Seçim güvenliği ihlal edildiği, Cumhurbaşkanı'nın bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü iddiasıyla Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı başvuru reddedilen HDP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
Başvuruda, seçme ve seçilme hakkını düzenleyen Anayasanın 67/2. maddesinin, yasama organlarının seçilmesinde halkın karar ve kanaatlerinin özgürce açıklanmasını düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 3. maddesinin ve Cumhurbaşkanlığı'nın tarafsızlığını düzenleyen anayasanın 101/4 maddesinin ihlal edildiği savunuldu.
YSK'nın ret kararının HDP'ye ulaşmasından sonra harekete geçen parti yönetimi, bu kez aynı gerekçelerle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, HDP Merkezi Hukuk Komisyonu üyesi Hülya Çapar Duran, dün bireysel başvuru hakkını kullandı. YSK'nın ret kararında, 'YSK ancak seçim iş ve işleyişlerine göre karar verebilir. Cumhurbaşkanı'nın faaliyetleri bizim takip edeceğimiz iş ve işleyişlerimiz dışındadır' ifadelerine yer verilmişti.
Anayasa Mahkemesi'ne yapılan HDP başvurusunda, seçme ve seçilme hakkını düzenleyen anayasanın 67/2. maddesi, yasama organlarının seçilmesinde halkın karar ve kanaatlerinin özgürce açıklanmasını düzenleyen AİHS'nin 3. maddesi ve Cumhurbaşkanlığı'nın tarafsızlığını düzenleyen anayasanın 101/4 maddelerinin ihlal edildiği ifade edildi. Başvuruda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dolaylı olarak isim verdiği siyasi parti ile ilişiğinin kesilmesi istenirken, başvurunun öncelikli olarak incelenmesi ve yönde tedbir kararı alıması istendi.
HDP'nin başvurusunda, seçim ihlali olarak gösterilen Cumhurbaşkanı'nın faaliyetlerine yönelik dökümler sıralanırken özellikle Siirt, Batman ve Mardin'de etkinliklerde, 'benim gönlümde bir parti var' dediğine ve muhalefet partilerine yönelik değişik eleştirilerine yer verildi.
- _Milliyet_