Haydar Özkömürcü Yazio: Fenomenler Kasım İndirimleriyle Nasıl Para Kazanıyor?

Özellikle Kasım aylarında e-ticaret sitelerinin reklamlarının arttığına şahit olmuşsunuzdur. E-ticaret sitelerinin reklamları hem Facebook ve Instagram’da hem de diğer pazarlama kanallarında deyim yerindeyse Kasım aylarında patlıyor. Farklı farklı isimlendirilse de genel olarak 11.11 kampanyaları, Black Friday, Cyber Monday ve yılbaşı kampanyaları Kasım ve Aralık aylarında e-ticaretin en çok para harcanan ve kazanılan dönemi.

Sosyal medya fenomenleri için en ölçülebilir para kazanma yöntemi

Bütün bu reklamlar arasında eminim ki fark etmişsinizdir, fenomenler de durmuyor. Sürekli yeni bir ürün öneriyorlar. Peki bu ürünleri tanıtarak nasıl para kazanıyorlar? Hiç merak ettiniz mi? Normalde fenomenlerle çalışma mantığı X lira al ve bu ürünümüzün reklamını yap şeklinde iken son bir yıldır bu süreç oldukça değişti ve afilliate marketing dediğimiz yeni bir pazarlama türü ile birleşti. Artık fenomenler paylaştığı ürünlere getirdikleri tıklama ve sağladıkları satış oranında para kazanıyor. Yani artık sahte takipçiler ya da sahte etkileşimlerle hesabını büyüten fenomenlerin şansı neredeyse hiç kalmadı.  

Yeni fenomen adaylarının da en çok merak ettiği konu bu ölçümlerin sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılamadığı. Konuyla ilgili çok sayıda soru sorulmakta, benim sattığım ürün sayısında beni yanıltırlar mı? Kandırılır mıyım? Artık çoğu fenomen bir link paylaşırken takip edilebilir bir URL paylaşmakta. Bu takip sisteminin adı UTM kod takibi olarak adlandırılmakta. Aslında mantığı çok basit, paylaşılan web sitesi URL’sinin sonuna bir takip kodu ekleniyor ve bu linke tıklayarak (Instagram’da da swipe up yaparak) tıklayan insanları ayrıca takip edebiliyoruz. Bir e-ticaret sitesine bu UTM kodu aracılığıyla giden ziyaretçinin tüm adımları diğer insanlardan ayrıştırılabiliyor.

UTM kod takibi sistemi nasıl çalışıyor?

UTM kodla takip için sistem oldukça basit, toplamda üç farklı değişken tanımlamanız yeterli oluyor. Bu değişkenler sırasıyla Campaign Source, Campaign Medium ve Campaign Name. Peki bunlar ne anlama geliyor? Campaign Source dediğimiz şey linke hangi mecradan tıklandığını tarif ediyor. Bu Instagram, Twitter ya da Onedio olabilir. Campaign Medium ise ne tür bir reklam aracısı olduğunu tanımlıyor. Burada çoğunlukla reklamı yapan fenomenin ismi kullanılıyor, yani şuanki örneğimizde Haydar Özkömürcü olacak. Enes Batur, Danla Biliç vb. gibi bir isim Medium olarak tanımlanıyor. Son olarak mutlaka geçirmemiz gereken değişken ise Campaign Name. Adından da anlaşılabileceği gibi bu değişken ilgili kampanyanın ismi. Bu sayede reklam veren hangi kampanya ile, hangi influencer nereden trafik sağlamış, hangileri bir şeyler satın almış görebiliyorsunuz.  

UTM kod nasıl oluşturulur?  

Kafanızda iyice canlandırmak adına canlı bir örnek vereceğim. Örneğin Onedio’da Haydar Özkömürcü’nün yayınladığı bir makaleyi takip etmek için bir URL oluşturalım. URL yapısı şu şekilde oluyor;  

https://websitesi-adi/?utm_source=onedio&utm_medium=haydar-ozkomurcu&utm_campaign=utm  

Bu URL’de Websitesi Adını içeren kısım reklamverenin URL’si. Source kısmı ise Onedio’dan geldiğini, Medium kısmı Haydar Özkömürcü tarafından gönderildiğini ve Campaign kısmı ise UTM ile ilgili içerikten geldiğini belirtiyor. Tabi siz de kendi kendinize farklı bir tanımlama yapabilirsiniz. Bu URL’nin canlı şekilde nasıl göründüğünü ise SEO Ajansı şeklinde verdiğim linke tıklayarak URL satırında görebilirsiniz.  

Bu tabi bir örnek, tıkladığınızda kimse para kazanmayacak. Ancak bunu anlaştığınız bir e-ticaret sitesi için yaptığınızda sizin paylaştığınız linke tıklayan kişi başına ve satın aldığı ürünün kategorisine göre değişen şekilde para kazanabiliyorsunuz. Genellikle elektronik ürünlerde ürünün satışının %2’i, tekstil, makyaj ürünlerinde ise %15’e yaklaşan komisyon oranları söz konusu.  

Instagram

Twitter

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!