Ben de bu şirketin kurucusu olduğumdan TV’lerin izlenme performansı ile ilgili çok fazla yorum yapmamaya çalışırım. Bu yazıda tek tek televizyonları değil, TV pazarının yıllar içindeki değişimi ile ilgili gözlemlerimi paylaşacağım.
2016 yılının Mart ayında Survivor’ın izlenme oranlarını merak etmiş ve bir yazı kaleme almıştım. O yazıyı geçtiğimiz günlerde tekrar okurken, acaba altı yıl sonra mart ayında izlenme oranları nasıl değişti diye merak ettim. Elde ettiğim sonuçlar şunlar:
Kategori olarak baktığımızda değişen çok bir şey olmamış. En çok izlenen programlar sıralamasında ilk ona giren kategorilerin başında yerli diziler geliyor. Ana haber programları 2016’ya göre daha az ilk on sıralamasına girebiliyorlar; 2016’da ilk onda her gün 2-3 Ana Haber programı yer alırken şimdi genel olarak 1 TV kanalının Ana Haber programı girebiliyor.
Sıralamada ilk onda yeri değişmeyen bir başka program ise Survivor’dır. Genel olarak ilk üçte yer almakta, pek çok günde de birinci olmaktadır. Üstelik Survivor’ı kötülemek isteyenlerin söylediği gibi, sosyoekonomik sınıflar ve eğitim düzeyi düşük kişilerden tarafından izlenmiyor. Neredeyse tüm sosyoekonomik gruplarda ve tüm eğitim düzeylerinde sıralaması pek değişmiyor.
TV dünyasında Ana Haber programları dışındaki popüler program kategorileri dönemsel olarak farklılık gösterebilmektedir. Örneğin bazı yıllar yerli diziler popülerken, bazı yıllar yabancı diziler, bazı yıllar yarışma programları, bazı yıllar ise eğlence programları öne çıkmaktadır.
Günümüzün popüler program kategorisi ise yerli dizilerdir.
Keşke direk yoruma inseniz. Ben söyleyeyim. Türk insanı rekabeti seviyor. herşeyi fanatizm gibi yaşıyorlar.