Bu yöntemi oldum olası takdir etmişimdir. İlk kim düşünmüşse, cidden çok iyi bir içgörü yakalamış. Bu dolandırıcılık yönteminde dolandırıcılar ilk olarak Google Haritalar’a kayıtlı olan şirketlerin listesini çıkarıyorlar. Google Haritalar’a kayıtlı olan telefon numaralarını, şirket her ne olursa olsun tek tek arıyorlar. Tabi artık otomatik yazılımlar arıyor, haritadan bilgileriniz silinmesin istiyorsanız falanca tuşa basın deniyor. Zokayı yutanları ise hemen çağrı merkezinden bir hanım abla arıyor.
Bu yöntemle karşılaşırsanız, tartışmayın. Şirketi kapattık deyin, bir daha aramazlar. Maalesef savcılığa vermek ya da numaraları engellemek işe yaramıyor. Şahsen ben son bir ayda 38 farklı numara engelledim, şirketi kapadım dedikten sonra aramalar bıçak gibi kesildi. Net bir cümle ile açıklayayım; Google Harita Kaydı tamamen ücretsizdir. Herhangi bir şirket sizin bilgilerinizi silemez. Arayan şirketler Google Partner ajansıyız, Google Adwords ajansıyız gibi cümleler kurabilirler, lütfen kanmayın.
2- Fas ve Bulgaristan Şantajı
Bu yöntem Bulgaristan Şantajı ya da Fas Şantajı olarak geçiyor. Bu yöntem ilgili ülkelerde gerçekten ayrı bir gelir modeline dönüşmüş, ihracat gibi bakıyorlar duruma. Devletleri de bu sebeple çok engellemiyor. Şantajcı (genelde kadın) kişinin Instagram, Facebook, LinkedIn’deki arkadaş listesini kopyalar, kişi ile Skype ya da benzeri bir görüntülü görüşme uygulaması ile görüşür. Bu görüşmede mağdurun müstehcen bir hale gelmesini sağlar.
Bu yöntemle mağdur olanlar savcılığa başvurmanın yanı sıra şantaj içeriği tarama ve kaldırma şirketleriyle de görüşseler iyi olur. Bu alanda bazen yargı kurumları yavaş kalabiliyor.
3- Nijerya'da Akrabanız Varmış, Allah Rahmet Eylesin
Bu dolandırıcılık yönteminde genelde nedense Nijerya tercih edilir. Nijerya’da sizinle aynı soyada sahip bir akrabanız hayatını kaybetmiştir. Ancak ardında çok büyük bir miras bırakmıştır. Bu yoktan gelen mirası alabilmeniz içinse minik bir harç ödemelisiniz. Lütfen ödemeyin.