Ergonomi ve insan-teknoloji arayüzlerine büyük etkileri olan, matematik bir formüle oturtulduğu için de diğerlerine kıyasla daha 'gerçek' bir kanun bu.
Ortalama kullanıcı için, herhangi bir göstergenin (mouse imleci gibi) hedefe ulaşmasındaki (sayfanın üstündekü onedio logosunun merkezi örneğin) hız ve isabet birbirine ters orantılı oluyor. Dahası bunlar, göstergenin hedefe uzaklığı ile doğru, hedefin genişliği ile ters orantılıdır.
Teknolojiyle etkileşen insanların davranışları böyle basit bir matematiksel bir modele oturtulunca, programcılar, web tasarımcıları ve uçak mühendisleri büyük adımlar attılar. Sadece kullanım kolaylığı değil, güvenlik önlemleri arttı, yeni iş kolları yaratıldı.
Mesela, grafik tasarımcılar tıklanmasını istedikleri buton ve reklamların boyutunu, reklamın sayfadaki pozisyonuna göre oranlayacak bir sistemle ayarlamaya başladılar. O fazladan reklam gelirleriyle insanlar yatırım yaptı, işsizlik azaldı, işsiz sayısı azaldığı için emek piyasasında ücretler arttı, bir baba çocuğuna fazladan bir çikolata aldı, o çocuk mutlu oldu, derslerine daha fazla asıldı ve kimbilir yarın öbürgün 'NASA'daki başarılı Türk mühendis' başlığıyla bir gazete kupürü olacak. Kanun bu kardeşim, böyle büyük etkileri oluyor.