Hayatınızda Hiçbir Şey Yolunda Gitmiyorsa Sebebi "Kırık Camlar" Olabilir!

Bu karantina günleri hayatımızda olan bitenleri düşünmek için güzel bir zaman ve kırık cam teorisi hepimize yardım edebilir.

Kaynak 1 2 3

Malcolm Gladwell'in Kıvılcım Anı kitabında bahsettiği ve 1980'lerin başında Amerika'da ortaya çıkmış bir teori kırık cam teorisi.

Sokağınızda camları kırık, duvarlarında grafiti olan, pis, eski, çöple dolu bir yere insanlar daha da fazla çöp atma eğilimi içinde oluyor ve o yeri başka bir yerden daha değersiz görüyorlar.

Kırık camlar tamir edilmezse daha çok cam kırılmaya başlanıyor hatta yapı iyice harap oluyor.

1980'lerden önce 1969'da Stanford'lu bir psikolog, plakası olmayan iki otomobilden birisini Bronx'a (sosyoekonomik olarak düşük bir bölge) diğerini ise Palo Alto'ya (sosyoekonomik olarak yüksek bir bölge) bırakıyor.

Bronx'taki otomobil 1 saat içerisinde saldırıya uğruyor ve aküsü çalınıyor.

24 saat içerisinde ise araçtan geriye pek bir şey kalmıyor.

Palo Alto'daki otomobile ise 1 hafta kimse dokunmuyor.

Deneyi yürütenler ilk darbeyi vuruyor ve aracın bir bölgesini balyozla eziyorlar. Bu durumdan sonra insanlar da otomobile o şekilde yaklaşıyor ve 2. otomobil de parçalanıyor insanlar tarafından.

Evlerimizden düşünürsek, banyoyu yeni temizlediniz her yer ışıl ışıl ve dişlerinizi fırçalarken diş macunu aynaya sıçradı veya lavaboya düştü.

Muhtemelen hemen silip eski parlaklığına geri getirirsiniz ama zaten banyo pis, aynada su lekeleri var ve lavabo lekeliyse muhtemelen o zaman hiç uğraşmazsınız.

New York eski belediye başkanı Giuliano da bu teoriye inananlardan. Şehirde artan suç oranlarıyla baş etmek için bu teoriyi kullanmaya karar veriyor.

Polisin büyük suçlar yerine küçük suçlara odaklanmasını sağlıyor.

Grafiti suçları, metrodaki küçük ihlaller gibi. Ayrıca çevre düzenlemeleri yapıyor. Ve işe yarıyor! Saldırı ve cinayet gibi suçlar da azalıyor.

Kendi hayatımızdan da düşünürsek çalıştığımız alan dağınıksa daha verimsiz oluyoruz hatta bazen çalışamayacak kadar uzaklaşıyoruz.

Mutfak ne kadar dağınıksa yemek yapma ihtimalimiz o kadar azalıyor dışarıdan sipariş etme ihtimalimiz o kadar artıyor.

Elimizin altında sağlıklı yiyecekleri stoklamadıysak daha sağlıksız olanlara yöneliyoruz, kirli çamaşırların birikmesine izin vermek belki de egzersiz yapma ihtimalimizi düşürüyor.

Çevremizdeki insanlarda da gözlemleyebiliriz kırık cam teorisini.

Etrafına karşı hakkını arayamadığı, mücadele etmediği düşünülen bir kişiye karşı insanlar farkında olmadan veya olarak daha sert davranabilir ve onu zor bir durumda bırakabilir.

Hayatı bazen sıfırlamak ve kırık camları tamir etmek gerekebilir.

Hayatımızda fark etmediğimiz küçük noktalar aslında hayatımızı yönlendiriyor ve yapacağımız küçük değişiklikler büyük farkları sağlayabiliyor.

Küçük şeyleri kısa sürelerde başarmanın bir diğer faydası da vereceği başarma hissi ve harcadığınızdan daha fazla zihinsel enerji verecek olması.

Hayatınızda ya da çevrenizde kırık camlar olduğunu düşünüyor musunuz?

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
21.04.2020

Hımm. Bilmiyordum bunu. Farklı bir bilgiymiş. Teşekkürler Onedio. :) ☺️😊

06.08.2021

Bizim ev ondan toplanmıyormuş demek ki

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ