Hazır Onur Ayı Gelmişken Gökkuşağı Sözlüğünü Açalım: 2SLGBTQIA+ Nedir?

Son zamanlarda sosyal medyada 2SGBTQIA+ kısaltmasını görmüşsünüzdür. 'LGBTQ+'ı biliyorduk ama 2SGBTQIA+ başka bir şey mi?' diye düşünmenize gerek kalmasın diyerek bu yeni terimi dilimiz döndüğünce size anlatalım dedik. Hadi buyurun  🌈 👇

Hazır Onur Ayı gelmişken bu konuya biraz açıklık getirelim mi?

Sosyal medyada mutlaka LGBTQ+ Onur Ayı (Pride Month) ile ilgili paylaşımları görmüşsünüzdür. Haziran, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender gururunun kutlanması ve anılmasına adanmış bir ay olduğu için bu aya Onur ayı deniliyor. 1969'da yapılan protestolardan bu yana, Onur ayı her yıl kutlanıyor.

Bu arada toplumsal cinsiyet ve biyolojik cinsiyet arasındaki farkı ve hangi zamirleri kullanacağınızı öğrenmek için bu içeriğimize göz atabilirsiniz 👇

She, Her, He, Him, They, Them... Cinsiyet Kimliğimizi İfade Etmek İçin Hangi Zamirleri Kullanmalıyız?

Son zamanlarda Kanada'da dilde LGBTQ+'dan 2SGBTQIA+'ya önemli bir geçiş oldu.

'LGBTQ+'ı biliyorduk bu başka bir şey mi?' diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. 2SLGBTQIA+ kişileri tanımlamak için kullanılan 'Queer Community' veya 'Rainbow Community' terimlerini de duyabilirsiniz.

Peki 2SLGBTQIA+ açılımı nedir?

2SLGBTQIA+ şu anlama gelen bir kısaltmadır:

  • 2Ruh (2Spirit),

  • Lezbiyen,

  • Eşcinsel,

  • Biseksüel,

  • Transseksüel,

  • Kuir (Queer),

  • Sorgulama (Questiioning),

  • İnterseks,

  • Aseksüel,

  • + ise diğer cinsel yönelimler ve cinsiyet kimliklerini kapsar.

"Bu terimler neden sürekli değişiyor?" diyenleri de duyar gibiyiz.

GLBT'den LGBTQ+'ya ve şimdilerde en yaygın kabul gören 2SLGBTQIA+ kısaltmasına kadar bu kısaltmalar, birbirimizle kullandığımız sözcük ve terimlerde daha fazla kapsayıcılık ve kesişimsellik ihtiyacını yansıtıyor. Aslına bakarsanız bu kısaltma, 'Queer topluluğu'nun tekil bir monolitinden ziyade, şu anda kabul edildiği kadar çok kimliği içermesi gerektiği düşüncesinin bir sonucu.

Bilmeyenler veya karıştıranlar için de küçük bir sözlük oluşturalım:

  • 2S - İki Ruh: Aynı bedende yaşayan hem dişil hem de erkek ruha sahip bir kişi anlamına gelir. Bu genellikle cinsel yönelimi, cinsiyet kimliğini ve/veya manevi kimliği tanımlamak için kullanılır.

  • L – Lezbiyen: Fiziksel, cinsel, romantik ve/veya duygusal olarak diğer kadınlara ilgi duyan ve kendisini lezbiyen olarak tanımlayan kişi.

  • G – Gay: Fiziksel, cinsel, romantik ve/veya duygusal olarak diğer erkeklere ilgi duyan ve kendisini eşcinsel olarak tanımlayan bir kişi. Eşcinsel aynı cinsiyetten birine ilgi duyan insanları tanımlamak için geniş bir terim olarak da kullanılır.

  • B – Biseksüel / Bi: Fiziksel, cinsel, romantik ve/veya duygusal olarak kendi cinsinden ve diğer cinsiyetten insanlara ilgi duyan ve kendini biseksüel (bi) olarak tanımlayan kişi. Bazı insanlar birden fazla cinsiyete olan ilgilerini onurlandırmak için bi+'ı tercih edebilir.

👇

  • T – Transgender / Trans: Cinsiyet kimliği, doğumda atanan cinsiyetten farklı olan kişiler tarafından sıklıkla kullanılan bir terim. Nasıl tanımlanmak istediklerini seçmek her bireye kalmıştır. Başka bir deyişle, bir kişinin trans olup olmadığına / ne zaman trans olup olmadığına başka hiç kimse karar veremez. Trans cinsel bir yönelim değil, bir cinsiyet kimliğidir.

  • Q – Queer: 2SLGBTQ+ kısaltmasında başka herhangi bir kimlikle özdeşleşmeyenler de dahil olmak üzere, 2SLGBTQ+ topluluğundaki tüm cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerini içeren geniş bir terim. 

  • Q – Sorgulama: Bazı kişiler cinsel yönelimleri ve/veya cinsiyet kimlikleri konusunda kararsız hissedebilir ve kendilerini sorgulayıcı olarak tanımlayabilir. 

  • + (Artı): 2SGBTQ+ şemsiyesi altına ek cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerinin de dahil olduğunu gösteriyor. Kimileri için artı sembolü, sevgi ve kabul anlamına gelir.

Yani uzun lafın kısası, 2SLGBTQ+ kısaltması heteroseksüel veya cisgender olmayan cinsel yönelimler ve cinsiyet kimliklerini kapsıyor.

Cinsel yöneliminiz ve cinsiyet kimliğiniz ne olursa olsun, olduğunuz halinizle çok güzelsiniz ❤️

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

"Keşke Bunlar Yasaklansa da Hepimiz Huzura Kavuşsak" Dediğimiz Yazılı Olmayan Sosyal Kurallar
Gördükten Sonra Dünyaya Bakış Açınızı Değiştirecek Her Biri Birbirinden Enteresan 15 Görsel
Vücudumuz Hakkında Bu Rahatsız Edici Gerçekleri Öğrendikten Sonra Uykularınız Kaçabilir!

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
11.06.2023

Şu lgbt olayını hala anlamıyorum, iyi anlaşan iki insana kafam basıyor lakin fazlası biraz aşırı gibi geliyor bana. Tiksinme, iğrenme, nefret yok ama mantık sınırlarımada oturmuyor

05.06.2023

2SLGBTQ+ cı olalım tayyip bunlar lgbtci diyince üstümüze alınmayız :D

10.06.2023

Cinsel yönelimi farklı olan insanlara karşı her zaman pozitif bir bakışım olmuştur. Ama bu harfler zor yahu, kod gibi bir şeye dönüştü, uzadıkça uzadı; insanların böyle kodlanması hoş değil.

TÜM YORUMLARI OKU (8)