliler için 'engel algılayan bileklik' geliştirdi. Ses ve titreşim sensörleri ile engelleri algılayarak uyarı veren bileklikle, görme engellilerin baston kullanmadan hayatlarını idame ettirebilmeleri hedefleniyor.

Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi 8. sınıf öğrencisi Can Pusat Dinçer, engel algılayan bileklikte iki sensör kullandıklarını ve bunu ses ve titreşim yoluyla kullanıcıya ilettiklerini anlattı.

Bileklik engeli algıladığında ötmeye başlıyor

Bilekliğin sağ veya ön kısımdan 60 santimetrenin altında herhangi bir engel algıladığı taktirde titreşim motorunu harekete geçirdiğini ve ses çıkardığını belirten Dinçer, 'Bileklik engel algıladığında 3 saniye kadar ötüyor ve daha sonra susuyor. Bu projeyi yaparken amacım görme engellilerin baston kullanmadan etrafındaki engelleri daha rahat bir şekilde fark etmeleriydi. Bu, engelliler için hayatı kolaylaştıracak bir şey. Ellerinde baston kullanmadan bu şekilde daha rahat bir şekilde yürüyebilecekler.' diye konuştu.

Bedensel engelliler için de sesle çalışan tekerlekli sandalye geliştirdi

Dinçer aynı zamanda bedensel engelliler için de sesle çalışan tekerlekli sandalye prototipini hazırladı.

'Telefonu bluetooth ile cihaza bağlıyorsunuz. Uygulamada ses komutları algılanıyor ve motorlar çalışıyor. Komuta göre motorların nasıl çalışacağı değişiyor.' diyen Dinçer, projeyi yaparken amacının engellilerin işlerini kolaylaştırmak ve bedensel engellilerin daha kolay bir şekilde hareket etmelerini sağlamak olduğunu aktardı.

Projenin danışman öğretmeni Emine Irmak Ersin de proje ile bedensel ve görme engellilerin hayatlarını biraz olsun kolaylaştırmayı tek başlarına hareket edebilmelerini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
YORUMLAR
30.05.2018

Bilimi esas alan yönetim geldiğinde bu çocuklar ülkeyi şaha kaldıracak.

31.05.2018

hedef güzel gerçekten ama bileklik ne derece başarılı olabilir emin değilim geliştirilmesi lazım gibi. neticede görme engelli kardeşlerimiz bastonla engelin nasıl olduğunu algılayabiliyor karşısındaki merdiven mi ağaç mı insan mı sensör her engele aynı sinyali verecekse adam nerden bilecek merdivene mi geldi yoksa ağaca mı çarpacak. tabi birde o merdivenin inişi var engel yok diye dümdüz ilerlese düşüp yaralanabilir. ama tekerlekli sandalye olayını alkışlıyorum harikasın çocuk!

31.05.2018

Basit bir mantık, basitçe bir park sensoru ama bunun desteklenip, basit fikrin içini doldurup, arkasında dünyaları bulabilmek lazım. Basit bir sensordan otonom sürüşe geçmek sadece bir adım çünkü.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ