Hazine, Nisanda Bir Rahatlayacak Ama Yaza Dikkat! Kur Korumanın Yükü Terletecek mi?

Kur Korumalı Sistem ekonomimizde gözümüzün bebeği bildiğiniz üzere. Neden önemli? Ekonomiyi kurtardı malumunuz. İroni bir yana bazı olumlu tarafları yok değil ama kime göre neye göre tabi. Bu ne demek?  

KKM hep mi kötü?

Değil tabii. En başta kurda panik fiyatlamasını bitirerek bir stabilite sağladığı kesin. Mevduatlarda vade uzamasına da katkısı oldu. Bunlar dışında şirketlere de vergi avantajı sağladı ama bunlar bankada parası olmayanı çok ilgilendirmiyor. 

İlgilendirenler ise elimize geçmeden maaşımızdan kesilen vergilerden ne kadarı bankada parası olana gidiyor?

En başından beri bu hesaplamalar yapılıyor. Azdı çoktu gibi. Matematik matematiktir. Hesaplama yapılsın siz karar verin az mı çok mu? 

Dünya'dan Alaattin Aktaş hesabına göre, Nisan'da bahar gelecek ama biz söyleyelim Haziran'da sıcaklar erken gelebilir malum şirketlerin vergi avantajıyla girdiği sistemde ilk vadeleri de yaza denk geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, KKM sistemi ile bir ipucu vermişti👇

Kaç Dev Proje Ediyor? Bakan Nebati'nin Hesapladığı Kur Korumalı Mevduat Sisteminin Hazineye Yükü

Bu ipucundan hareketle KKM hesaplarında vadesi dolanlarla ilgili hesaplama yapıldı. Alaattin Aktaş baştan uyarıyor yalnız: Bu hesaplama bir varsayıma dayanıyor, onu da belirtelim.

İlk bir ayda açılan hesapların bakiyelerini gün gün biliyoruz ama bu hesapların vadesini bilmiyoruz. Bakan Nebati ortalama vadenin 100 gün olduğunu söylediği için biz de tüm hesapların üç ay vadeli açıldığı varsayımıyla hareket ettik.

Nebati’nin verdiği bilgiye göre aralık ayı sonuna kadar TL cinsinden açılan hesapların toplamı 70 milyar lira. Kur bu hesaplar açıldığında hangi düzeydeydi, vade tarihinde hangi düzeyde; bunu dikkate alarak bir haftanın bilançosunu çıkardık.

Kur korumalı 70 milyar liralık mevduata üç ayda yıllık yüzde 17, üç aylık yüzde 4.25 üstünden yaklaşık 3 milyar lira faiz işledi.

Ancak aralık sonundan mart sonuna kadar geçen dönemde kur artışı faizden çok fazla olduğu için hesap sahiplerine yüklü miktarda kur farkı ödendi.

Özellikle 28 Aralık’a kadar olan dönemde başlangıç kuru çok düşüktü. Örneğin 27 Aralık’ta hesap açtıranlar, üç aylık vadenin dolduğu 28 Mart itibarıyla yüzde 29.85’e ulaşan kur artışıyla rekor gelir elde etti. Sonuçta 70 milyar liraya 13.5 milyar lira kur farkı işledi.

Böylece aralık ayının son haftasında 70 milyar lira yatıranlar yaklaşık 3 milyar lirası faizden, 13.5 milyar lirası da kur farkından olmak üzere üç ayda 16.5 milyar lira kazanç sağladı. Bir başka ifadeyle tasarruf sahibine bu dönemde yüzde 4.25 faiz, yüzde 19’un üstünde kur farkı ödendi. Toplam kazanç yüzde 24’e yaklaştı.

Kur korumalı mevduatta gün bazında ne miktarda hesap açıldığına ilişkin sınırlı bilgimiz olduğunu belirttik. Bu konudaki veriler 21 Ocak’a kadar.

Aralık ayının son haftasında 70 milyar lira olan kur korumalı mevduat hesabının ocakla birlikte hız kestiği ve ilk üç haftadaki tutarın ancak 65 milyar lira olduğu görülüyor.

Tutarın düşük olması Hazine’ye binecek yükü azaltacak.

Ancak bu yükü aşağı çekecek asıl etken hesap açılırken uygulanan kurun ocakta aralık ayındakine kıyasla çok daha yukarıda olması. Ocak ayının ortalama dolar kuru 13.50 dolayındaydı. Eğer bu hesapların vadesinin dolacağı nisan ayında kur çok hızlı bir artış göstermezse Hazine’ye bu hesaplardan dolayı mart ayının son haftasında binen 13.5 milyar lira düzeyindeki yük çok daha aşağılarda kalacak.

Popüler İçerikler

Türkiye’deki Bu Orman Dünyada Tek: Sadece Özel İzinle Girilebiliyor
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!