Dindarlar, muhafazakarlar bu konuya nasıl yaklaşacaklar?
Bu işin biraz sosyolojik yönüne baktım. İlahiyat birçok alana bakıyor. Tefsir, fıkıh, hadis gibi alanlarda çalışanların bu topa girmesi lazım ki bu iş konuşulabilsin. Yoksa bu tartışma bir sosyolog ilahiyatçının konuya parmak basmasıyla tartışma yaşanmıyor. Olayın toplumsal yönüne baktığımda yakın gelecekte bu sorunla karşılaşacağımızı öngörüyorum. Olayın daha çok teşhis boyutundayız. Tedavisi nasıl olacak? O konunda gerekli mercilerin söz söylemesi gerekiyor ki bu tartışma devam edebilsin.
Makaleyi yazdığım dönemde Japonya’da 300’den fazla insanın robotlarla adeta bir evlilik hayatı yaşadıklarını seks objesi olarak kullandıklarını okumuştum. Yani 300'den fazla insan robotlarla yaşıyor ve cinsel gereksinimlerini bunlarla gideriyordu. Şimdi bu rakamın çok daha arttığını düşünüyorum. İleride daha da artacak. Kadın mahiyetinde robotlar ortaya konulacak. Bunun insanların hayatına gireceği muhakkak. Birkaç sene içerisinde bu karşımıza gelecek. Peki bu insanoğlu için uygun mu?
Yapay zekanın cinsellik ve toplumsal cinsiyet konusunda birtakım yeni süreçler ortaya çıkaracağı öngörülebilir. Eşcinsellik gibi dinlerin karşı çıktığı cinsel sapmaların yapay zeka kodlamalarında kendilerine yer bulması, toplumda kendiliğinde birtakım jest, mimik, ve imalarla engellenen bu tür yönelimlerin birden hayatın her alanında kendine yer bulabilmesi ve normalleşmesine neden olabilecektir
Dindarları bekleyen ciddi bir tehlike olduğunu düşünüyor musunuz?
Bu bir şekilde karşımıza geldiğinde kabullenmek zorunda kalabiliriz. Ancak insanoğlunun üremisi, çoğalması, aile hayatını idame ettirmesinde bunun barındırdığı tehlike var. Özellikle gençlerin yalnız yaşamaya meyilli olduğunu görüyoruz. Eğer kadın minvalindeki robotlar çoğalsa belki de birlikte yaşam yaygınlaşacak. Batı toplumu için çok büyük tartışma olmayabilir ama doğu toplumları için çok büyük bir tehlike bizi bekliyor.
Ancak insanların robotun yıkadığı cenazeleri kabullenemeyeceğini düşünüyorum. Belki acil özellikle şimdikine benzer salgın zamanlarında geçici bir çözüm olacaktır. Ama din hep insanların sosyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir mecraya yöneliyor. Öyle görünüyor. İnsanlar robotlardan bir şey beklemeyecekler. İnsanlar bir müddet sonra robotlara değil de yine insanlara ihtiyaç duyacaklar. Şu gördüğümüz süreç de onu gösterdi aslında. Biz aslında şu an insanı özlüyoruz. Yani evlere kapandık, telefonlara radyolara, televizyonlara yöneldik ama insanları, dışarıyı özlüyoruz. Bizim özlediğimiz aslında insan, muhabbet ve sohbettir.
Bu açıdan dinin daha önce insanlarla özdeşleşeceğini ve insanların daha çok din üzerinden birbirlerine olan sosyalleşme ihtiyaçlarını gidereceklerini düşünüyorum.
Afedersiniz de vizyonunuzu sikiyim ben sizin. Robot yapıpta ölü yıkama ve defnetmeye mi programlayacaksınız? Eee madem bu işi robotlar yapacak o zaman İmamhatipler kapatılsın.
-Şu tehlike; gençler şu an evden çıkmıyorlar, artık dine uzaklaştılar, robotlaşmaya başladılar.- Aynen kanka ben kafamı kullanıp dinden çıktım sorguladım kesin robotumdur. Dikkat edin robotlar sizin... Neyse.