İstanbul'dan 2016 yılında gelerek Antalya'ya yerleşen Mehmet Orhan, ASKODER'i kurdu. Konyaaltı ilçesi Doyran Mahallesi’nde kiraladığı arazide 'kedi köyü' oluşturan Orhan, sokakta yaşayan sahipsiz kedi ve köpekleri burada toplayıp, bakımını üstlendi. Antalya'da faaliyet gösteren Antalya Candost Derneği, 5 yıl önce Orhan'ın hayvanlara kötü muamele yaptığını iddia ederek, 'kedi köyü'ne baskın düzenledi.
Dernek üyeleri, 'kedi köyü'nde gömülü 4 kedi ve 4 köpek ölüsünü görüntüleyerek, sosyal medya hesaplarından paylaştı. Şikayetler üzerine Konyaaltı Kaymakamlığı, 'kedi köyü'nde inceleme yaptı. İnceleme sonunda Mehmet Orhan'a, 5199 sayılı yasa kapsamında 'hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek'ten 54 bin 600 lira ceza kesildi.
5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonunda da Mehmet Orhan'ın cezası, 'hizmet nedeniyle görevini kötü kullanmak' suçundan 1 yıl 8 ay hapis ile 250 gün adli para cezasına çevrildi. Adli para cezası da 5 bin TL oldu. Mahkeme kararının ardından Konyaaltı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de Orhan'a ömür boyu hayvan bulundurmama cezası verdi.
Dernek kurduğu için dernekler kanununa tabii, dernekler denetleniyor o yüzden enselenmiş. Diğer dolandırıcılar gibi "platform" kuracaktı, onlar denetlenmiyor, topladıkları paranın çok azını hayvanlara harcıyorlar, gerisi cukka. Bununla geçinen insanlar var. Yeni nesil ÇiftlikBank hayvansever platformları, tabi gerçekten bu işi hayvanlar için yapanlar ama çok azlar.
bazen hayir kuruluslarina bagista bulunasim geliyor, sonra turkiyede yasadigimi hatirliyorum, luks alman arabasina binen bir serefsizin nasil sogusledik kerizleri diye gulusu gozumde canlaniyor.
Şu haberdeki en kötü şey mahkemenin 5 yıl sürmüş olması. Adalet bu kadar geç gelmemeli.