Hayatınızı Cehenneme Çevirebilen Vajinal Mantar Enfeksiyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sağlıklı bir vajina normal olarak bazı bakteri ve mantarlar üretir ancak bu konudaki dengeler değiştiğinde kaşıntı, şişme ve tahriş gibi durumlardan şikayetçi olabilirsiniz.

Vajinal mantarları tedavi etmek birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları, cinsel olarak aktif olunması fark etmeksizin her kadında görülebilir. Mantar enfeksiyonu kaptığınızda başka bir enfeksiyon kapma olasılığınız da artar.

Mantar enfeksiyonunun vajinal kaşıntı, şişme, idrara çıkma veya seks sırasında yanma, kırmızılık ve döküntü gibi semptomları olabilir.

Vajinal akıntının rengi de başka bir semptom olabilir ve enfeksiyon tedavi edilmediği sürece şiddetini arttırabilir. Bu yüzden bu konudaki şikayetlerinizi doktora danışma konusunda geç kalmamalısınız.

Candida mantarı vajinal bölgede doğal olarak oluşan bir mikroorganizmadır. Lactobacillus bakterisi büyümesini kontrol altında tutar.

Ancak sisteminizde bir dengesizlik varsa bu bakteriler etkili bir şekilde çalışamaz ve enfeksiyona sebep olur. Ayrıca; gebelik, diyet, zayıf bağışıklık sistemi, stres ve hormonal dengesizlik de bakteriye sebep olabilir.

Doktorunuzun daha önce mantar enfeksiyonu geçirip geçirmediği sorulduktan sonra pelvik muayene yapılır.

Her enfeksiyonun belirtisi farklı olduğu için doktorunuzun tedavi yöntemi de bu doğrultuda değişir. Vajinal dokunuzda yaralara veya yırtılmalara neden olan şiddetli kızarıklık, şişme ve kaşıntı varsa, bir yılda dörtten fazla mantar enfeksiyonu geçirdiyseniz veya hamileyseniz daha şiddetli bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Enfeksiyonunuz sürekli tekrar ediyorsa cinsel partnerinizde de mantar enfeksiyonu olabileceğini unutmamanız gerekir. Önlem olarak ise prezervatif kullanabilirsiniz.

Sadece kadınlarda değil erkeklerde de candida mantarları bulunur. Kasık bölgesi özellikle cilt kıvrımları ve nem nedeniyle candida büyümesine eğilimlidir.

Yine de penisteki mantar enfeksiyonları çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Seks sırasında prezervatif takarak mantar enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bunun yanında düzenli olarak banyo yapmak da yardımcı olabilir. Erkeklerde maya enfeksiyonunun semptomları o kadar belirgin olmayabilir ancak peniste kızarıklık ve beyaz lekelerin yanı sıra yanma veya kaşıntı da hissedebilirsiniz. Böyle bir şikayetiniz varsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

Her 4 kadından 3'ünün yaşamları boyunca iki kereden fazla vajinal mantar enfeksiyonu geçirdiği tahmin edilmektedir.

Yaygın olmalarına rağmen vajinal mantar enfeksiyonlarını erken tedavi etmek önemlidir. Böylece sadece rahatsız edici semptomları hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonun vücudunuzda yayılma ihtimalini de azaltabilirsiniz.

Mantar enfeksiyonları genellikle vajinal enfeksiyonlarla ilişkilendirilirken, bebeklerde de görülebilir.

Bir bebekte en sık görülen mantar enfeksiyonu bebek bezinden kaynaklanmaktadır. Pişik kremi kullanmanıza rağmen bebeğinizin cildi aşırı derecede kırmızıysa ve kasık bölgesinde lekeler varsa durumun bebek bezi alerjisinden daha fazlası olduğunu görme ihtimaliniz vardır. Mantar enfeksiyonları, koltuk altı gibi diğer kıvrımlarda da ortaya çıkabilir. Bebeklerde mantar enfeksiyonları genellikle zararsız olsa da tedavi edilmediğinde daha ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Annenin doğum sırasında vajinal mantar enfeksiyonu geçirmesi durumunda, bebekte de görülme ihtimali vardır. Ayrıca meme bölgesinde candida büyümesi varsa emzirme sırasında bebeğinizin ağzında da enfeksiyon oluşabilir. Halk arasında bu duruma pamukçuk denir.

Hamilelik sırasında oluşan bir mantar enfeksiyonu hamile olmayan kadınlarla aynı şekilde tedavi edilemez.

Mantar enfeksiyonunun tamamen tesadüfi olması da mümkündür. Bir mantar enfeksiyonunun altında yatan birçok risk faktörü vardır ve cinsel ilişki bunlardan sadece biridir. Bakteriyel vajinoz (BV), 15 - 44 yaş arasındaki kadınlarda vajinal enfeksiyonun en yaygın şekilde görülür. BV; akıntı, yanma ve kaşıntı dahil mantar enfeksiyonuyla benzer semptomlara sahiptir. Bu durum, iki enfeksiyon arasında ayrım yapmayı zorlaştırabilir ancak vajinal mantar enfeksiyonu uzun vadeli komplikasyonlara neden olmazken, tedavi edilmeyen BV olabilir. Farkı anlamak için ise doktorunuza başvurmanız gerekir.

Mantar enfeksiyonların regl dönemlerinde görülmesi oldukça normaldir:

Adet döneminizden önceki haftalarda farklı renkte akıntı görseniz de mantar enfeksiyonu olduğu anlamına gelmez. Kızarıklık, yanma ve kaşıntı gibi diğer semptomları da yaşıyorsanız ciddi bir durum söz konusu olabilir.

Pamuk ipli iç çamaşırları giyme, kokulu tampon veya deodorant gibi ürünleri kullanma, ıslak mayoyla oturma ve dengeli beslenme konularına dikkat ederek enfeksiyonu önleyebilirsiniz.

Mantar enfeksiyonları yaygın olarak görülür ancak hızlı tedavi, rahatsız edici semptomların birkaç gün içinde azaltılmasına yardımcı olabilir. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Günlük Hayatınızda Bilmeden Yaparak Kafanızda Kepek Oluşmasına Sebep Olan 13 Alışkanlık
Yaptırmaya Cesareti Olanları Buraya Alalım: Sağlık ve Güzellik Dünyasının Yeni Trendi Yılan Masajı
Tıp Dünyası Son Dönemde Ne Kadar Gelişmiş Olursa Olsun Hala Tam Anlamıyla Yapılamayan Estetik ve Kozmetik Operasyonlar

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
14.01.2021

Bi kere geçirdim.Kaşıntı o kadar kötü bir şey ki....Parçalamamak için kendimi çok zor tutuyordum.

14.01.2021

Gerçekten şu meyveleri vajina peni benzetmesi yapmanız... meyvelerden midem bulanıyo.

14.01.2021

Elma sirkesi diyorum birebir. Deneyin bana dua edersiniz.

Pasif Kullanıcı
15.01.2021

Candida icin birebir ama yuzde yuz dogal ev yapimi olmali , markette satilanlar hic bir ise yaramiyor,arti sarimsakta cok ii geliyor bi arkdasim cok muzdaripti . Hergun sabah 1 su bardagi ev yapimi elma sirkesini suyla seyrelterek icip yendi 👍👍

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ