Spor tesisi tanımı oldukça geniştir. Sadece spor yapılan alan ya da yapılar olarak düşünmek oldukça yetersizdir. Spor tesisleri, spor branşlarının kendilerine özgü çalışmalarını, antrenmanlarını ve uluslararası düzeyde müsabaka yapabilme kriterlerine uygun olması gerekir. Bu tesislerde, sporcuların ihtiyaçlarını karşılayacak tuvalet, duş, soyunma odası, doktor odası, toplantı salonları, dinlenme odaları gibi ünitelerin yanı sıra seyirciler için de tribün, giriş ve çıkışı rahat kapılar, kafeteryalar, tuvaletler vs. olması asgari koşullardır.
Spor tesisleri planlanırken çok yönlü hizmet vermesi ve birden fazla spor dalının faaliyetine hizmet verecek şekilde düzenlenmelidir. Artık günümüzde aktif spor yapma yaşı neredeyse tüm yaş gruplarını kapsamaktadır. Dolaysıyla yapılacak tesisler, tüm yaş gruplarının kullanımı dikkate alınarak
planlanmalıdır.
Spor tesislerini aşağıdaki gibi sınıflayabiliriz:
Stat / Stadyum, Spor Salonu, Yüzme Havuzu (Açık / Kapalı), Kayakevi, Kayıkhane, Telesiyej, Tenis Kortu (Açık / Kapalı), Portatif Tribün ve Soyunma Odalı Futbol Sahası, Geleneksel Spor Dalları (Atlı Cirit vb.), Yağlı ve Karakucak Güreş Alanı, Okçuluk Sahası, Plaj Sporları Sahası, Adrenalin Sporları (Yamaç Paraşütü, Dağ Bisikleti, Rafting vb.) Alanı, Açık spor Sahaları, Atletizm Sahası, Manej (Atların eğitildiği alan), Veledrom, Atış Poligonu, Sporcu Kamp Eğitim Merkezi, Gençlik Kampı Tesisi.
Ülkemizdeki spor tesisi sayısı net olarak bilinmemektedir. Spor Genel Müdürlüğü 2015-2019 yılı Stratejik Planına, ‘Türkiye genelinde spor tesisi envanteri çıkarmak’ hedefini koymuştur.
Değişik kaynaklara göre ülkemizde yaklaşık 3.200 spor tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin bir kısmı uluslararası spor turnuvaları için yapılmış sonrasında da çürümeye terk edilmiştir. Bu tesislere örnek olarak; İstanbul’daki Olimpiyat Stadyumunu, Trabzon’da 2007’de yapılan 1.Karadeniz Oyunları için yapılan tesisleri, Erzurum’da 2011 Universiad Oyunları için yapılan tesisleri, Mersin’de 2013 Akdeniz Olimpiyatları için yapılan tesisleri gösterebiliriz. Bu tesisler planlanırken, söz konusu turnuvalar bittikten sonra nasıl kullanılacakları düşünülmeden yapılmışlardır.
Ülkemizde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yaklaşık 1.700 stadyum ve futbol sahası bulunmaktadır. Bu futbol sahalarının önemli bir bölümü ‘Tek Amaçlı Spor Tesisi’dir. Bu tesislerde bir yılda en fazla 30 – 40 maç oynanmaktadır. Diğer günlerde ise genel olarak atıl bina durumundadırlar.
Bu tesislere ek olarak ülkemizde yaklaşık 2.600 adet özel spor tesisi bulunmaktadır.