Kahveden ayrılırken söylenen eyvallah, Allah’a ısmarladık, hoşça kalın anlamına gelirken, diğerlerinin cevaben söylediği eyvallahın anlamı ise güle güledir.
Önce bu kelimenin sadece kahvede böyle yaygın kullanıldığını zannetmiştim. Köy yaşamının içine girdikçe kullanımın sınırlarının çok daha geniş olduğunu keşfettim. Örneğin eve girip çıkılırken de bu sihirli kelime, merhaba, Allah’a ısmarladık ve güle güle anlamlarında kullanılıyordu. Sabah uyanıldığında ev sakinlerinin birbirlerine söylediği eyvallah, günaydın anlamına geliyordu.
Sofrada yemek yenirken söylenen eyvallah, yemek güzel olmuş, ellerine sağlık anlamına gelirken, yemeği yapanın cevaben söylediği eyvallah ise teşekkür ederim demek oluyordu.
Evin çocuklarından bir şey yapmaları istendiğinde, çocukların söylediği eyvallah, tamam anlaşıldı demektir. Tarlayı suladın mı ya da evi temizledin mi gibi sorulara verilen eyvallahın anlamı evettir. Bazen hayır anlamında da kullanılır.
Bu sihirli kelime, sohbet esnasında, seninle hemfikirim anlamında da haklısın anlamında da kullanır. Kullananın niyetine göre, ‘ama’ bağlacı yerine de geçer. Özellikle bir söze ya da fikre itiraz edilecekken söylenen eyvallah, ‘haklısın ama’ diye başlanan itiraz cümlesinin giriş bölümüdür.
Eyvallah Hayri Baba :))