HDR Nedir, Hangi Koşullarda Kullanılır ?

Birçok akıllı telefonda bulunan HDR özelliği bilinçli bir şekilde kullanıldığında çok net fotoğraflar çekmek mümkün.

Akıllı telefonların kameraları öylesine gelişti ki, bir fotoğraf makinesine ihtiyaç duymadan profesyonel fotoğraflar çekilebilir hale geldi. Hatta normal kameralardan daha üstün kameraları bulunan telefonlardan birçok kez bahsettik. Ancak tabii ki fotoğraf çekerken bazı özel durumları bilmek ve yerinde kullanmak şart.

Bu özelliklerden birisi de HDR olduğu için nasıl çekilmesi ve kullanılması gerektiği konusunda bu haftaki yazımızda hepsine yer veriyoruz. HDR’ın nasıl kullanılması gerektiği konusuna geçmeden önce, ne anlama geldiğini söylememizde fayda var.

HDR aslında “ High Dinamic Range ” açılımı ile nitelendirilen, tek bir fotoğraf çekmek yerine en az üç fotoğraf kullanılarak ve aydınlık noktaları yeniden değerlendirebilen bir özelliktir.

BULUNMAZ NİMET “HDR”

Normal şartlarda siz çekilen üç ayrı fotoğrafı yazılım yardımları ile bir araya getirebilirken, söz konusu akıllı telefonlarda yer alan HDR ile her şeyi sizin yerinize yapabiliyor. Böylece çektiğiniz karelerin aydınlık ve karanlık noktalarını yeniden düzenleyerek ortaya doğal ve canlı görüntüler çıkartabiliyorsunuz.

HDR kullanırken temel olarak üç fotoğraf çektiğimiz için normal çekimlere oran ile akıllı telefonumuz daha yavaş çalışmaktadır. Ancak doğru anlarda HDR kullandığımızda ortaya çıkan sonuçların çok daha güzel olacağından dolayı, akıllı telefon ile birlikte fotoğraf çekmeyi seven her kullanıcı için HDR özelliği bulunmaz nimetler arasında yer alır.

HDR’I NEREDE KULLANMALIYIZ ?

HDR’ın işlevini artık biliyoruz. Şimdi ise bu özelliği nasıl ve nerelerde kullanabileceğimize bakmamız gerekir. Az önce de söylediğimiz gibi HDR modu bazı durumlarda sizi vezir, bazı durumlarda ise rezil edebilir. İşte HDR modunu kullanmanız gereken durumar:

İyi bir fotoğraf çekmek için ışığın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ancak şiddetli güneş ışığının olduğu alanlardan birinin yüzünüzü fotoğraflamak için karanlık gölgelere, parlayan gözlere ve doğal gözükmeyen bir çok duruma yol açabilmektedir.

Bu gibi durumlarda HDR kullanmak, aşırı güneş ışığının dezavantajlarını kapatabilecek ve çekilen objenin çok daha düzgün görünebilmesine olanak sağlayacaktır.

Manzara çekimlerinde genellikle gökyüzü hem de yerin tonları birbirinden çok farklı olduğu için tek çekimde en doğru sonuca ulaşmak mümkün olmuyor malesef. Fakat eğer manzara fotoğraflarında HDR kullanacak olursanız, gökyüzünün detaylarını yeri karanlıklaştırmadan ölümsüzleştirebilmek mümkün oluyor.

Düşük Işık ve Arkadan Aydınlatan Mekanlar

Genellikle arkadan gelen ışıktan dolayı eğer fotoğraflarınız biraz karanlık veya bulanık çıkıyorsa, bu durumlarda HDR kullanabilirsiniz. Böylece fotoğrafın ön planı aydınlanmış olacak, ortaya daha detayların gözüktüğü temiz fotoğraflar çıkacaktır.

HDR NERELERDE KULLANILMAMALIDIR ?

Eğer daha önceden HDR çekimler yaptıysanız, bazı durumlarda bu özelliğin fotoğrafın daha kötü çıkmasına sebep olduğuna şahit olmuşsunuzdur. İşte o durumlardan bazıları:

Hareketli Alanlar

Eğer kadrajınızda herhangi bir hareketli cisim varsa HDR kullanmak ortaya bulanık bir fotoğraf çıkartma ihtimalini artıracaktır. Normal çekimlerden farklı olarak HDR’ın üç fotoğraf çekebiliyor olması, neden hareketli nesnelerin olduğu fotoğrafta bu özelliği kullanmamanız gerektiğini çok iyi açıklıyor. Açıkçası PCH Online olarak bu gibi durumlarda HDR’dan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Çok Canlı Renkler

Eğer çekilen alan çok karanlık veya aydınlıksa, HDR bazı renklerin geri gelmesine yardımcı olacaktır. Fakat çok canlı renklerin olduğu bir alanı çekiyorsanız HDR renklerde karmaşaya neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda da HDR çekimlerinden uzak durmanızda fayda var.

PCHOCASI

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi