Hayatta Yaşadığınız Birçok Zorluğun Çocukluktan Miras Olabileceğini Düşünmüş müydünüz?

Çocukken travma yaşamayan neredeyse yoktur. Hatta diyebiliriz ki travmalar neredeyse çocukluğumuzun bir parçası, öyle değil mi? Her ne kadar beynimiz bu olumsuz deneyimleri bastırsa da onların izleri yetişkinlikte insanın etrafına duvarlar örmesine neden olabiliyor. Bakalım hangi işaretler mevzubahis duvarların tuğlaları demek oluyor?

Kaynak: Bustle

1. Bazı insanlara güçlü tepkiler veriyorsanız...

Bastırılmış bir çocukluk anısının göstergesi olarak güçlü ve sert tepkiler vermek, size bu olumsuz deneyimlerinizi hatırlatan insanlara karşı kendinizi korumak demek olsa da bir süre sonra insan etrafındaki herkesi tehdit olarak düşünebiliyor.

2. Bazı durumlarda ve/veya yerlerde bulunmak sizi çıldırtıyorsa...

Çocukluk travması esnasında görüntü, ses, koku gibi birçok şeyi kaydeden beyin, gün geldiğinde insan bu uyaranlarla karşılaştığında aynı halde olumsuz deneyimi de belleğe getirir. Ve bu yüzden bir yemeğin kokusunu bile alırken korkabilirsiniz.

3. Duygularınızı kontrol edemiyorsanız...

Davranışları ve duyguları yönetmekte güçlük çekmek... İnsan eğer diğer insanlarla aynı durumda olduğu halde onlara oranla kolayca ürküyor ya da birden öfkeleniyorsa; bu durum, muhtemelen yine çocukluktan kalma 'arazlar.'

4. Terk edilme korkusuyla mücadele ediyorsanız...

Sevgilinizden 1 gece bile ayrı kalmaya dayanamıyor ya da ailesizliğe gerçekten katlanamıyorsanız; çocukken sizi terk eden birinin bu gidişi muhtemelen içinizde yer etmiş, ediyordur. Ve bu yüzden basit ayrılıklar sizin için çok da basit olmayabilir.

5. Arkadaşlarınız çocuk gibi davrandığınızı söylüyorsa...

Herkes biraz çocuktur fakat çocuklaşmanın fazlası ve özellikle insan ilişkilerine zarar vermesi durumu aslında ilk yaşlarda yaşananların tekrarlanması anlamına geliyor. Arabadan inmeyi ya da evden çıkmayı reddetmek gibi...

6. Duygusal olarak yorgun hissediyorsanız...

Geçmiş bazen çocuklukta bastırılır ve bazı bazı kendisini hissettirir ancak bazen de her an bastırılmaya ihtiyaç duyar. İşte bu ikinci durum insanda duygusal olarak yorgunluk hissinin bir nedeni olabilir. Ve bu yorgunluk illa ki ilişkilerinize de yansır.

7. Sıklıkla endişeleniyorsanız...

Nedene bağlı endişe aslında normal. Ancak çocukluktaki travmalar, yetişkinlikte sürekli ve nedensiz endişenin kaynağı olabilir. Bir terapist yardımıyla endişelerinizim nedenini öğrenebilir ve onları yönetebilirsiniz.

8. Öfkenizi yönetmekte sorun yaşıyorsanız...

Herkes öfkelenir ve bunu bir şekilde dışarı atar. Ancak düzenli olarak öfke atakları geçiriyor ve dahası insanları kendinizden uzaklaştırıyorsanız bu tür bir öfke muhtemelen bastırılmış hatıraların ve travmaların bir işareti olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çocuk Yapamamanızın Sebebi Partnerinizin Bir Fanatik Olması Olabilir mi?
Ebeveynleri İle Konuşamayan Gençler Cinsel İçerikleri Eğitim Aracı Olarak Görüyor!
Cinsel İlişkiden Sonra Uykunuz mu Geliyor, Korkmayın Her Şey Yolunda!
Günümüzde Çok Konuşulamayan Bir Sorun Olan "+18 Film Bağımlılığı"ndan Partnerinizi Nasıl Kurtarırsınız?
Neden Vücudumuzun Belli Yerlerinde Kıl Var Diye Hiç Düşünmüş müydünüz?

Popüler İçerikler

Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
YORUMLAR
22.07.2021

Çocuklugum travmalarla geçti aile olsun okul olsun çevre olsun kimse çocuk psikolojisinden anlamayan insanlardi.5 yaşindaki çocugun sanki büyük adammiş gibi davranmasini bekliyorlardi.Yoksulluk vs eklenince çocukluk yaşadim diyemem tamamen bir travma yaşadiklarimi anlattigimda insanlar bu zamana iyi gelmişsin diyorlar. Sikiyim benim çocuklugumu ve gençligimi çalan herkesi

Bende

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ