Türkiye'nin müzakere masasını yeniden inşa etmekten başka bir yolu olmadığı görüşünü savunan Coşkun 'AK Parti, güçlü bir iktidar olmanın vermiş olduğu biz özgüvenle sürece tekrar dönebilir. Ama tarafların yeni tavırları, yeni pozisyonları olacaktır' diyor.
Yazar Mustafa Sönmez de bu süreç içinde 'Kürt siyasetinin daha sabırlı, daha Türkiyeli, mağdur sınıflar ve kimliklerle dayanışarak, yeni baştan sivil bir mücadele yürütmesi gerektiği' görüşünde.
Sönmez, AKP'nin ise artık tek parti hükümetiyle elinin güçlenmesiyle 'çözüm için çok fazla gayret göstermeyeceğini' ifade ediyor. Onun yerine AKP açısından yeni bir strateji izlenebilir:
'Bence Kürtlere (AKP hükümeti) şunu dayatacaktır. 'Bu PKK ile masaya oturmayız. Size bazı hakları tanıyabiliriz ama bunun için PKK, HDP çizgisinden uzaklaşmanızı şart koşarız.' Ben buna Barzanileşme diyorum.'
AKP'nin yeniden güçlü bir iktidar olması ve HDP öncülüğündeki Kürt siyasi hareketinin barajı aşmış olsa da beş ayda böyle bir oy kaybı yaşaması Kürtleri ayrıştırır mı?
Buna Mustafa Sönmez'in cevabı şöyle:
'Ayrımı derinleştirme ihtimali var. Kürtler arasında bunun damarı var. Siyasi olarak Barzani profilinde daha tutucu, daha sağ bir eğilim. PKK sol bir hareket olarak görülüyor. Dolayısıyla mücadele yöntemleri açısında da Barzani'den farklılaşıyor.'
AKP'nin bu süreçte nasıl bir tutum izleyeceğine dair de Sönmez, 'AKP çizgisine daha yakın bir Kürt siyaseti, Kürt partisi AKP nezdinde kabul görebilir. AKP bunu dayatabilir ve belki de örgütleyebilir' diyor.
'Daha makul, daha AKP'nin verdikleriyle yetinebilecek, tümden bir kimlik reddi yerine, HDP'yi zayıflatmak, PKK'yı geriletmek için, (AKP) kendi uzantısı, kendi çizgisinde, daha Barzani tonunda bir Kürt partisi için çaba gösterebilir. PKK'yla, HDP'yle konuşmak ya da İmralı'ya gitmek yerine AKP yeni dönemde, HDP'deki gerilemeyi böyle kullanabilir.'
Çözüm süreci, güvenlik ve istikrar arayışı HDP'ye giden oyların bir kısmının ayrışmasındaki en önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Fakat AKP'nin huzur ve barış arayışında oyunu topladığı bölge halkının beklentilerini ne ölçüde karşılayacağı ise çözüm sürecinin akıbetine bağlı gibi görünüyor.