Hayri Cem Yazio: Beşiktaş Camiası İsyan Etse Yeri midir?

Sezon başında düşme hattında dolaşan Beşiktaş’ın, sezonun son haftasına, averajla bile olsa lider girmesi elbette bir tesadüf değil. Hakem hataları ile kaybettiği tartışılan puanlar olmasa, Beşiktaş açık ara şampiyon olurdu gibi görünüyor.

Beşiktaş camiasını isyan ettiren de bu! Neden en çok hakem hatası Beşiktaş aleyhine yapılıyor? En çok hata yapan hakemler neden ısrarla Beşiktaş maçlarına veriliyor? Beşiktaş camiasının cevap alamadığı sorular bunlar.

Haksız da değiller. Aşağıdaki tabloya baktığımızda, Beşiktaş’ın 41 maçından 23’ünü 6 hakem yönetmiş. Yani bir sezonda oynanan 42 maçın %56’sını 6 hakem yönetmiş. Beşiktaş, bu 6 hakemin yönettiği maçlarda toplam 26 puan kaybetmiş.

Beşiktaş camiası VAR sisteminin de adil bir şekilde çalışmadığına inanıyor. Bu konuyu haklı çıkartacak pek çok örnek var.

Beşiktaş taraftarlarının, yayıncı kuruluşun görüntüleri üzerinden yaptırdığı SAM (Surface Area Methods) analizlerine göre, Beşiktaş’ın Galatasaray’a attığı gol ofsayt değil. Buna karşın Babel’in attığı gol 16 cm ofsayt. Ofsayt çizgilerini çekmek yaklaşık 15-20 saniyelik bir iştir. Bu çizgiler dakikalar boyu çizilmediğinde şüpheler oluşuyor. 

Beşiktaş aleyhine verilen ve lehine verilmeyen penaltı kararları, sayılmayan goller Beşiktaş camiasının isyanını çoğaltmakta. Özellikle, uluslararası maçlarda başarı ile maç yöneten hakemlerin Beşiktaş aleyhine yaptığı hataların iyi niyetle yapıldığına inanmıyorlar. Aynı pozisyonların yurtiçinde ve yurtdışında farklı değerlendirildiğini, bunun da FIFA kokartı taşıyan hakemleri töhmet altına soktuğunu iddia ediyorlar.

Çarşı Grubu mensuplarının paylaştığı şu mesaj son derece anlamlı:

“Eskiden haberlere, rakip takımdan kim sakat, kim cezalı diye bakardık. Şimdi ise orta hakem kim, VAR’da kim var diye bakıyoruz.”

92-93 Sezonu Travması

Beşiktaş camiası 93-94 yılı travmasını unutmamış; Galatasaray’ın o sezonun son maçında Ankaragücü’nü 8-0 yenerek averajla şampiyon olmasını hatırlıyor. Türk spor tarihine kara bir leke olarak geçen o maçın bir benzerinin Galatasaray’ın oynayacağı Malatyaspor maçında yaşanmasından korkuluyor. Bir de geçmiş yıllarda Malatyaspor’un Galatasaray’dan teşvik olarak aldığı Tofaş marka arabalar hatırlanınca infial artıyor. Oysa o eski Malatyaspor ile bu Malatyaspor aynı kulüp değil. 

Bir de rakiplerin Beşiktaş’a karşı oynadıkları hırslı futbolu, diğer şampiyonluk adaylarına karşı oynamadıklarına inanılıyor. Lig sıralamasında hiçbir iddiası bulunmayan Karagümrük’lü futbolcuların maçtaki hırsları ve gollerden sonra şampiyonluk sevinci yaşarcasına coşkulu kutlamaları soru işaretlerini artırıyor.

Beşiktaş’a karşı oynayacak olan takımların teknik direktörlerinin de aşır motive olmaları Beşiktaş camiasının dikkatini çekiyor. Hatayspor, Karagümrük ve son maçı oynayacak olan Göztepe teknik direktörlerinin açıklamaları çok ilginç. Göztepe, düşme hattında oynayan Gençlerbirliği maçına neredeyse yedek takımı ile çıkmış ve 5 gol yemiş. 5 gol yediği bu maçın sonunda verdiği demeçte Ünal Karaman, “En iyi kadroyla çıkıp camiamıza yakışan bir maça çıkacağız. Lafın sözün olmadığı bir ligi tamamlamak istiyoruz' diyor. Elbette benzer çıkışlar diğer şampiyonluk adaylarının son maçına çıkacağı rakiplerinden gelmeyince Beşiktaş camiası haklı olarak şüpheleniyor.

Beşiktaş yönetimine açık çağrı

Beşiktaş camiasını, hak ettikleri şampiyonluğun masa başında kaybedileceği konusunda ikna etmek zor görünüyor. Beşiktaş yönetiminin de bu konuda sessiz kalması camianın sinirlerini geriyor. Yönetimin bu konuda artık radikal tavırlar almasını istiyorlar. Şayet oynanacak son Galatasaray ve Beşiktaş maçlarında hakemlerin maçların sonucuna etki edecek kararlar vermesi halinde, bu kirli ligi protesto etmek için:

1) Kupa finali maçına çıkmama kararı alın

2) Gelecek sene Süperlig’e katılıp katılmamayı camia içinde tartışamaya açacağınızı açıkça dile getirin, diyorlar.

Bakalım Beşiktaş başkanı ve yöneticileri Beşiktaş camiasının bu talebine nasıl tepki verecek?

Instagram

Popüler İçerikler

Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!