Hazır Bal Kabakları Çıkmışken! Dünyanın Dört Bir Yanından Cadılar Bayramı Benzeri 20 Gelenek

ABD her yıl 31 Ekim günü Cadılar Bayramı'nı kutlasa da bu kültür yalnızca bu halka ait değil. Dünyanın pek çok ülkesine baktığımızda Cadılar Bayramı ile çok benzeşen kutlamalar yapıldığını görebiliriz. Bu kutlamalardan birkaç tanesini sizler için derledik!

1. Samhain Ateş Festivali - İskoçya ve İrlanda

İrlanda, antik Kelt ve Pagan ritüellerinden ve binlerce yıl önce gerçekleşen Samhain veya Samhuinn adlı bir festivalden kaynaklanan kökenleri ile modern Cadılar Bayramı'nın doğum yeri olarak kabul edilir. Bugün hem İrlanda hem de İskoçya, Cadılar Bayramı'nı şenlik ateşleri ve oyunlar ile kutluyor.

2. Ölüler Günü - Meksika

1 Kasım - 2 Kasım arasında Meksika ve Latin Amerika'nın bazı bölgeleri, vefat edenleri onurlandırmak için Día de los Muertos'u (Ölüler Günü) kutlar. 31 Ekim gece yarısı Cennet Kapılarının açıldığına ve çocukların ruhlarının 24 saat boyunca aileleriyle yeniden bir araya gelmek için Dünya'ya döndüğüne inanılıyor. 2 Kasım'da ise, yetişkinlerin ruhları şenliklere katılmak için cennetten iner.

3. Drakula Günü - Romanya

Dünyanın dört bir yanından insanlar Cadılar Bayramı'nı kutlamak için Vlad “Kazıklı” Tepes'in Romanya'nın Transilvanya'daki Bran Şatosu'nda olduğu iddia edilen evinde akın ediyor.

4. Kawasaki Cadılar Bayramı Geçit Töreni - Japonya

Son 21 yıldır her Ekim ayının sonunda, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 4000 kostümlü Cadılar Bayramı meraklısı, Japonya'daki en büyük geçit töreni olan Kawasaki Cadılar Bayramı Geçit Töreni için Tokyo'nun hemen dışındaki Kawasaki'de toplanıyor. Ancak, herkes sadece şenliklere katılamaz. Kawasaki Cadılar Bayramı Geçit Törenine katılım için katı kurallar ve standartlar vardır, bu nedenle giriş için başvurmanız ve geçit töreni başlamadan önce bir ücret ödemeniz gerekir. Tabii ücretsiz bir şekilde izleyebilirsiniz.

5. Pangangaluluwa - Filipinler

Pangangaluluwa genellikle şarkı ve sıkışmış ruhlara dualar istemek için kostümler içindeki insanların yaptığı ritüeldir. Ritüellerin yerini yıllar içinde giderek daha fazla Amerikan tarzı şeker mi şaka mı alsa da , bazı kasabalar geleneği canlı tutmanın bir yolu ve yerel bir bağış toplama aracı olarak Pangangaluluwa'yı yeniden canlandırmaya çalışıyor.

6. Aç Hayalet Festivali - Hong Kong

Ağustos ortasından Eylül ortasına kadar Hong Kong halkı Aç Hayalet Festivali'ni kutlar. Doğu Asya'nın çeşitli bölgelerinde insanlar, yılın bu zamanlarında ruhların huzursuz olduğuna ve dünyayı dolaşmaya başladığına inanıyor.

7. Pitru Paksha - Hindistan

Bhadrapada ayının ikinci Paksha'sında 16 gün boyunca, Hindistan'daki birçok insan Pitru Paksha'yı kutlar. Hindu dininde, bir kişi öldüğünde, Hindu ölüm tanrısı Yama'nın ruhunu, bir ailenin son üç neslini bulacakları Araf'a götürdüğüne inanılır. Pitru Paksha sırasında, ruhların kısa süreliğine Dünya'ya dönmelerine ve aileleriyle birlikte olmalarına izin verilir.

8. Dzien Zaduszny - Polonya

Kasım ayının başlarında, Polonya'nın dört bir yanındaki insanlar aile üyelerinin mezarlarını ziyaret etmek için mezarlıklara giderler. Mumlar, çiçekler ve ayrılan akrabalar için dualar ile kutlanır. İkinci gün, insanlar ölülerin ruhları için bir ağıt ayinine katılırlar.

9. Awuru Odo Festival - Nijerya

Altı aya kadar süren bayram, ölüler ruh dünyasına dönmeden önce müzik ve maskelerle kutlanır.

10. Pchum Ben - Kamboçya

Eylül ayının sonundan Ekim ayının ortasına kadar, Budist aileler ölüleri kutlamak için dini bir bayram olan Pchum Ben'i kutlamak için bir araya geliyor. Aynı zamanda insanların yaşlıları kutlama zamanıdır.

11. Azizler Günü - İtalya

Azizler Günü, 1 Kasım günü İtalya'da ulusal bir bayramdır. Daha çok Ognissanti olarak bilinen şenlikler, genellikle birkaç gün önce, insanların ölen sevdiklerinin ve tamamen yabancıların mezarlarına taze çiçekler (genellikle krizantemler) bırakmaya başladığı ve ülkenin mezarlıklarını güzel bir renk gösterisine dönüştürdüğü zaman başlar. İtalyanlar günbatımında pencereye kırmızı bir mum koyarak ölenleri anıyor ve ziyaret etmesini umdukları ruhlar için masada bir yer ayırıyor.

12. Azizler ve Ruhlar Günü - Dünya çapında

1 Kasım'da dünya çapında birçok Katolik, Tüm Azizler Günü'nü, ardından 2 Kasım'da Tüm Ruhlar Günü'nü kutlar. Katolik inançları için ölen azizlerin yanı sıra ölülerin ruhlarını onurlandırmak için yıllık bir zamandır aile üyeleri. Bayram münasebetiyle insanlar ayine gider ve sevdiklerinin mezarlarını ziyaret ederler.

13. Kukeri - Bulgaristan

Kukeri muhtemelen dünyanın en iyi kostüm partisidir. Ocak ayının son hafta sonu boyunca Bulgaristan genelinde gerçekleşen asırlık bir Trakya geleneğidir . Ülkenin dört bir yanındaki köy ve kasabalardan insanlar, başkent Sofya'nın hemen dışındaki Pernik kent meydanında düzenlenen en büyük kutlama için canavar kostümlerini sergilemek için bir araya geliyor. Her köyün ayrı bir canavar kostümü stili vardır, ancak hepsinin amacı kötü ruhları kovmak içindir.

14. Gai Jatra Festivali - Nepal

Gai Jatra, insanların ölen arkadaşları ve aile üyelerini şarkı söyleyip dans ederek onurlandırdıkları bir festivaldir. Sevinç ve kahkaha, ölüleri anarken kederin acısını hafifletir. Katmandu Vadisi'nde, Ay'ın Nepal takvimine nasıl düştüğüne bağlı olarak Temmuz veya Ağustos aylarında gerçekleşir.

15. Tết Trung Nguyên - Vietnam

Vietnam'daki Tết Trung Nguyên, cehennemden serbest bırakılan mahkum ruhların (hayaletlerin) bağışlanması ve özgürlüğü için bir zamandır.

16. Hari Raya Galungan - Endonezya

Hari Raya Galungan, Bali'nin Hindu toplulukları ve Endonezya'nın diğer bazı adaları arasında kutlanır. Bu iki haftalık festival sırasında eski evlerini ziyaret etmek için geri dönen ataları onurlandırıyor.

17. Radonitsa - Rusya

Rusça'da “Sevinç Günü” anlamına gelen Radonitsa, Paskalya'nın (Paskalya) ikinci salı günü gerçekleşen bir festivaldir. İnsanlar, ölenler için dua etmek için mezarlıkları ziyaret eder, ardından sevdiklerinin mezarlarında yemek yerler. Radonitsa'nın, hem mezarlıkta hem de başka yerlerde, ölülerin hayatını kutlamak için ağır içme ve parti yapma vesilesi olduğu biliniyor.

18. Totensonntag - Almanya

Advent başlamadan önceki Pazar günü düzenlenen Totensonntag, Almanya'da bir Protestan tatilidir. Prusya Kralı III. Frederick William , tatili ilk olarak 1816'da, 1810'da ölen Prusya Kraliçesi Mecklenburg-Strelitz Düşesi Louise'in yasını ve 1813'te Kurtuluş Savaşı'nda ölenleri anmak için tanıdı. Gelenekler arasında mezarlıkları ziyaret etmek yer alır.

19. La Toussaint - Brittany, Fransa

Geçmişte, güçlü Kelt kökleri olan bu ölü festivalinde, Brittonların atalarını bir gecede mezarların yakınında yanan büyük ateşler bırakarak onurlandırdığı görülürdü. İnsanlar geceyi mezarlıkta, sevdiklerinin mezarlarının başında diz çökerek geçirir, mezar taşlarını kutsal su ile ıslatır veya üzerine süt dökerdi. Yatmadan önce, ölen kişi için mutfak masasına bir tabak yemek bırakılır.

20. Jum il Mejtin - Malta

Küçük Akdeniz adası Malta'da, Maltaca Jum il-Mejtin olarak adlandırılan bu gün, bazı mutfak geleneklerini içeriyordu. Boynunda bir çan ile sokağa salınan domuz, zengin köy liderleri tarafından yakalandıktan sonra, öldürülür, kızartılır ve bölgenin yoksul işçilerini beslemek için tüm mahalleye akşam yemeği olarak servis edilirdi. Bugünlerde, Kasım ayı boyunca, ölüler anılıyor ve anılıyor ve yerel şekerciler, üzeri beyaz krema ile süslenmiş, kemik şeklinde tatlı hamur işleri pişiriyorlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Konu Cadılar Bayramı Kostümü Olunca Sınır Nedir Bilmeyen 28 İnsan
Cadılar Bayramı Yaklaşırken Bu Yılın Hiç de Şaşırtmayacak 2020 Ruhunu Sonuna Kadar Yansıtan En Tuhaf Kostümleri
Covid-19 Bittikten Sonra Katılmak İsteyeceğiniz Dünyanın Dört Bir Yanından 10 Ünlü Festival

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
09.10.2021

trakyada bocuk gecesi olarak ocak ayında bizde de yapılan ufak çaplı da olsa bir kutlama var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ