Öncelikle bu tür hayati kararların yasaklarla değil, teşviklerle gerçekleştirilebileceği konusunda hemfikir olalım. Bugüne kadarki yasaklarla bir arpa boyu yol kat edemedik. TFF’nin yönetim kurulu kararına baktığımızda bu konuda hiçbir teşvik görmemekteyiz. Sadece ‘yerli futbolcu ve 21 yaş altı futbolcu oynatan kulüplere ileride açıklanacak teşvikler sunulacaktır’ ibaresi var.
TFF öncelikle kulüplere vereceği teşvikleri açıklamalıdır. Öyle teşvikler sunmalıdır ki, tüm kulüpler bu teşviklerden yararlanmak için hızla alt yapılarına yatırım yapsınlar. Ancak alt yapıya yapılan yatırım kısa dönemde karşılık vermez. Biraz sabırlı olmak gerekir.
Şimdi lafı uzatmadan bazı teşvik önerilerimi sıralayayım:
1) Kulüplerin alt yapılarının yeniden yapılanması için TFF’nin bir master planı yapıp, bu planın uygulanması için gerekli yatırımları sağlaması, planlaması ve denetlemesi,
2) A takımı kadrosuna ne kadar fazla Türk oyuncu alınırsa, TFF tarafından bu oyuncuların her biri için yüksek teşvik primleri verilmesi
3) İlk on birde oynayan alt yapıdan yetişmiş oyuncular için TFF tarafından her oyuncu başına ekstra teşvik primleri verilmesi.
4) Önemli dünya liglerine, kendi alt yapılarından yetişmiş futbolcuları satacak/kiralayacak kulüplere özel destek primleri verilmesi.
5) Avrupa’da başarılı olan takımlar için özel teşvik primleri verilmesi. Ülke puanını yükselten takımların ödüllendirilmesi,
6) Yabancı futbolcu sayısını kısıtlamak yerine, kaliteli yabancı futbolcunun gelmesini sağlayacak, İngiltere liginde uygulanan kurallara benzer kurallar oluşturması.
Bu teşvik önerilerim umarım yapıcı bir tartışmanın başlangıcı olur. Aksi takdirde, TFF ile Kulüpler Birliği arasındaki savaştan Türk futbolunun yara alması kaçınılmaz olacaktır.
Instagram