Hazar Gölü'nde Bulunan 'Batık Şehir'de Sur Kalıntıları Görüntülendi: 'Tespit Edilen Uzunluğu 1.500 Metreyi Aşıyor'

Elazığ'ın Sivrice ilçesindeki Hazar Gölü'nde bulunan ve halk arasında 'Batık Şehir' adıyla bilinen tarihi yerleşim alanında, kale ve onu çevrelediği düşünülen dış sur belirlendi.

"4 bin yıl öncesine ait izler barındırdığı tahmin ediliyor"

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı açıklamada, gölün altında keşfedilen kale, sur ve diğer kalıntıların gün yüzüne çıkarılması ve bölgenin dalış turizmine kazandırılması için arkeolojik çalışma başlatıldığını söyledi.

Hazar Gölü'nün hem doğal güzellikleriyle hem de mavi örtüsünün altında bulunan ve Batık Şehir olarak adlandırılan tarihi kalıntılarıyla turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olacağını ifade eden Kaldırım, Batık Şehir'in bugüne kadar yapılan kısıtlı su altı araştırmalarında 4 bin yıl öncesine ait izler barındırdığının tahmin edildiğini belirtti.

"Bu tespit ilimiz için çok önemli bir bulgu ve keşif oldu"

'Üniversitemiz ile yapılan çalışmada, burada bir sur varlığı ve bir kale olduğunu tespit ettik. Bu kale surlarının tespit edilen uzunluğu bin 500 metreyi aşıyor. Ama bunun burada var olan şehri çevrelediğini düşünüyoruz. Bu tespit ilimiz için çok önemli bir bulgu ve keşif oldu. Burayı hem turizmin hizmetine sunmak hem de tarihseverler ile dalış turizmine ilgi gösteren insanları buraya çekmek açısından çok önemli bir tespit oldu.'

Arkeolojik çalışma başlatılacak

Batık Şehir'in çok önemli tarihi bir zenginliği barındırdığını anlatan Kaldırım, söz konusu kent tarihinin aydınlatılması için paydaş kurumlarla arkeolojik çalışma başlatacaklarını dile getirdi.

Batık Şehir'in Dünya Miras Geçici Listesi'ne kabulü için geçen yıl UNESCO'ya yapılan başvuru süreci devam ediyor.

Popüler İçerikler

Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
19.10.2018

35 sene öncesinde 3 sene yaşadım Sivrice'de. Oranın halkı sürekli bundan bahsederdi. Gölün altında evler olduğunu söylerlerdi. Yazın sular çekilince gölün ortasından bir kulenin ucu görünürdü. Eski Ermeni kilisesi derlerdi. Ayrıca Ermenilerin kaçarken altınlarını bu göle attıklarını söylerlerdi. Çok gizemli bir göldür. Gölün tabanında su kaynağı varmış ve bir başka yeraltı su yoluyla da Fırat nehrini (Dicle de olabilir) beslermiş. O yüzden gölün tabanında sürekli bir akıntı olduğundan çok fazla boğulma vakası yaşanırdı.

Zaten maşallah ermeniler kebandan madene kadar bütün ilçelerde gömü bırakmıştır hurafelere göre 😂

19.10.2018

orda duruyor 2018 de bulunmasi ne sacma hicmi fark eden olmadi yoksa golun suyumu azaldi ortaya cikdi bunlari yazasi gereksiz bilgileri yaziyonuz

19.10.2018

şehirde çalacak bir şey kalmamıştır da ondan

19.10.2018

ulan bırakında suyun altında kalsın. Şimdi batık şehri ortaya çıkartacam diye gölü kurutur eko sistemin ırzına geçerler

TÜM YORUMLARI OKU (14)