Hazır Değiliz: Robotlar Bu Yeni Teknolojiyle Önce Evlerimizi Ele Geçirecek!

Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni robot deri teknolojisi kullanıcıların günlük objeleri robota dönüştürmesini sağlıyor.

Robot kelimesini düşündüğümüzde genellikle aklınıza gelen şey etrafındaki objelerle etkileşime girebilen 3 boyutlu bir objedir. Ama Yale Üniversitesi araştırmacıları robot kelimesine yeni bir anlam kattı. Sıfırdan yaratmak yerine etraftaki objelere giydirilebilen robotik bir deri tasarımı yaptılar ve onları dışarıdan kontrol edebildikleri robotik deri tasarladılar.

Uzay çağı sorunlarına dünya dışı bir çözüm ama yaratıcıları dünyada da kullanılabilir olacağını umuyorlar.

‘’Bu aygıt yapay kasları olan ve kasların ne kadar kasıldığını algılayan sensörlere sahip, yapay bir deri!’’ Joran Booth.

Bu deriyi geçirdiğimiz yumuş objeleri kontrol edebiliyoruz. Potansiyel olarak bu derinin geçirildiği herhangi bir yumuşak obje bir robota dönüşebilir. Örneğin; Yale tarafından yayınlanan bir videoda gösterildiği gibi bir köpük bir tüp, bir top veya peluş bir at.

Derinin altındaki objeye ve derinin nasıl geçirildiğine bağlı olarak bu robotlar herhangi bir iş için, herhangi bir yerde kullanılabilir. Uzayda, astronotların sınırlı bir taşıma kapasitesi var ve öngörülemeyecek işleri yapmaları beklenmekte. 

Çok yer kaplamayan bu robotlar var olan objeleri adapte etmeye yardımcı olabilir. Dünya dışı kullanımlar düşünülerek, bu yumuşak robotik Rebecca Kramer Bottaglio’nin aynı zamanda Faboratory olarak bilinen laboratuvarında tasarlandı.

NASA bu robotik derileri talep ettikten sonra, Booth ve Kramer Bottaglio, Populer Science’a mail attı. Kramer Bottaglio bazı problemler hakkında düşünmeye başladı. Uzaya robot göndermenin en büyük zorluğu birim ağırlık ve hacim başına düşen yüksek taşıma ücretiydi. 

‘’Ya robotların ağırlığını ve hacmini azaltmanın yanında sayısını da azaltsaydık? ‘’

Bu projenin beklenmedik bir şekilde zor olan kısmı da robotu oluşturan deriyi ve yapay kasları kontrol eden sensörleri birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalıştırmaktı. Takım yapay kasların uzunluğunu sensörlere algılatmakta ve bütün bunların beraber çalışmasını sağlamakta büyük güçlük çekti. 

Teoride farklı şekillerde, boyutlarda deri ve kas yapabileceklerini, bunları istedikleri şekilde hareket ettirebileceklerini gösterdiler.

Joran Booth’un dediğine göre gelecekte, ‘’Potansiyel deri tipleri oldukça büyük olacak.’’

srv.onedio.com

Yapısal olarak - iki dikdörtgen, hava basınçlı “aktüatörler” ile esnek bir cilt, metal alaşımlı aktüatörler içeren bir kumaş cildi ve etrafında alaşım aktüatörleri olan bir kumaş üçgen – bileşenleri karıştırıp eşleştirdiğinde, büyümek için çok yer olduğunu söylüyor.

Bu robotlar, yukarıda gösterilen, nesneleri kapmak için çok bileşenli bir tutucuya yerleştirilmiş bir duruş düzeltici gömlek oluşturmaya kadar bir dizi potansiyel kullanıma sahip.

''Tamamen pasif gövdelere ve aktif ciltlere sahip herhangi bir doğal organizma örneği bulamadık. Ancak, yapay sistemler inşa ederken, bu yaklaşım bize büyük bir tasarım alanı sağlıyor. ”

Tek sorun şu, bu robotik derinin ismi ne olmalı? 

- Krep?

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
MasterChef'te Şef Mehmet Yalçınkaya'nın Yaptığı İmza Tabak Dalga Konusu Oldu!
YORUMLAR
22.09.2018

Şimdi inceden T1 (Terminatör) serisi mi oluyo bunlar? T800'e epey var daha.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ