Haziran Zamları Enflasyonu Nasıl Etkileyecek? Ekmekten İnternete Zam ve Dolarda Yükselişin Fiyatlara Etkisi

Üç harfli, yerli, tek sesli harf var.

Bazıları güncelleme diyor, değişim anlamı da taşırken, yukarı yönlü oluyor ve genelde sinirlerimizi bozuyor. Çünkü cebimizde parazit olarak yaşıyor. Özellikle akaryakıt istasyonları genel yaşam alanı olurken, marketler de en sevdiği yerlerden. İnsanlara kötü sürprizler yapmayı çok seviyor. Yapanlar genelde kendisine pek sahip çıkmıyor. ABD Doları'nı özellikle çok seviyor. 

ZAM!

Haydi o zaman bakalım 1 Haziran itibarıyla yaz gelmiş bizim 'zam' nerelere gitmiş? Gezmek için akaryakıt şart tabi🚗

Dün Bir Bugün İki: Benzine Zam Geldi! Yanlış Okumadınız Dün de Gelmişti

Eve de bir uğramış! Muhtemelen kışın yatılı gelecek 🏘

Haziran Zamla Başladı: Doğal Gaz Fiyatında Yüzde 30 Artış!

Belki de sağlıktandır 🍷

ÖTV Artışı Sonrası İçkide de Zamlar Göründü!

Zam senden elektrik alamıyorum🕯

Yaz Geldi Zam Yağdı: Doğal Gazdan Sonra Elektrik Zammı da Açıklandı

İnternet kopup duruyor💻🔌

İnternet Fiyatlarına Zam Geldi: En Düşük Hız İçin Aylık Fiyat 129 TL Oldu

Peki bu zamlar ışıltılı bir hayat seçen enflasyonun yükselişini nasıl etkileyecek?

Öncelikle belirtelim 1 Haziran itibarıyla geçerli oldukları için zamların, en azından bu zamların, Mayıs 2022 enflasyonunda etkisi görülmeyecek.

Burada detayları var 👇ama biz de söyleyelim döviz kuru eskiye oranla enflasyonu daha fazla etkiliyor.

Dövizdeki Oynaklık Enflasyonu Daha Çok Etkiliyor!

Dolar/TL, ayın ilk işlem günü olan 2 Mayıs 2022 tarihine 14,85 seviyesinden günaydın demişti. Dün, yani 31 Mayıs 2022 gününü ise 16,3954 ile uğurladı.

Yılbaşından bu yana yüzde 25 oranında değer kazanan dolar, bu yükselişin sadece yüzde 10'luk kısmını mayıs ayında gerçekleştirdi.

Bir sarmal haline gelmiş de olabilir.

Prof. Dr. Ensar Yılmaz, 'Eskiden döviz kurundan enflasyona geçişkenlik varken, şimdi enflasyondan döviz kuruna doğru nedensellik söz konusudur' diye de bir tespit yapıyor.

Ocak ayında Mahfi Eğilmez de söylemişti.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, senenin başında bir açıklamasında, “Kur riski arttı. Bizdeki enflasyon zaten büyük ölçüde maliyet enflasyonu. Maliyeti de etkileyen en önemli olay kurdaki yükselişler. Çünkü kur yükseldiği zaman ithal girdilerimizin maliyeti artıyor. Üretimde ithal girdiye çok bağımlıyız. Bu nedenle üretim maliyetlerimiz dolayısıyla fiyatlarımız ve enflasyon artıyor” demişti.

Daha fazlası burada👇

Ekonomist Mahfi Eğilmez: 'Enflasyonun Yüksek Olması Ciddi Bir Kriz'

Doğalgazın enflasyonda payı ne?

Dünya'nın aktardığına göre, enflasyon endeksi (TÜFE) hesaplamasında doğalgazın payı yüzde 1,55 olurken, ilk etkisinin yaklaşık 50 baz puan olması bekleniyor. Yani 0,5 puan. Yineleyelim bu ay değil 4 Temmuz'da açıklanacak olan Haziran enflasyonunda görülecek. Tabi bu direkt etki; bir de sanayi tarafında yapılan zamların ürün fiyatlarındaki dolaylı etkisi var.

Elektrik zammı enflasyonu nasıl etkileyecek?

Elektrik fiyatlarının enflasyon hesaplamasında etkisi yüzde 2,32 oranında ağırlık taşırken, yaklaşık 35 baz puan bir etkisi olması bekleniyor. Tabi söylemimize gerek yok ama görevimiz ne de olsa bir de ürün ve hizmet tarafında dolaylı etkisi olacak.

Olayın bir de sübvansiyon kısaca devlet desteği boyutu var.

Halk TV’den Nuray Tarhan ile doğalgaz zammını konuşan vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, devletin BOTAŞ üzerinden sübvanse ettiği fiyatlar için şunları söyledi

2021’de Hazine’den BOTAŞ’a 50,26 milyar TL, 2022’nin ilk dört ayında 58,16 milyar TL borç verildi. Yani 400 liralık bir doğalgaz faturasının 300 lirasını devletin karşıladığı iddia ediliyordu. Anlaşılan doğalgazdaki sübvansiyon karşılıksız değil, borç vermeyle karşılanmış. Bugün de bundan kısmen vazgeçilmiş görünüyor. Şayet tamamından vazgeçerlerse gelecek zamları düşünemiyorum bile. İşte o zaman gerçekten aç ve sefil dolaşabiliriz.

BOTAŞ'ın kısaca kamunun kur zararı da var.

Doğalgazın tamamını yurt dışından alan ve ödemeyi dolar üzerinde yapan BOTAŞ, satışını yurt içinde yaptığından TL ile ödeme alıyor. TL’de de son bir yılda yüzde 50’den fazla değer kaybı yaşanmasından kaynaklı sübvansiyon miktarı da artıyor.

Credit Suisse de yakın zamanda bir raporda Türkiye enflasyonuna bu şekilde değinmişti:

TL’nin değer kaybının enflasyona etkisi göz önüne alındığında geçişkenlik dinamiklerinden kaynaklanan belirsizliğin de daha yüksek olduğuna inanıyoruz.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fırıncılara destek amaçlı Un Destek Projesi'nin sona ermesiyle ekmek fiyatlarında da zam baskısı arttı.

Sözcü'den Gamze Bal haberine göre, İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) 210 gram ekmeğin 4 TL olması için zam talebinde bulunduklarının bilgisini veren yetkili, bazı fırıncıların cezayı göze alarak zammı hali hazırda yaptığını belirtirken, Haziran ayının ikinci haftasında oda meclisinde fiyatların resmileşmesini beklediklerini açıkladı. Ayrıca bir un firmasından alınan bilgiye göre TMO’nun uygulamasının bitmesinin ekmek fiyatlarını 6 liraya çıkarması bekleniyor.

Ekmek için TMO desteği sürecek.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, TMO'nun ekmek fiyatlarında artış olmaması için sanayicilere yönelik ucuz fiyatlı buğday satışının devam edeceğini belirtti. Ekber uygulanacak fiyat ve desteğin ise yönteminin değişeceğini de ekledi..

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen son yapılan enerji zamlarının maliyetlerini artarak gelecek ay içinde makarna fiyatlarına yüzde 5 oranında artış yönünde etki edeceğini açıkladı.

Buğdayda da enflasyon çekincesi:

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre, hükümet enflasyon çekincesi ile buğday için alım fiyatı açıklayamıyor. Piyasada zaten fiyatların yüksek olduğu ve bu yüzden alım için hükümetin beklemeye geçtiği belirtilirken, artan hasatla fiyatların düşmesinin beklendiği aktarıldı. Şu anda açıklanacak fiyatın her şekilde piyasa fiyatının altında kalacağı öngörülürken, TMO’nun açıkladığı müdahale fiyatını etkilemeye gerek olmadığı buğdayda açıklanacak yüksek bir fiyatın enflasyonu da artıracağı düşüncesinin hakim olduğu iddia edildi.

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
YORUMLAR
01.06.2022

Kimse de demiyor ki aga bu nedir? Ona zam buna zam hani bize zamcik? Asgari ucretli adam ölsün surilere yer acilsin diye bakiyorlar. Yenidogan cocugumun hakkina girenlerin ahirette yatacak yeri yok. Yaziklar olsun.

02.06.2022

Bunların hepsi operasyon. Doğal gaza zammı bizim Bakkal Ahmet, elektriğe zammı Kasap Serkan, petrole zammı da Manav Mehmet abi gibi stokçu hainler yapıyor. Zor zamanımızda bize destek olacaklarına operasyon çekip hökümet kötü dedirtmek istiyorlar. Kanmayın kardeşlerim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ