Hayatınızı Gitgide Daha Huzurlu ve Sakin Hale Getirecek 22 Alışkanlık

Hayatımız yaşımızın ilerlemesi ve sorumluluklarımızın artmasıyla her geçen gün daha karmaşık ve altından kalkılması zor bir hale geliyor. Ancak hayat karmaşasının, yoğunluğunun içinde, biraz rahatlamak için altta sıraladığımız maddeleri deneyebilirsiniz.

1. Kullanmadığınız eşyalardan kurtulun, satın ya da onları ihtiyaç sahiplerine bağışlayın.

Minimalizmi hayat felsefeniz haline getirmek oldukça yarar sağlayacaktır. Sinirinizi tetiklemeyen, sizi rahatlatacak bir ortam yaratın. Fiziksel şeyleri, sizin için bir anlam ifade etmesi ya da faydalı bir amaca yönelik olmasına göre seçin.

2. Organize olun.

Hem de her konuda. Evraklarınızı dosyalayın, faturalarınızı elinize geçer geçmez düzenli bir şekilde tutun. Kıyafetlerinizi kolay ulaşabileceğiniz bir şekilde yerleştirin, günlük ihtiyaçlarımız her gün değiştiği için her daim işinizi kolaylaştırmak adına tertipli olun. Aksi takdirde, nadiren kullandığınız fakat o anda acilen ihtiyacınız olan bir eşyanızı bulmak için, sadece tahmin yürütüp evin altını üstüne getirecek ve zaman kaybetmiş olacaksınız.

3. İhtiyacınız olmayan şeyleri tüketmeyin.

İhtiyacınız olmadığını bildiğiniz halde bazı şeylerden kurtulmak gerçekten zor gelebiliyor. Evinizi dolduracak daha fazla ıvır zıvır almayın, sadece yiyeceğiniz kadar yiyecek alın ve giysi ya da başka bir ürün alırken seçici olun. Gerçekten kullanacak mıyım diye düşünün. Gerçekten istiyor musunuz yoksa anlık mutluluk sağlayacağı için mi alıyorsunuz? İnanın dengeli bir kredi kartı ve kendinizi kontrol edebilmenin verdiği özgüven daha iyi hissettirecek.

4. Yapabildiğiniz kadar kendinizi yaşantınızı iş hayatınızın önüne koyun.

Tabi ki istisnalar olacak. İşiniz başınızdan aşkınsa eğer, önemli bir mail yollamak için uykunuzdan birkaç dakika feragat edebilirsiniz örneğin, işinizi kendinizden ön planda tutmadığınız sürece bunda bir sıkıntı yok. Siz yaptığınız işten, kazandığınız paradan her zaman daha fazlasısınız ve daha çok özeni hak ediyorsunuz.

5. Kendinizi rahatlatacak bir şeyler bulun.

Eğer bağdaş kurup nefes almak size göre değilse başka bir şey bulun. Sizi o anda canlı hissettirecek ne olursa olsun yapın. İsterseniz camlar açık, bangır bangır müzik çalarak arabanızla bir tur atın, isterseniz dans etmeye gidin ya da evinizde resim yapın.

6. Banyo yapmak gibi günlük sıkıcı işlerinizi faydalı bir hale sokun.

Ne olursa olsun yapmak zorundasınız; öyleyse yorgun bir günün sonundaki kısa bir duşu ya da uzun bir banyoyu sizi gevşeten bir aktiviteye dönüştürün. Bir mum yakın, müzik açın ya da banyonuzu köpükle doldurun; temizlik işlemini meditasyona dönüştürün.

7. Kendiniz için sıradan bir kitap oluşturun.

Size ilham veren ve düşünmeye iten fikirleri, alıntıları veya bilgileri derleyin; bu şekilde ihtiyaç duyduğunuz an o bilgilere ulaşabilirsiniz. İş, İlişkiler, sağlık ya da yemek gibi bölümler oluşturun ve hoşunuza giden şeyler denk geldiğinde hemen not alın.

8. Basit bir günlük tutun.

Her gün hayat hikayenizi anlatacağınız değil basit kitabınız gibi olsun bu günlük. Fikirlerinizi, görüşlerinizi ve gün içindeki gözlemlerinizi aktarın. Geriye dönüp açıklamakta sizi zorlayan şeylere baktığınızda, o anda ihtiyacınız olup olmadığına ya da az veya çok değiştirmek isteğiniz hayatınız hakkında mutlaka bir fikir verecektir.

9. Akşam evinizde vakit geçirirken mum yakın.

Bir yandan sakinlik ve huzur getirirken diğer yandan da güzel bir ambiyans yaratacak.

10. Kahve ya da çayınıza, limon ve bal eklemeyi deneyin.

Hem sizi rahatlatacak hem de sağlığınıza yarar sağlayacak. İçtiğiniz lattelerden hem daha ucuz hem de daha doğal olacaktır; üstelik tadı da gayet güzel.

11. Yalnızca nakit para kullanın.

Alışkanlık kazanana kadar bunu yapmak gerçekten zor, bu yüzden kredi kartı olmadığını sadece nakit ödeyebileceğinizi düşünün. Bu sizi daha tedbirli yapıp ne kadar para harcadığınızın farkına varmanızı sağlayacak. Ayrıca ne kadar fatura gelir diye düşünmenizi de engellemiş olacaktır.

12. Kendi 'mantranızı' okuyun.

'Mantra' düşünmeye yönlendiren şey demek ve kelimelerin gücünü anlatıyor. Düşünmeye başladığınızda kafanızda tekrarladığınız kelime ve cümleler olağanüstü bir güç taşıyor. Neyi eksik hissediyorsanız ya da daha çok istiyorsanız sadece söyleyin: ''Ben başarılıyım.'', ''Ben güvendeyim.'', ''Ben sevilen biriyim.'' ya da ''Ben maddi açıdan yeterliyim.'' gibi. Bu uygulama sizin kendinizi besleyen bir zemin hazırlamanıza yardım ederken, içsel bir yolculuk yapmanızı sağlayacak.

13. Hayatınıza pozitif anlamda katkısı olmayan insanlarla iletişim kurmaktan vazgeçin; onlardan özür dilemekten de.

Eğer size kaba ya da düşüncesiz demek istiyorlarsa bırakın desinler. Kendi rahatınızı bozarak kimseyi memnun etmek zorunda değilsiniz.

14. Kendi yemeğinizi kendiniz yapın.

Farklı malzemeleri birleştirip kendi yemeğinizi yaparken her zaman farklı lezzetler ortaya çıkar. Bu da sizi sorumlu, ilgili; en basit şekilde daha insani hissettirir.

15. Bilinçsizce tükettiklerinizi gözlemleyin.

Yemek, müzik, okumak ve televizyon. Tüm bunlar sizin gün boyu nasıl hissettiğinizi etkiler. Hayatınıza alırken farkında olmadığınız şeylerin gücünü hafife almayın.

16. Kendinize nasıl bir hayat sürmek istediğiniz sorun ve diğer hedeflerinizi dışarıda tutarak bu fikri temel alın.

Ne istiyorsunuz bir işe başlamak mı? Kendinize şunu sorun: Sürekli gün be gün saçma bir işle mi uğraşmak mı sizin istediğiniz ya da gerçekten yaptım, başardım demek mi? Her şeyden önce size en uygun yola nasıl karar vereceğiniz önemli.

17. Daha gerçekçi hedefler seçin.

Normalde olduğundan daha azını veya daha fazlasını başarmış olmayacaksınız. Fakat aklınızdaki ''Daha fazla çaba göstermeliydim.'' düşüncesini ortadan kalkacak.

18. Günlük hayatın sadeliği içinde, sizi en çok mutlu eden şeyi keşfedin.

Muhteşem bir deneyim için, ekstra harcamaya ihtiyaç duymadığınızı kendinize gösterin. Harika bir yemek için pahalı yiyeceklere de ihtiyacınız yok. İstediğiniz hayatı yaşamak için, şu anda sahip olduklarınız dışında bir şey gerekmiyor. Çünkü istediğiniz hayat hissettiğiniz şeylerle alakalıdır. Bakış açınızı değiştirdiğinizde o hisler gün yüzüne çıkacaktır.

19. Aradığınız şeye dikkat edin.

Onu ne olursa olsun zaten bulacaksınız. Kendinizi değişime zorlamak için hayatınızda neyin yanlış gittiğini görmek isterseniz, aradığınızı tam olarak bulacaksınız. Eğer kendinizi keşfetmekte korkuyor, kendinizi değersiz hissediyorsanız da aradığınız cevap size uzakta kalacaktır.

20. Kendinize özel bir felsefe oluşturun ve günlük hayatta, karar alırken rehber olarak onu kullanın.

Eğer amacınızın ne olduğunu, şu anda niye burada olduğunuzu, amacınızın ne olduğunu bilmiyorsanız, endişeli, kaygılı ve huzursuz bir hayat geçirebilirsiniz. Belirli bir din ya da belirli bir grup insana inanmak, dahil olmak zorunda değilsiniz; ancak ne hissettiğiniz tanımlamak zorundasınız. Birisi size söylediği için değil; nasıl düşündüğünüz ve kim olduğunuzu uyumlu hale getirmek için zorundasınız.

21. Kendiniz kontrol etmekten vazgeçin.

İç güdünüzün aksine, kendinizi tutmak için çabalamanız bir işe yaramaz. Kim olduğunuzu, her yönünüzü ayrıntılı şekilde ne kadar çok düşünürseniz, istemsiz de olsa duygularınızı bastırmak için o kadar az enerji harcayacaksınız. Unutmayın ki olumsuz yönleriniz görmezden gelmek ya da bastırmak, onları kabul etmekten daha tehlikelidir. Psikolojide buna 'gölge benlik' adı veriliyor.

22. Çevrenizi, olduğu gibi algıladığınıza inanmayı bırakın.

Kendinize şaşırmanız için fırsat tanıyın. Korktuğunuz zaman her şeyi net bir biçimde göremediğinizi kendinize hatırlatın. Sizi mutlu eden şeyi her zaman tahmin edemeyeceğinizi unutmayın; fakat diğer yandan da mutluluğu kovalamayı bırakmayın.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman